Yeni yıla sayılı günler kaldı. Yaklaşık iki yıldır iş dünyası manâlı bir sınavdan geçiyor. Bilindiği gibi uzaktan alıştırma, mobilite, dijital iş gücü başlıkları altında meslek süreçleri dönüştü. Dünya üstünde teknoloji sektörü en çabuk çoğalan iş alanlarından bir adam başına. Türkiye'de özellikle Z kuşağının işe atılmasıyla teknoloji şirketleri çalışılması en cazip kurumlardan biri haline geldi. Dolayısıyla bu şirketler içindeki açık pozisyonlar iş arayanlar için merak konusu...

Webrazzi olarak Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerine açık pozisyonları, yeni adaylarda aradıkları özellikleri ve 2022'deki İK stratejilerinin ne olduğunu sorduk. 

Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Kimsesiz, "Ekibimizdeki arkadaşlarımızın da bu kültüre yerinde, meraklı, kendini geliştirmeye açık ve dijital dünyanın bir parçası olmaya coşkulu profildeki kişiler olmasa dikkat ediyoruz" diyerek yeni adaylarda aradıkları özellikleri sıralıyor.

Yetim konuyu şöyle detaylandırıyor: "Bizimle çalışacak adayları seçerken uyarı ettiğimiz manâlı bir özellik de değişimlere seri adapte olmaları ve çabuk düşünüp hızlı karar verebilmeleri. Yemeksepeti çok büyük bir aile. Bu aile yapısını bizim gibi benimseyecek ve minimum bizim kadar Yemeksepeti'nde çalışmaktan keyif alacak adaylara her zaman kapımız açık."

Yemeksepeti'nde 12 bölüm bulunduğunu ve bu departmanlara yeni işe alımlar yapılması planlandığını belirtiyor. İlke Şentürk Kimsesiz, Global Teknoloji ve İnovasyon Merkezi için 2022 yılı sonuna kadar takriben 1000 karakter bir ekip kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor. 

"Niyetlenmek için mutlu olacağınız kurumları tercih edin"

GittiGidiyor CPCO (Chief People & Culture Officer) Murat Yüksel, GittiGidiyor'un mevcut açık pozisyonları arasında; mahsul yöneticisi, Java developer, İOS developer, site reliability engineer, dijital pazarlama yöneticisi, bilgi güvenliği mühendisi yer aldığını söyleyerek konuşmaya başlıyor. 

Yeni adaylara öncelikli olarak adaylara ilk tavsiyem mutlu olacakları pozisyonları ve kurumları tercih etmeleri gerektiğini ve keza vakit keza emek açısından, buna değeceğini düşündükleri bir mesleği yapmaya özen göstermeleri gerektiğini söylüyor. Bunun nedenini yapılan işin hayatta fazla manâlı bir bölümünü kaplamasına bağlıyor ve adayların uyarı etmesini önerdiği diğer konuları ise şöyle sıralıyor:

"Başvurulan pozisyonda kendilerinden beklenenleri iyi bir şekilde anlayarak mülakata girmelerini tavsiye ederim. Görüşmeden önce kurumla ve pozisyonla ilgili veri elde etmek fazla manâlı. Ayrıca kurumun ve görüşmeyi yapacak yöneticinin LinkedIn hesaplarını incelemek de yardımcı olacaktır. Görüşmede karşısında tarafı dikkatlice kulak vermek ve gerektiğinde soru sormaktan çekinmemelerini nasihat ederim. Kurumu, kendilerinden beklenenleri ve oraya neler katabileceklerini iyi analiz etmeleri gerekir. Başvurdukları işin alanıyla ilgili güncel gelişmeleri, yenilikleri takip etmeleri ve bu data birikimiyle mülakata girmeleri ayrım yaratmalarını sağlayacaktır. Çünkü günümüzde şirketler proaktif, becerikli, çözüm odaklı ve gelişime açık çalışanları tercih ediyor. O işe ne değin yerinde olduklarını açıklama yapabilmek için mülakat sırasında hikayelerini en anlaşılması mümkün şekilde aktarmaları iyi olacaktır. Yalnızca aday olarak yok kişi olarak da kendini tanıyan, ne istediğini haberdar olan bir insan olduğunu göstermesi görüşmelerde büyük üstünlük sağlar. Finansal okuryazarlık, sosyal ağ okuryazarlığı gibi konularda donanımlı olmalarını öneririm."

"Yazılım ve data işinde çalışanlar öne çıkıyor"

2000 yılında kurulan e-ticaret sitesi Hepsiburada'yı bir okula benzeten şirketin İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, kişinin yapmak istediği ve bunun ötesinde seveceği işi bulması hayatını mutlu geçirmesinde kayda değer etkenlerden biri olduğunu düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yaş ortalaması 30'un altına inmiş çok sayıda genç arkadaşımızın çalıştığı şirketimiz öğrenmek büyümek azim ve tutkuyla hedeflemek ve iyi ruhla üretmek isteyen herkese kayda değer fırsatlar sunuyor."

