Akıllı telefon uygulama süreleri her geçen gün artarken bu cihazlardan yayılan risk de artıyor. Haliyle kullanıcıların telefonlarına indirdikleri uygulamaları iyi seçmesi gerekiyor. Hiç bilinmeyen, güvenilir olmayan ve kullanıcı bilgilerini patavatsız bir şekilde toplayan uygulamaların bir çoğu güvenilir yok. Bilhassa ücretsiz olan uygulamalarda yaşanan bu ‘güvenlik açıkları’ gerçekten mobil uygulamaları indirirken daha itinalı olunması gerektiğini gözler önüne seriyor. İşte hemen silinmesi gereken mobil uygulamalar ve tüm detaylar:

Tehlike saçan ve anında silinmesi gereken mobil uygulamalar

Özellikle kullanılmayan uygulamaları silmek ile başlayabilirsiniz. Zira bu sayede keza telefonunuza pozitif tartı bindirmemiş olursunuz hem de depolama alanında yer açmış olursunuz. Akabinde ise bazı mobil oyunlar varki onları silmek ve aslında hiç indirmemek gerekiyor.

Kötü amaçlı yazılımların kümelendiği oyun ve bulmaca uygulamaları telefonların virüs kapsamasına niçin oluyor. Bunlardan bazıları aralarında, Crush Car, Rolling Scoll, Helicopter Attack, Flying Skateboard, Jump Jump, Number Coloring yer alıyor. Bu stil uygulamaların birçoğu kullanıcı verilerini topluyor ve teşhir ediyor.

Telefonlardan hemencecik silinmesi gereken bir öteki uygulama ise CamScanner oluyor. iPhone ve Android telefonlarda daha güvenilir alternatifleri yer alan belge tarama uygulamalarını yeğlemek gerekiyor. Örneğin iPhone kullanıcıları, Dosyalar> Sağ üst taraftaki üç nokta > Evrak tara seçeneğine tıklayarak belgelerini tarayıp PDF dosyası olarak kaydedebilir. Eğer bir Android kullanıcısıysanız Google Drive’ın benzer bir hizmeti bulunuyor.

Check Point Research tarafından yapılan bir araştırmaya kadar faks göndermeyi karşılayan iFax uygulaması fazla popüler olsa da aslında güvenilir yok. 500 binden fazla kullanıcıdan gönderilen belgelere ulaşılabilir. Bu sebeple geleneksel faks çekme yöntemlerini yeğlemek halen daha güvenli bir yol! yine de dijital alternatifler arıyorsanız, FaxZero ile gönderme yapabilirsiniz. eFax uygulamasıyla 10 sayfaya değin bedava faks sürüklemek muhtemel.

İnsanların yaptığı en büyük yanlışlardan biri de güvenilir olmayan QR kod tarayıcılarını kullanmaları. derhal iPhone modellerinin tamamında ve Android telefonların da büyük bir kısmında kamerayı QR koda tuttuğunuzda istediğiniz sayfaya ulaşabiliyorsunuz. Keza seri ayrıca de güvenilir olan bu yöntemi tüm kullanıcılar seçim etmeli. iPhone’larda otomatik olarak açık gelen bu özellik, Android telefonlarda bazen kapalı olabiliyor. Bu sebeple Ayarlar’a gidip QR kod taramasını etkinleştirebilirsiniz.

El feneri uygulamaları da kaldırılması gerekenler arasında yer alıyor. Telefonun içinde lokal olarak bulunan el feneri uygulamasına ilave olarak yeni bir mobil dilekçe indirmenize lüzum yok. Zira uzmanlar da bu yönde uyarılarını yapıyorlar.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/telefonunuzdan-hemen-silmeniz-gereken-uygulamalar-2