Bir kuşak boyunca sürecek olan yolculukta uzay aracı trilyonlarca kilometre yol kat edecek ve şimdiye kadar en uzağa gönderilen araç olarak nitelendirilecek.

Milyarder Rus işadamı Yuri Milner bilgisayar çipi boyutundaki "uzay gemilerinin" geliştirilmesi amacıyla 100 milyon dolar bütçesi olan bir araştırma programı başlatmıştı. Bu projeye Facebook'un kurucusu, Instagram'ın şu an ki sahibi Mark Zuckerberg de destek olduğunu açıklamıştı.

Yıldızlar arası yolculuk yapmak pek çok kişinin rüyası olarak gözüküyor. Şu an için gerçekleştirilmesi için ciddi teknolojik engeller var. Professör Hawking'in  yaptığı açıklamaya göre bu hayalin tahmin ettiğimizden daha kısa sürede gerçekleşebileceğini ifade etti. Stephen Hawking "Eğer insan türü olarak hayatta kalmak istiyorsak yıldızlara açılmamız gerekiyor. Gök bilimciler Alfa Centauri sisteminde dünyaya benzer bir gezegenin bulunma şansının makul olduğuu düşünüyor. Ama biz 20 yıl içinde karadaki ve uzaydaki teleskoplardan daha fazla bilgi edineceğiz. Son 20 yıldaki ve gelecekteki teknolojik gelişmeler bunu bir kuşak içinde öğrenmeyi mümkün kılabilir" diye konuştu.

Kuruluş başka bir yıldıza yolculuk edecek ve oradan bilgi gönderebilecek uzay araçları geliştirmenin mümkün olup olmadığını araştırmak için bir grup bilim insanını bir araya topladı.

Yıldızlara ulaşmamız için 30 bin yıl gerekiyor

Bize en yakın olan yıldız sistemi 40 trilyon kilometre mesafede. Yani bugünün teknolojisi ile o sisteme ulaşmak 30 bin yıl sürüyor. Uzmanlar daha fazla araştırma ve geliştirmelerde bulunarak yolculuk süresini 30 yıla indirebilecek bir uzay aracı yaratmanın mümkün olabileceğini düşünüyorlar.

Projenin yönetimine sahip olan NASA'nın Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi eski direktörü olan Dr. Pete Worden "Bundan birkaç yıl önce başka bir yıldıza bu hızda yolculuk etmenin mümkün olmadığını söylerdim. Ama uzman grubu teknolojik gelişmeler nedeniyle işe yarayabilecek bir kavram olduğunu düşünüyor" dedi.

Çip boyutunda uzay gemileri geliyor

Bu kavrama göre uzay aracı elektronik cihazlarda bulunan çip boyutu kadar küçük olacak. Daha sonra bu mini uzay gemilerinden bin tanesi dünyanın yörüngesine gönderilecek. Her biri güneş yelkenine sahip olacak. Aynı yelkenli tekneye benziyor. Ancak rüzgar yerine itici güç olarak ışık kullanılacak. Dünyadaki dev lazer her uzay aracını güçlü bir şekilde itecek ve böylece ışık hızının yüzde 20'sine ulaşmayı sağlayacak.
Kulağa bilim kurgu filmi gibi gelse de ismini Yuri Gagarin'den alan Yuri Milner, 'Bu tür uzay araçlarını yapmanın ve bir ömür süresinde başka bir yıldıza ulaşmanın teknik olarak mümkün olduğuna inanıyoruz' dedi.

"Tarihi sıçrama"

Milner "Bu insan tarihinin büyük sıçramalarından biri. Bundan 55 yıl önce Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Bugün, biz diğer yıldızlara sıçramaya hazırlanıyoruz. Yıldızlara gidebilecek kapesitede ilk uzay araçlarının inşa edilmesinden önce aşılması gereken pek çok teknolojik sorun var. Bunlar kameraların, sensörlerin ve diğer aygıtların bir çipe sığacak kadar minyatürleştirilmesi, güçlü bir lazerin birkaç dakika etkisinde kalacak güneş yelkeninin geliştirilmesi ve bu aracın yeni sistemde görüntü alıp bilgileri dünyaya geri gönderebilmesi" dedi.