Beyzadeoğlu, Hepsiburada'ya başvuracak adayların dijital gelişmeleri yakından takip etmeleri son derece önemli olduğunu söylüyor. Müşterilerin hayatını kolaylaştıracak yenilikler geliştirme, ihtiyaç duydukları ürünleri kişiselleştirerek sunma becerisine, fazla hızlı dijital çözümler üretme ve daha da önemlisi tüm DNA'ları ile bu dijital çözümlere adapte olma yeteneği de aradıkları öteki özellikler arasında yer alıyor. Şirketin son dönemde aradığı profiller aralarında ise yazılım uzmanları, yazılım deneme uzmanları, bilgi analistleri, data bilimciler, makina öğrenmesi uzmanları ve meslek analistleri var.

"Çalışan odaklı bir şirketiz" 

Toplu yaşam alanlarının uçtan uca entegre bir şekilde yönetilmesini karşılayan Apsiyon'un çalışanlarının yaş ortalaması 32. Z kuşağı ile birlikte çalışan, bundan da fazla keyif alan bir şirket olduklarını belirten İnsan Kaynakları Müdürü Hande Erener Gürani, "İK politikamızın temelinde, insan odaklı uygulamalar var. Kariyer gelişim imkanları, eğitimler ve sosyal aktivitelerle çalışanlarımızın motivasyonunu yükseltmeye odaklanıyoruz" diye konuşuyor.

İşe başvurmayı planlayan adaylara önerilerini ise şöyle sıralıyor: "Öncelikle dostça ve öz tehlikesiz olmalarını önerebilirim. Başvuracakları şirketle ilgili bir ön egzersiz ve hazırlık yapmalılar. O şirket 'ne meslek yapıyor, hangi sektörde, başvurulan pozisyonun gereklilikleri neler' gibi temel detayları mahsus masaya oturmaları çok önemli. Apsiyon'un İK politikasının temelinde motivasyon var. O nedenle adayları değerlendirirken; deneyimlerinden daha çok öğrenme isteklerini, araştırma kabiliyetlerini ve kendilerini geliştirme çabalarını önemsiyoruz. Çünkü bu açlık ve motivasyon, başarının en manâlı anahtarlarından biri. İster yüz yüze ister online olsun, tüm mülakatlarda süre kısıtı var. Dolayısıyla adayların bu süreyi değerlendirmesi, kendilerini olası olduğu dek cana yakın, açık ve net açıklama etmeleri kayda değer. Daha önce yapılan iş ya da staj deneyimleri mutlaka ayrıntılı olarak paylaşılmalı. Mülakat sırasında anlaşılmayan bir konu var ise mutlaka sorulmalı. Adayların akıllarında hiçbir soru işareti kalmamalı."

"Çalışanların yalın ve özet biçiminde tanımlaması manâlı"

Kafa Topu oyunun yapımcısı Masomo spor odaklı ve çok oyunculu oyunlara odaklanıyor. Şirketin insan kaynakları müdürü Gül Gökyüzü sektörün en genç ekiplerinden birine sahip olduklarını belirtiyor. Gökyüzü, bu dönemde iş arayışında olan kişilerin kullanım yaparken değer üretmek istedikleri sektör ve pozisyonu hedeflemeleri gerektiğini savunuyor. Bunun yanısıra kişi hangi profili firmaya iletiyorsa, içerikte kendini yalın ve özet şeklinde tanımlamasının öneminin altını çiziyor.

Ona göre yersiz detaylarla boğulmuş bir profilden ziyade, karşısında tarafa zihin verebilecek katılımlar, üstünde araştırma ve pratik üretilmiş konular ve misal çalışmalarla desteklenmiş profiller her zaman daha seçim edilir oluyor. Gül Gökyüzü sözlerine şöyle son veriyor: "Bilhassa teknoloji sektöründe başvurularını yapan yazılımcı ve geliştiricilerin, başvurularına önceki çalışmalarından örnekler taşıyan linkler ve dosyalar eklemelri değer biçme açısından tezgâhtar oluyor. Keza başvurdukları şirketlerin sosyal medya ve kaynak sitelerindeki profilleri takip etmeleri, ilgili kişilere ulaşmalarını da kolaylaştırıyor." 

"Önemli olan sadece akademik başarı değil!"

