İlk olarak 2012 yılında ortaya çıktı.

TBT, bilhassa Facebook, Instagram ve Twitter platformlarında sıklıkla kullanılan özet olarak nostalji anlamına gelen bir kavram. İlk olarak 2012 yılında kullanılmaya başlanan TBT, sosyal medyanın da etkinliğini arttırması ile epeyce popüler ayla geldi.

İngilizce ”Throw Back Thursday”i anlatan bir kısaltma olan TBT‘nin Türkçe karşılığı ise ”Perşembe gününe dönüş” şeklindedir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, evrensel bir kavram olan TBT’nin sadece Perşembe günleri kullanılmasıdır. Burada Perşembe gününün herhangi bir özelliği değil. Oysa kavram birincil çıktığı günden itibaren hep Perşembe günü kullanıldı.

TBT nerelerde kullanılır?

Fotoğraflar ya da videoların altında çoğunlukla karşımıza çıkar.

TBT, öteki sosyal ağ uygulamalarının tersine Instagram platformunda daha fazla kullanılıyor. Kullanıcılar, geçmişe dönük bir resim ya da videolarını izah etme kısmına ”TBT” ya da ”Throw Back Thursday” biçiminde etiketleyerek paylaşıyor. Bu sayede TBT ile etiketlenen fotoğrafı daha pozitif birey görüyor. Bu etiketlemeler ”#TBT” veya ”#ThrowbackThursday” şeklinde oluyor.

TBT, evrensel bir kavram olduğundan bu etiketlemeler ile paylaşılan fotoğraf veya videoların geçmişe dönük olduğu diğer kullanıcılar kadar zahmetsizce anlaşılabiliyor. Bu sayede paylaşımınızı görebilen herkes aynı mesajı alıyor.

Eğer bu kavramı Perşembe günü haricinde öbür bir günde göstermek isterseniz, TBT’nin son harfini atarak ”TB” biçiminde paylaşma imkanınız var. Bu kavramda son yıllarda popüler olmaya başladı.

TBT ne işe yarar?

tbt ne demek

TBT’li 570 milyonun üzerinde resim mevcut

Kısa sürede popüler olan kavram, başlangıçta Nice Kicks adlı bir blogun ayakkabılarını her PerşembeTBT” etiketiyle paylaşmasıyla ortaya çıkmıştır. daha sonra yavaşça sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken kavram, bugün milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda ortaya meydana çıkan bir rapora göre, sadece Instagram üstünde TBT etiketi ile saniyede 5 resim paylaşılıyor. öte taraftan 2017 yılı itibariyle TBT ile etiketlenmiş 570 milyonun üzerinde resim mevcut. Fotoğraflarınızın veya videolarınızın altına bu kavramı etiketleyerek daha büyük kitlelere varmak imkanınız var. Bu sayede takipçi sayınızı ciddi oranda arttırma şansını yakalarsınız.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/tbt-ne-demek-turkce-acilimi-ne-anlama-geliyor
Yorumlar