Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin, dokuma dikeyinde tek tekno-teşebbüs programı TechXtile Start-Up Challenge 2021 Scale-Up kategorisi birincisi Reyhan Miray Reyhan, kendisine yarışmada ödül kazandıran ürünü Peddon'un marka patentini Haziran ayında aldı.

Yurt içi ve yurt dışından yatırımcıların da ilgisini çektiği ürününü daha da geliştiren ve çeşitlendiren Reyhan, perakende satışlara da başladı. Babasının rahatsızlığından yola çıkarak, altını ıslatan hastalara ve adet gören kadınlara yönelik ürettiği Peddon isimli projesiyle 2021 yılının galibi olan Reyhan, “Babam ve onun gibi hastaların daha az acı çekmeleri için bir iç çamaşırı ilerletmek istedim. Pamuklarla, bulduğumuz kumaşlarla evde çamaşırlar dikerek denemeye başladım. Bu sırada fark ettim oysa biz kadınlar da her ay o plastik hijyenik pedlere ihtiyaç duyuyoruz. Acaba bize de bir umut olabilir mi diye düşünmeye başladım ve Peddon'u ortaya çıkardım. TechXtile Başlangıç-Up Challenge 2021'de Scale-Up kategorisinde birincilik ödülünü kazandıran projem, bununla birlikte Bayan Girişimci Özel Ödülünü de bana getirdi” dedi.

Pedkini ile kadınlar yazın daha dar denize girecek

Müsabaka sonrasında yerli ve yabancı birçok yatırımcının projesiyle ilgilendiğini gösteren Reyhan Miray Reyhan, 4 binin üstünde bayan kullanıcıyı portföyüne kattığını, ürününün ABD ve Kanada'da bile satıldığını söyledi. Bu süreçte ürünü geliştirme çalışmalarına sürat verdiğini kaydeden Reyhan, “Türkiye'nin birincil Regl külotu Peddon, akışa bırak mottosuyla kadınlara regl günlerini konforlu geçirecekleri yenilikler içeriyor. Sızdırmayan külot Peddon güvende hissetme, kullanıcı deneyimi, şık tasarımıyla regl gününü diğer günlerden ayırt edilemez geçirmeyi sağlıyor. 2022 yılı başında mahsul çeşitliliğine gitmeye karar verdik. Bambaşka karoser ve modelde ürünlere yer verirken, yaz başı itibariyle kadınlara denize girme rahatlığı sunan Pedkini'yi ortaya çıkardık. Temmuz ayından itibaren de perakende sektörüne antre yaptık. Peddon ve Pedkini ürünlerimiz Rossmann raflarında yer almaya başladı” diye konuştu.

“Bir adet Peddon ile bin 600 hijyenik ped atığını önlüyoruz”

Sürdürülebilirlik ve çevreci yaklaşımların daha fazla konuşulduğu şu günlerde ürünün çevreci boyutu da tüketim için bambaşka bir avantaj sağlıyor. Ürettikleri her bir Peddon ile bin 600 hijyenik ped atığını azalttıklarına uyarı çeken Reyhan, çevreci boyutunun da ürünün tercih edilmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Bu yıl KAGİDER ve Yuvam Dünya meslek birliğiyle ikincisi düzenlenen ‘'Yeşil İş Ödülü'' programında; “Yeşil İş Mansiyon Ödülü”nü de kazanan Peddon kurucusu girişimci Reyhan Miray Reyhan, “TechXtile Start-Up Challenge'ta olduğu gibi girişimciliği destekleyen programlara gereklilik var. Özellikle genç nesilde fazla güzel görüşler ve teknoparklarda fazla değerli projeler var. Bunların desteklenmesi fazla önemli” dedi. 

Yıllardır “TechXtile Start-Up Challenge ve Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması gibi başarılı programlarla gençlerin hayatlarına dokunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Uludağ Dokuma İhracatçıları Birliği (UTİB) Idare Heyeti Başkanı Pınar Taşdelen Engin ise Reyhan Miray Reyhan ve her iki yarışmada dereceye giren öteki gençlere olan ilgilerini yarışma süreciyle sınırlı tutmadıklarını, gelişmeleri aralıksız takip ederek, gerektiğinde yol göstermeye çalıştıklarını bildirdi.

Yeni başvurular için 16 Ekim son gün

TechXtile Start-Up Challenge 2022 hakkında da veri veren UTİB Başkanı Engin şunları söyledi:

“TechXtile Start-Up Challenge ile Türkiye'de inovasyon ve girişimcilik kültürünün yerleşmesi, ihracatta ve ülke ekonomisinde layık yaratma, dünyaya daha artı Türk markası kazandırma yolunda her yıl giderek daha fazla katkı maddesi sağlamayı hedefliyoruz. Dev bir müsabaka atmosferinde network imkânı ve değerli ödüller sunan TechXtile Başlangıç-Up Challenge, dereceye giren girişimcilerin meslek dünyası ile buluşması ve projesine takviye almasına da olanak sağlıyor. Teknoloji tabanlı farklı disiplinlerden tekstil ve hazır giyim sektörlerine uygulanabilecek ve ekonomiye değerinde kazandırabilecek fikirleri olan Türkiye genelindeki bütün girişimcileri bekliyoruz. Türkiye genelinde ses getiren başarı hikayelerini ortaya çıkaran programın 2022 yılı için Temmuz ayında başvuruları almaya başladık. Son uygulama tarihimiz ise 16 Ekim 2022. Girişimciler; henüz akıl aşamasında, müşterisinin beklentilerini esas seviyede karşılayacak ürünü ya da hizmeti geliştirmekte olan girişimcilere karşın “Level-Up ve zihin aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilere karşın Scale-Up almak üzere iki kategoride başvurabilirler. Kadın Girişimci Özel Ödülü'ne bu sene da devam ediyoruz. Adaylar programla ilgili tüm detaylar için www.techxtile.net web sitesini ziyaret edilebilir.”ini ziyaret edilebilir.”

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/07/techxtile-start-up-challenge-2021in-galibi-peddon-marka-patentini-aldi