Üretim arz sürecini dijitalleştiren Tridi'nin kurucu ortakları arasında bulunan Sultan Nur Bulut, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mekatronik Mühendisliği son sınıfındayken kendi şirketini kurmaya karar vermiş. Girişimci, bir senenin sonunda ikisi Sanayi Bakanlığı hibesi ile üç şirket kurmuştu. "Sıfırdan bir şey kurgulamayı, onu hayata geçirmeyi ve üretmeyi çok seviyorum. Tridi'deki kreatif süreçlerle ilgilenmek sevdiğim her şeyi bir arada yerine getirmek anlamına geliyor" diyerek işini ne dek önemsediğini anlatıyor.

Bölümü kazandığında ne okuyacağı ile alakalı hiçbir fikri olmadığını anlatan Bulut, sürecin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor: "Hangi bölümde okumak istediğimden fazla hangilerinde okumak istemediğimi biliyordum. Mekatronik ise iyice sürpriz oldu. Bir sonraki tercihim inşaat mühendisliği idi. YTÜ Mekatronik, butik ve özel bir mühendislik eğitimi gibiydi. Hayatımı değiştiren bir perspektif ve teknoloji geliştirme becerisi kazandırdı. Fakülte ve bölümde bayan/erkek oranı epeyce dengesizdi fakat ayrımcılık yoktu. Okulda cinsiyet eşitsizliğini hissedebileceğiniz yerler öğrenci kulüpleriydi, değişime açık topluluklar değildi ve idare süreçleri genelde erkeklerden oluşurdu. böylece bölümde projeler yapmayı seçim ederdik, kendi egemen komünitemizi birim içerisinde kurduk. O gün birlikte projeler yaptığım insanlarla bugün ortağım" 

Kurumsal hayatın içinde hiç olmadığını bildiren girişimci, oradaki dinamiklerin onun meslek karakterindeki bir insan için yıpratıcı olduğunu ve orada var olamayacağımı fazla erken farkettiğini anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde TechOne VC liderliğinde 336 bin dolar yatırım alan Tridi, imal tedarik pazarında alıcı ve tedarikçi arasındaki manuel süreçleri dijitalleştirerek verimlilik yaratan bir imal arz platformu. Üretim hizmeti elde etmek isteyen müşterilere dijital tekliflendirme, üretilebilirlik analizleri, sipariş takip imkanı sunuyor. Platformun diğer ucunda ise, imal ihtiyaçlarını karşılayan bir imal partner ağı buluyor. 3D Baskı, CNC İşleme, Silikon Kalıplama, Enjeksiyon Kalıplama, Sac Metal Şekillendirme gibi birçok ayrı alanda imal arz hizmeti sağlıyor. Imal teknolojileri çok büyük ve potansiyeli olan bir pazar. Yeni dijitalleşen bu alanda suni akıl tabanlı teknolojiler geliştirmeye odaklanan bir teknoloji girişimi.

Sultan Nur Bulut bu noktada konuyu şöyle yorumluyor: "Konu imalat olunca makina fakültesi ile aynı dinamikler mevcut. Yani mektep sürecimden çok alışkın olduğum profiller ve dinamikler. Bu alanda var elde etmek ve ilişkilerimi idare etmek konusunda tecrübeliydim diyebilirim. Bayan olmanın bazen dezavantajlı bir noktadan başlamamı sağladığı durumlar oldu. Kim olduğunuzu yalnızca açıklama etmenin yetmediği görünmek durumda kaldığım zamanlar. Yan bunlarla başa çıkıyor edinmek günün sonunda gelişmeyi ve güçlenmeyi getiriyor."

"Bir kadının kelebek etkisi yapıp ezber bozabildiği zamanlardayız"

Ona kadar bilhassa kurucu ekibin cinsiyet anlamında hibrit olması paha biçilmez. Ortaklarından ayrı olduğunu hissetmek ona ayrı bir enerji verdiğini belirtiyor. Onların da bundan beslendiklerine kesin olduğunu söyleyerek, "Birbirimizi inanılmaz derece iten ve zorlayan bir yapımız var aynı zamanda tekrar tekrar birbirimize sahip meydana çıkan bir ekibiz" diye konuşuyor.

Girişimci, kadın girişimciler konusundaki artı ayrımcılığın olumsuz etki yaptığı durumlarla karşılaşmış. Bu konuyu ise şöyle yorumluyor: 

Ne değin iyi olursanız olun karşılıklı kategoriye giremediğiniz, bayan girişimci olduğunuz anlar oluyor. Ast fakat genel deneyimim önyargı olmadan değerlendirildiğimiz oldu. Inanılmaz bir yatırım turunu kapattık. İşimiz ile, geliştirdiğimiz teknoloji Sultan ve ekibimizi ile değerlendirildik. Yaratacağımız değerle ilgilenen gruplarla yatırım turunu kapattı.Daha görünür bir dünyada yaşıyoruz. Birbirine ilham ve şiddet veren kadın modellerimiz var bundan böyle meslek dünyasında. Genellemeye kurban gitmediğimiz, bir kadının kelebek etkisi yapıp ezber bozabildiği zamanlardayız. Kendimce bundan böyle kendimizi temsil edebiliyoruz.

2018'de İTÜ ARI Teknokent'e taşınmamız ile birlikte teknoloji şirketine dönüşme serüvenimiz başladı. Önce kendi süreçlerimizi dijitalleştirdik, sonradan üretimin dijitalleşmesi konusuna odaklandık. Son bir senedir teknoloji sektörünün bir parçası olduk. Hızlı ve standartları yüksek bir sektör. Bu sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğini karşılamak istiyorsak teknoloji odaklı sosyal girişimlere ve platformlara ihtiyacımız var. Seçeneklerini ve neler başarabileceğini bilen kadınlar yetiştirmeli, dahil olabilecekleri ortamlar sağlamalıyız. Teknoloji sektöründeki trendler değişirken adapte olmak ve varlık yaratabilmek için akışın içinde elde etmek gerekiyor.

Kadınlar Anlatıyor'un öteki röportajlarına buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/04/sultan-nur-bulut-bir-kadinin-kelebek-etkisi-yapip-ezber-bozabildigi-zamanlardayiz