Mart 2021'de Gülcan Yayla, Emre Şarbak ve Mustafa Can Kıranlı tarafından kurulan Patika.dev, Türkiye'deki yazılımcı açığı sorununa çözüm olma nedeniyle yola çıktı. şimdi 140 binden artı yazılımcı ve yazılımcı adayının belirtilen olduğu ücretsiz eğitim (e-learning) platformuyla ülkemizin önde gelen yazılımcı yetiştiren topluluğu olarak konumlanıyor. 

Bir buçuk yılda ekibini 24 kişiye çıkaran teşebbüs, benzer süreçte şirketlerle gerçekleştirilen 150'den artı bootcamp'teki öğrenimlerle cohorts.patika.dev'i ilerletti. Girişim bu platformla birlikte şirketlerin eğitim ve işe alım süreçlerini ölçeklenebilir hale getirmeyi hedefliyor.

Ürünün detayları

Platfrom ayrıca geliştiricilere hem de geliştirici arayan şirketlere kayda değer bir takviye sağlıyor. Patika.dev, şirketlerle birlikte onlara özel açtığı "train-hire" modeli programlarla şirketlerin yazılımcı ihtiyaçlarını karşılıyor. 

Ilk Olarak geliştirici kısmını incelediğimizde, ilerleme takvimi ve Bootcamp'lerin yer aldığı bir panel ile karşılaşıyoruz. Bu panel üzerinden kullanıcılar, duyuruları, haftalık puanlarını ve ahenkli ilerlemelerini peşine düşüp takip edebiliyor. Burada kullanıcıların eğitimini devam ettirmeleri için oyunlaştırma öğelerinden faydalanılması uyarı çekiyor. 

Bootcamp panelinde de aynı oyunlaştırma yaklaşımını görmek muhtemel. bu arada sizinle birlikte kaç kişinin daha platformu kullandığını hemen olan olarak görüntüleyebildiğinizi ekleyelim. 

Eğitimler aralarında Java, PHP, Django, Swift'in yanı sıra data bilimi, data analizi ve Unity eğitimleri de öne çıkıyor. Cümbür Cemaat için Temel Dersler, orta ve ileri seviye dahil almak üzere her seviyeye yönelik eğitimler mevcut. Her eğitimin saatli içeriği ve puanının yanına o eğitimi alarak kaç puan kazanabileceğinizi de görebilirsiniz. 

Bütün bu puanlar için bir önderlik tablosu da oluşturulmuş durumda. Sıralamayı, global koyma ve Türkiye sıralaması olarak listeleyebiliyorsunuz. Benzer şekilde sıralamayı ülkelere göre filtreleme seçeneği de sunuluyor. aynı zamanda işverenler de platformu, yeni yetenekler keşfetmek için kullanabiliyor. Kullanıcılar, meslek verenler göre açılan eğitim ve cohort'lara katılabiliyor. 

Her Cohort'a yeralma için kesin şartlar sunuluyor. Eğer şartları karşılıyorsanız, Cohort'a başvurabiliyorsunuz. Katılım süreci için kısa bir form doldurmanız tatmin edici oluyor. 

İşverenler başvurulara dair nüfus istatistikleri bilimi istatistiklerini zahmetsizce görüntüleyebiliyor. Başvuranların istatistiklerini diploma, alan, tecrübe, kaynak veya eğitime tarafından filtreleyebiliyor. 

Adayların profillerinde yaş, eğitim durumu ve şehrin yanı sıra Patika öğrenme geçmişine de yer veriliyor. Adayların tamamladığı modüller, aldığı sertifikalar ve katıldığı cohort'lar profilinde detaylı olarak belirtiliyor. 

Özetlemek gerekirse, Cohorts.patika.dev'de ekiple birlikte çalışan her şirket ve her aday, online ve transparan bir şekilde süreci peşine düşüp takip edebiliyor. Adaylar ne yapacaklarını, öteki adaylara kadar nerede olduğunu rahatça görebiliyor, tüm katılımcılarla birlikte interaktif bir şekilde çalışarak, takıldıkları yerde birbirlerinden ve profesyonel olarak ekibin sağladığı teknik asistan ve eğitmenlerden destek alarak kendilerine atanan görevleri tamamlayabiliyor.

