Webrazzi olarak Hepsiburada'nın katkılarıyla Future Talks isimli bir seriye başladığımızı ve 5 bölümden oluşacak olan serimizin dördüncü bölümünün konusunun ise "Perakendede mağazacılığın geleceği ve dönüşümü" olacağını geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık.
Konuşmacıları aralarında FutureBright Group kurucu ortağı Akıcı Abdula, Hepsiburada CTO'su Alexey Shevenkov ve LC Waikiki E-Commerce Business CEO'su Ömer Barbaros Yiş'in yer aldığı serimizin dördüncü bölümü, Webrazzi'nin içerikten sorumluluk sahibi genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Seri bir dijitalleşmeye girdiğimizi belirten Akıcı Abdula, toplam kazanç içinde yüzde 8 seviyelerinde olan dijital satmak gelirlerinin pandemi ile birlikte yüzde 40'lara çıktığını şu an ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Tedarik zincirlerinin öneminden de bahseden Abdula, 2023 yılında perakende sektörünün bahar havası yaşayacağını da sözlerine ekledi.
Paramızı en değerli olduğu anda harcamamız gerektiğini bu durumun da şu lahza olduğunun altını çizen Abdula, perakende sektöründe bir likidite sorunu öngörmediklerini de paylaştı. Dijital dönüşümün devam edeceğini fakat offline tarafın da hızlı bir şekilde büyüyeceğini de aktaran Abdula, perakende tarafında yenilikçi ödeme sistemi uygulamak isteyen gençlerin sayısının 2,9 milyona ulaştığını da aktardı.
LC Waikiki için enkaz bir sene olduğunu bildiren Ömer Barbaros Yiş, pandeminin hafiflemesi ile birlikte online tarafın düşeceğini düşündüklerini fakat böyle olmadığını belirtti. Giyim sektöründeki diğer oyunculara baktığımızda online tarafın yüzde 20 - 30 oranında düşüş yaşadığını aktaran Yiş, LC Waikiki'de ise böyle bir düşüş olmadığını paylaştı.
Pandemi döneminde yüzde 17 seviyelerinde online pazar payı gördüklerini de sözlerine ekleyen Yiş, yurt dışı operasyonlarında da çoğaltma gördüklerini dile getirdi. Online tarafın büyüdüğünü ve pazar payı kazandıklarını da aktaran Yiş, 2023 yılında offline tarafın hareketleneceğini de sözlerine ekledi. Yiş, 2023 yılı için ağırlık hedeflerinin tecrübe tarafında yapacakları yenilikler olduğunu da paylaştı.
Dört Avrupalı partnerin konsorsiyumu aracılığı ile kasiyersiz mağaza deneyimini yarattıklarını aktaran Alexey Shevenkov, konsorsiyumun 2,2 milyonluk yatırımla Avrupa Birliği göre fonlandığını da paylaştı.
Teknolojinin amacının müşteriler için maddi mağazada daha iyi, daha seri ve daha kullanışlı bir deneyim yaratmak olduğunun da altını çizen Shevenkov, hedeflerden bir diğerinin de özellikle Avrupa'daki öteki çözümlere kıyasla daha yerinde fiyatlı çözümler üretmek olduğunu aktardı.
Dünyada bir birincil olmasa da diğer çözümlere oranla daha yerinde fiyatlı bir çözüm geliştirdiklerini dile getiren Shevenkov, müşterinin girişte yer alan QR kodu kullanarak çabuk bir şekilde kayıt olması ile sistemin çalıştığını da paylaştı.Müşterilerin kimseyle etkileşime girmesine gerek kalmadan alışveriş yapabileceklerini belirten Shevenkov, çok hızlı ve dar bir tecrübe sunduklarını da sözlerine ekledi.
Kasiyersiz mağaza çözümlerinin Türkiye'de elbette bir ilk olduğunu da aktaran Shevenkov, teknolojilerini kesintisiz geliştirmeye devam ettiklerini de belirtti.
2023 yılında ve önümüzdeki 5 yılda her şeyin tecrübe odaklı olacağını sözlerine ekleyen Abdula, fiyatlandırma anlamında yapay akıl kullanımının oldukça önemli olacağını da paylaştı. Çoklu kanal deneyiminin hala çok kayda değer bir trend olduğunu da aktaran Abdula, mağazalar içinde ufak mağazalar yaratmanın öneminden de bahsetti.
Dijital içinde yaşatılan deneyimin müşterileri maddesel mağazaya çeken bir anlayışın 2023 yılında fazla önemli olacağını da paylaşan Abdula, güven ve şefkat duygularının perakende sektörü için fazla önemli olduğunu da paylaştı.
