Son dönemin ola ki de en çok konuşulan konularından biri olan Pegasus, bütün dünya için büyük tehlike arz ediyor. Teknolojinin gelişmesi ile ortaya meydana çıkan kötü amaçlı yazılımların neredeyse tepe noktası olan Pegasus, insanların telefonlarına sinsi bir şekilde sızarak yapılan bütün aktiviteleri izliyor.

Peki insanların telefonlarına girerek mahremiyeti hemen hemen çöpe atan Pegasus yazılımının bulaşıp bulaşmadığı nasıl tespit edilir? Pegasus yazılımından korunma yolları nelerdir? Yazımızda anlattık.

NSO yetkilisinden Pegasus casus yazılımı hakkında flaş izah etme

Pegasus casus yazılımı nedir?

İsrail merkezli özel bir şirket olan NSO göre dünyanın dört bir yanındaki bazı hükümetler için geliştirilen, pazarlanan ve lisanslanan bir casus yazılımıdır. iOS ve Android işletim sistemini çalıştıran neredeyse milyarlarca telefona bulaşma yeteneğine sahip olan bu yazılım, bazı emniyet araştırmacıları kadar başlangıçta 2016 yılında keşfedildi.  

Pegasus nasıl saptama edilir?

Sadece tek bir mesaj veya temas ile zeki telefonlara kolayca yüklenebilen Pegasus, kimlik avı yöntemi ile kurbanlarını ağına düşürüyor. Burada ana durum yazılımın cihazlara bulaşmasından sonradan başlıyor. Pegasus, yazılımı kullanan kişiye istediği zeki telefonu denetim etmesi, mesajları çaktırmadan okuması, telefon konuşmalarını dinlemesi, resim ve videoları görüntülemesi gibi çoğu konuda bütün bağımsızlık veriyor.

Ancak NSO kadar geliştirilen bu yazılım, yıllar geçtikçe daha da yetenekli ülkü geldi. Bilhassa Android ve iOS gibi işletim sistemlerinde üreticilerin az önce keşfedemediği ‘’Sıfır gün’’ olarak adlandırılan güvenlik açıklarından yararlanan Pegasus ile bugüne değin siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve ünlü kişiler de dahil edinmek üzere binlerce kullanıcının maksat alındığı belirtiliyor.

Telefonumda Pegasus yazılımı var mı?

Maalesef fazlası ile sinsi olan ve dünya genelinde 50 bin üstünde cihaza bulaşan bu yazılımı halihazırda kullanılan çoğu antivirüs programı tespit edemiyor. Oysa cihazınızda fazla ısınma, şarjın normalden daha kısa sürede bitmesi, yavaşlama gibi belirtiler varsa ve cihazınızda potansiyel bir fena amaçlı yazılım olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu anlamak için bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

pegasus nasıl tespit edilirPegasus nasıl saptama edilir?

Uluslararası Bağışlama Örgütü’nün geliştirdiği, macOS ya da Linux tabanlı sistemlerde çalışan ve Mobil Doğrulama Araç Takımı (MVT) adı verilen bu yazılım ile cihazınıza ajan yazılım Pegasus’un bulaşıp bulaşmadığını yoklama edebilirsiniz.

GitHub üzerinden yayınlanan MVT, akıllı telefondaki verilerin yerine geçen kimse bir kopyasının bilgisayara alınmasının ardından Pegasus yazılımının bıraktığı izleri seri bir şekilde taradıktan sonra cihaza herhangi bir fena yazılım bulaşıp bulaşmadığını saptama ediyor.

Yazılımı buradan indirebilirsiniz.

Pegasus yazılımından korunma yolları

Birçok insanın Pegasus kadar hedef alınması pek olası olmasa da, yalnızca bu yazılım için yok, öteki kötü niyetli yazılımlara da maruz kalma olasılığınızı en üye indirmek için atmanız gereken bir takım kolay adımlar mevcut.

pegasus nasıl tespit edilirPegasus nasıl tespit edilir? Pegasus gibi casus yazılımlar, bilhassa iOS cihazlarda iMessage linkini fazlasıyla seçim ediyor. bu nedenle yalnızca tanıdık, güvenilen kişilerden ya da kaynaklardan gelen bağlantıları açmaya itina gösterin. Bunun yanı sıra e-mail ya da WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarından gelen meçhul mesajlar ve bağlantıları da şüphesiz açmayın.Cihazınızın tekrar tekrar en aktüel sürümü kullandığından belli olun. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz ‘’Sıfır gün’’ olarak adlandırılan güvenlik açıkları, Pegasus gibi yazılımların en çok tercih ettiği yollardan biridir.Özellikle alıngan bilgilere erişirken, halka açık ve bedava Wi-Fi hizmetlerinden (oteller ve dahil) şüphesiz kaçının. Eğer bu nesil ağları zorunlu kullanmanız gerekiyorsa, nitelikli bir VPN uygulaması seçim ettiğinizden emin olun.Cihaz verilerinizi şifrelediğinizden, iOS veya Android için uzak silme özelliklerini de faal hale getirdiğinizden belirlenmiş olun. Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/casus-yazilim-pegasus-nasil-tespit-edilir