Sahibinden.com'da İş Destek'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker bilginin küresel dolaşım hızının saniyelerle ölçüldüğü bir dünyada bugün, bütün çalışanların yeteneklerini ve yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri işlerde yer alması gerektiğine inanıyor. Sahibinden'in yeni adaylarda teknik bilginin yanı sıra gençlerde sürekli öğrenme ricası, geleceğe dönük fazla bakış açısı ve mevcut işine olan heves gibi yetkinlikler aradığını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İşe başvuran adayların yalnızca akademik başarılarına yok, bununla beraber kişisel bütünlüğe ne kadar bedel verdiklerini ve kendilerine ne dek yatırım yaptıklarını da değerlendiriyoruz. Sosyal yönden donanımlı, yaşadığı dünyayı ve toplumu algılayabilen, farkındalığı yüksek ve ilişkileri kuvvetli insanların, yaşamı ayrıca kendileri, hem de başkaları için kolaylaştırdıklarına inanıyoruz."

Ona göre çözümlemeli düşünme yeteneği gelişmiş, ayrıntıları ayrım edebilen, kompleks problemleri çözebilen, büyük resmi gören, elde ettiği verilerle eğilimleri gözlemleme yeteneğine sahip, sözlü ve yazılı irtibat yetenekleri gelişmiş kişilere istek artacak. Suni akıl mühendisliği, büyük veri uzmanlığı, robotik mühendisliği, kullanıcı deneyimi tasarımcıları gibi meslekler gelecekte daha da ön plana çıkacak. Peker konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Onlar da sahibinden.com bünyesinde zinde teknolojik altyapılar ve uzman yazılımcı kadromuzla teknoloji üretimine katkı maddesi sağlıyoruz. Bu kapsamda bu sene beşincisini gerçekleştirdiğimiz “dev.akademi Kariyer Geliştirme Programı” ile başarılı genç yazılımcıları bir araya getirerek yeteneklerini geliştirmelerine olasılık tanıyoruz."

"E-ticaret alanında çalışanlar şanslı"

Ideasoft kurucu ortaklarından Seyhun Özkara, 2020 senesinde pandeminin etkisiyle birlikte e-ticaret önemli bir ivme ile artış yaşadığını belirtiyor. Özkara, buna emrindeki olarak işletmelerde bu sürece üçgenin taban olmayan kenarı uydurmak namına çoğu işe alım gerçekleştirildiğini öngörüyor ve bu konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "İşletmelerin e-ticarette çalışacak personel sayıları 2019 senesine göre oldukça artma gösterdi. 2021 senesinde ise adi hayata geri dönüş ve doların yükselişiyle birlikte istihdam pandeminin ilk yılındaki gibi artmadı. Bu alanda en çok yazılım, pazarlama, sosyal ağ yönetimi ajans yönetimi, dijital medya planlama, satın alma, e-ticaret site yöneticileri ve e-ticaret uzmanları istihdam edildi."

Ona tarafından bu sene teknoloji sektörü içinde yazılımcı, e-ticaret uzmanı / yöneticisi, SEO danışmanı, dijital pazarlama uzmanı, ara yüz tasarımcılar, içerik yöneticileri kolaylıkla iş bulabilir. IdeaSoft'un bu sene yazılım geliştirme, mahsul yönetimi, inceleme, ara yüz tasarım ve başvuru pozisyonları alanında işe alımlar yapacağını kaydeden Seyhun Özkara, yeni istihdamların dışında üniversite mezunu yeni mühendisler için de gelişim programları düzenleyeceklerini söylüyor. 

"Yapılan işlerin anlatımı kısa ve öz olması manâlı"

Papara İnsan Kaynakları Müdürü Figen Saltık, işe başvuracak adaylar ister yeni mezun ister daha önce meslek tecrübesine sahip olmuş olsun, tüm adaylar için geçerli olan en esas konu, kendilerini içten anlatan bir özgeçmişe sahip olmaları gerektiğini düşünüyor. Ona kadar  günümüzde bundan böyle basılı özgeçmişler kimsesiz tatmin edici değil. Buna ilave olarak kişinin meslek ağındaki bilgilerin aktüel olması, yapılan işlerinin kısa ve öz anlatımı gibi esas dikkat ettiği noktaların var olduğunu belirtiyor. Saltık sözlerine şöyle devam ediyor:  "Adayın kullanım sürecine hakimiyeti, firmayı iyi tanıması ve ürün ya da hizmetlerini deneyimlemiş olması da bizim açımızdan sürece epeyce olumlu katkısı olan teferruat. Tatbik yapılan pozisyon için aranan niteliklerinin birey ile uyumu, pozisyon için ne değin hevesli olduğu ve kariyer planlaması için seçilen pozisyonun içten olup olmadığının da analizini iyi yerine getirmek gerekiyor. Papara İnsan Kaynakları birimi olarak bahsettiğim maddelerin yanı sıra şirket kültürüne çok tartma veriyoruz. Bu açıdan adayların karar aşamasına geldiklerinde, içten bir kariyer planlaması için şirket kültürünü analiz edebilmelerinin kıymetli olduğunu düşünüyoruz."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/29/teknoloji-sirketlerinin-2022-ik-stratejileri