LC Waikiki'nin kendi operasyonu ile birlikte 11 ülkede hizmet verdiğini ve başkaca çeşitli pazar yerlerinde de olduğunu belirten Yiş, yurt dışı ve ülkemizdeki dinamiklerin fazla farklı olduğunun da altını çizdi. Yurt dışında şüphe korkusunun daha pozitif olduğunu da paylaşan Yiş, yurt dışındaki kullanıcıların bu duruma alışılmış olmamaları nedeniyle çok daha sıkı tedbirler aldığını gördüklerini de aktardı.
Yurt dıştan moda tarafındaki pazar yerlerinin ciddi oranda yavaşladığının da altını çizden Yiş, yurt dışı operasyonlarının en öncelikli alanlarından biri olduğunu da belirtti. Yurt dışı operasyonlarını karlı bir şekilde yönetmenin LC Waikiki için çok kayda değer olduğunu da aktaran Yiş, dengeyi kurmanın önemli olduğunu da belirtti.
Pilot çalışmayı, alıcı davranışının ne olduğunu bütün olarak kavrama açısından Ar-Ge çalışması olarak gerçekleştirdiklerini bildiren Shevenkov, satın alınabilirlik gibi bir takım ilave konuları anlamaya çalıştıklarını da paylaştı.
Tip için daha sorunsuz çözümler sunulması gerektiğini dile getiren Shevenkov, pilot çalışmayı uygulamaları ile bağlama konusunda çalıştıklarını da dile getirdi. Kasiyersiz mağaza deneyimini diğer mağazalarda ve İstanbul dışında başka bölgelerde kullanabileceklerini de aktaran Shevenkov, kabiliyetli perakendeciler ve partnerlerle bu teknoloji ile bir şeyler inşa edebileceklerini de paylaştı.
2023 yılının akıllı pivotlar yılı olacağını paylaşan Abdula, müşterilerin harcamaya hazır olduklarını da dile getirdi. 2024 yılının çok zor geçeceğini de belirten Abdula, fintechler ve abonelik sistemlerinin 2023 yılı için fazla kayda değer olacağını da sözlerine ekledi.
Minik ve orta ölçekli perakendecilerin dijital dönüşümün önemini tam kavrayamadıklarını da paylaşan Abdula, perakendecilerin fintechlere bakmaları gerektiğini de vurguladı. Cashback'in alıcı için başarılı bir vasıta olduğunu da aktaran Abdula, markaların Cashback ile müşterileri içeri aldıklarını gördüklerini de paylaştı.
Yapay akıl destekli tarz danışmanı olan Elsiva'nın bu hafta aramıza katıldığını andıran Yiş, suni zeka teknolojisinin görsel tanınma ile birlikte bütün kombilere baktığını ve benzer ürünleri bularak kombinleri oluşturduğunu aktardı. Kullanıcılara neleri sevip sevmedikleri konusunda sorular sorarak onlar için en içten kombinleri hazırlayan Elsiva, LC Waikiki'nin yapay zeka teknolojisi alanındaki ilk adımlarından biri.
Her şeyin içten takım ve insanlarla olduğunun altını çizen Yiş, bir sonraki adımlarının ise dijital gardırop ve 3 boyutlu avatarlar olacağını da paylaştı. Cashback'in mükemmel çalıştığının da altını çizen Yiş, deneyim için defalarca misafiri ön planda tutacaklarını da aktardı.
Perakende sektörünün suni zeka ve alet öğrenimini yaygın olarak kullandığını aktaran Shevenkov, offline perakende için bu teknolojileri kullanmanın muhakkak daha zorlama olduğunu da söyledi. Suni akıl uygulamalarını ve kullanımını üç bölüme ayırdıklarını da aktaran Shevenkov, bu bölümlerden ilkinin ise bir şeyi daha verimli göstermek için otomatize etmek olduğunu belirtti.
Geçen sene rotalama optimizasyonu için yeni bir algoritma uyguladıklarını da aktaran Shevenkov, yeni algoritma yüzde 8 - 9 oranında rotalarını daha iyi optimize ettiklerini belirtti.
İkinci bölümün ise karar verme olduğunu belirten Shevenkov, karar verecek olan 90 binden fazla satıcıları için farklı alanlara yönlendirilmiş algoritmalarla öneriler sunduklarını da belirtti. 500 bin önerinin satıcılar göre kullanıldığını da paylaşan Shevenkov, üçüncü bölümün ise herif deneyimi olduğunu paylaştı.
Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/23/future-talks-un-dorduncu-bolumu-perakendede-magazaciligin-gelecegi-ve-donusumu/