Apple, Microsoft, Alphabet (Google’ın üst kuruluşu), Amazon ve öteki birçok teknoloji devi bir araya geldi. Oluşturulan komisyonun adı “ABD’nin Benzeri İletkenleri Komisyonu” olarak belirlendi. Bu komisyonun ABD Hükümeti’nden talebi ise krizin yönetilebilmesi için 50 milyar dolar tutarında takviye yapılması.

Bu para benzeri iletkenlerin üretimini yapan yerler için kullanılacak. ABD’li şirketler arasında bu krizden en fazla etkilenecek olanlar Ford ve Apple. Ford dev bir otomotiv üreticisi ve ülkemizdekiler de dahil fabrikalarında üretime ara vermek zorunda kalıyor. Apple ise bu yılın ilk üç ayında sözde iletken stoğunu eritti ve bu yılın sonunda gelmesi beklenen iPad ve Mac’ler için sorun çıkabilir. gerçi iPhone’lar için bir aksilik yaşanması beklenmiyor.

Çip krizi nedir? 

Pandemi baştan başa otomotiv sektörünün imal bantları abes kaldı. Bütün dünyanın normalleşmeye geçmesiyle araba üretilen fabrikalarda çalışanlar da işlerine döndü. Sektörün bu süratli toparlanması ile işler yoluna girecekmiş gibi görünürken üreticiler çip bulamamaya başladı.

Giyilebilir teknolojiden savunma sanayisine kadar elektroniğin kalbi olan güya iletkenlerin üretimi ABD ve Uzaktan Doğulu üreticilerin tekelinde bulunuyor. Üretimin merkezi olarak bilinen Çin, sözde geçirgen üretmese de önemli bir çiğ madde olan silisyumun en büyük üreticisi konumunda.

Teknoloji üreticileri bu kriz aşılsa bile güya iletken üretimine daha fazla yük verecek gibi görünüyor. Bu yılın çip krizi sorununun akıbetini vakit gösterecek.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/teknoloji-devleri-cip-krizi-icin-bir-araya-geldi
Yorumlar