Patika.dev ekibi bu yaklaşımı şöyle aktarıyor: 

Tüm tasarım, adayların eğitimlerini belirtilmiş bir vakit ve akıntı içerisinde tamamlamaları ve şirketlerin işe alımları için bir cv ve github profilinden çok daha pozitif veriye ulaşabilmeleri üzerine kuruldu.
Sonuçlara baktığımızda da bildiğimiz herhangi bir e-learning platformunda bitirme oranları yüzde 2 iken cohorts.patika.dev'de bu oran yüzde 10'un üzerinde. Tekrar işe alım sayıları da eğitmenle gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle benzer sayılarda.

Öne meydana çıkan veriler

Patika.dev ekibi şimdiye değin 100'ün üzerinde şirketle, ihtiyaca yerinde bir müfredat uygulayıp, şirketlerin maksat kitlesine uygun bir bildiri, tatbik ve seçim süreci kasten, hedefledikleri işe alımları yapmasını sağladı.

2 yıldan az sürede 6 binden artı kişi, şirketlerle açılan bu eğitim ve işe alım programlarına katılarak eğitimlerini tamamladı. Bu şahısların içerisinden bugüne kadar 650 birey eğitimi patika.dev ile planlayan şirketlerde işe girdi. Bu da bütün katılımcıların yaklaşık yüzde 10'una eşit geliyor.  Toplamda eğitim alanların yüzde 80'i (4800 kişi) ise teknoloji alanında çalışmaya başladı.

Patika.dev ekibi, pazardaki diğer eğitim şirketlerinden ayrıştığını şöyle aktarıyor: 

Yazılım eğitimi veren birçok şirket var. Bizim en büyük farkımız, bu eğitimleri dershane mantığından çıkartarak aslında meslek hayatında ne ile karşılaşacaklarsa, ona uygun olarak eğitimleri tasarlamak. Şu lahza şirketlerin işe alırken yeni mezun bir yazılımcıda en çok aradığı özellikler, kendi kendine araştırıp öğrenme ve çözüm üretebilme, code review yapabilme, ekip oyuncusu olabilmesi ve işe girdiği şirketle birlikte uzun süreli çalışma motivasyonları.

Biz de bu özellikleri kazandırmak üstüne eğitim tasarımlarımızı yapıyoruz. Bu adımları gerçekleştirmeleri ve takibi tabi fakat manuel veya excel üzerinden gerçekleştirmek olası yok. Biz bunun için cohorts.patika.dev'i geliştirdik ve bütün süreçlerimizi ürün üzerinden hemen olan takip edilebilir ve ölçülebilir hale getirdik. Rakiplerimizden bir farkımız da bu. Bu platform, şirketlerle açtığımız programları ölçeklenebilir ışık halkası getirdi. Eğitimleri, eğitmen bağımlı bir modelden yeni çağın gerekliliği self learning haline getirdik. Eğitimlerin kuram kısımlarını online eğitime aldık, emin aralıklarla eğitmen ve teknik asistan desteği sağladık. Böylelikle eğitmenle bir sınıfın sayısını 30 kişiyle kısıtlamak zorundayken bu şekilde 1000'ler sürece
dahil olabildi. Bu da keza daha fazla kişiye eğitimlere katılabilme ve kendini gösterebilme fırsatı sundu hem de şirketlerin bahsettiğimiz yeteneklerini kanıtlamış kişilerle işe alım sürecine başlamasının yolunu açtı.

giderken girişimin açtığı programların tümü öğrencilere tamamen bedava. Takım, şirketlerle anlaşmalar
yaparak, onlara yetenek odaklı bir eğitim ve işe alım sunuyor. 

Kesintisiz yeni teknolojiler, mevcut teknolojilerin versiyonları çıkarken, girişimin hedefi bu yeni teknolojilerde
dikeyleşmek. Ayrıca Patika.dev'in sadece Türkiye'den değil Ethereum, BNB Chain gibi dünyadan çok önemli partnerleri bulunuyor. Patika.dev önümüzdeki dönemde bu örnekleri artıracağını belirtiyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/12/patika-dev-gelistirici-adaylari-ve-sirketlere-ise-alim-surecinde-destek-olan-e-learning-platformu