Oyun yapımcısı ve tasarımcısı Shigeru Miyamoto'nun ismi, birçokları için herhangi bir anlam ifade etmiyor olabilir. Lakin çocukluk yılları 90'lara denk gelen şimdiki zamanın yetişkinlerini için Prenses Peach'i kurtarmaya çalışan Super Mario ve Nintendo oldukça manâlı.  

İşte bu noktada Shigeru Miyamoto, yani Super Mario'nun yaratıcısı ve Nintendo'nun başkanı olan bu isme, bu bilgiden sonradan kimse ilgisiz kalamayacaktır. Donkey Kong, The Legend of Zelda, Star Fox, F-Zero ve Pikmin gibi sektöre damga vuran çoğu oyuna imza atan Miyamoto, oyun dünyasına istikamet veren isimlerden biri. 1999 yılı itibarıyla Miyamoto'nun Nintendo için tasarladığı oyunlar, bütün zamanların en fazla satan oyunları haline geldi ve 250 milyon adetten pozitif sattı. 

Miyamoto, 1952'de Japonya'nın Kyoto, Japonya'da doğdu.1970 yılında endüstriyel tasarı konusunda eğitim aldı. Kanazawa Munici Maharet ve El Sanatları Üniversitesi'ne girdi. 5 sene daha sonra okuldan mezun oldu. Kariyerine manga karakteri tasarlamak için başlayan ünlü ismin kaderi babasının arkadaşı bununla birlikte Nintendo'nun başkanı Hiroshi Yamauchi ile tanışmak istemesiyle değişti. 1977 yılında şirkette çalışmaya başladı. O dönem şirket, parasal olarak sıkıntı içindeydi. 

Mario'nun babası

1979 yılında Sheriff adlı oyun için tasarımcı olarak çalışmaya başladı. Yaptığı birkaç işin ardından musluk tamircisi Mario, arkasından Luigi'yi yarattı. Mario karakterini tasarladığında ola ki de dünya üstünde 210 milyon kopya satacak olma ihtimalini aklından geçirmedi.

Mario ilk önce bir oyun karakteri olarak 1981 yılında Donkey Kong adlı oyunda yer aldı. Donkey Kong, gerçekte King Kong yarı bir karakter idi. Bu da şirketin gizli boğazdan kurtuluşu oldu. Zira oyun, sektörde o güne kadar görülmemiş bir çabucak sattı. Donkey Kong ile ilgili acayip bir diğer nokta ise oyunun ilk halinin Temel Reis oyunu olarak tasarlanmış olması. 

Zelda Efsanesi kariyerine ün kattı

Nintendo oyunun yayınlama haklarını kaybetmesiyle karakterler tepetaklak olmuştu. Esas Reis'in yerine Jumpman, Olive Oyl'u Princess Peach ikame etmiş ve Bluto ise Bonkey Kong ile değiştirilmişti. Yani bu şahsiyet, Mario karakterini ilk önce gün yüzüne çıkarmış oldu. daha sonra ikinci büyük adım olan New York şehrinden Mantar Krallığı'na göçen Mario oyun olarak 13 Eylül 1985'te yayınlandı. Super Mario Bros, Nintendo şirketinin yarattığı gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan biri oldu.

Hatta Temmuz 2021'de açılmamış bir kopyası ABD'de düzenlenen açık artırmada 1,56 milyon dolara müşteri buldu. Bu satmak sonrası tek bir video oyunu için ödenen en yüksek fiyat rekoru da kırılmış oldu. Heritage Auctions'ın yaptığı açıklamada, Super Mario 64'un Nintendo 64 konsolunun lansman oyunu olduğu; bununla beraber Mario karakterini üç boyutlu olarak kullanan birincil oyun olduğu dile getirildi.

1986'da Takashi Tezuka ile birlikte tasarladığı The Legend of Zelda yayınlandı. Çocukken yaptığı doğa yürüyüşlerinden ilham alarak yaptığı aksiyon-serüven video oyunu, 6,5 milyonun üstünde kopya sattı.

Bu başarı 2000'li yıllara gelindiğinde oyunun geliştirilip baştan piyasaya sürülmesine yol açtı. Nintendo, ayrı platformlarda toplamda 3,84 milyon kopya satmayı başardı. The Legend of Zelda 2017'nin en başarılı oyunlarından biri oldu. Legend of Zelda, iki ay daha sonra mobil platformlara geldi.

Bir taraftan 2000'li yıllar yeni cins konsolların piyasaya çıkmasının arkasından Nintendo için engebeli geçti. Miyamoto, 2016 yılında bir basın toplantısında Nintendo'nun sanal hakikat alanında çalıştığını söyledi. Doğrusu şirket ilk olarak 2014 yılında sanal gerçeklik alanı ile ilgilendiğini açıklamıştı. Bunu destekleyecek bedensel araştırmalar ortaya koymamıştı. Shigeru Miyamoto ise sanal gerçeklik alanı üzerinde çalıştıklarını hatta bu alanda bazı 'açıklar' bulduklarını da ifade etmiş.

Shigeru Miyamoto ilhamı çocukluk yıllarından ve okuduğu kitaplardan alıyor. 71 yaşındaki Miyamoto, hala Nintendo Entertainment Analysis and Development kuruluşunun başında. Shigeru Miyamoto ayrıca, 2007 yılında Time dergisinin “Dünyayı Etkileyen 100 Kişi” listesine adını yazdırdı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/26/super-mario-shigeru-miyamoto-kariyer/