Geçtiğimiz aylarda Tesla'nın aralık ayında "Tesla Semi Truck" isimli elektrikli tırlarını teslim etmeye başlayacağı haberini sizlerle paylaşmıştık. Herhangi bir erteleme olmadan Tesla Semi'nin ilk elektrikli tırı teslim edildi. İlk Tesla Semi tırları, Sparks, Nevada'da bulunan Gigafactory'de gerçekleşen bir etkinlikte müşterilere teslim edildi. Ama bu etkinlikte, fiyatlandırma ve üretime dair herhangi bir data paylaşılmadı.

İlk kere 2017'de konsept olarak tanıtılan tırların, 2019'da üretime girmesi gerekiyordu ancak bu şart, Covid-19 salgını ve küresel parça kıtlığı da dahil edinmek üzere değişik nedenlerle ertelendi. Tesla, Semi'nin arkadaki akslardaki dört bağımsız motorla çalıştırıldığını, 0-100 km/s hıza 20 saniyede çıkabileceğini ve 500 mile dek batarya menziline sahip olduğunu söylüyor. Fiyatların 150 bin dolardan başlayabileceği iddia edilirken, Walmart ve FedEx gibi işletmelerden düzinelerce siparişler geldiği belirtiliyor. 

Tesla'nın başkanı Robyn Denholm geçtiğimiz günlerde araba üreticisinin bu sene 100 Semi üretebileceğini söyledi. Musk ise Tesla'nın 2024'te 50 bin tır üretmeyi hedefleyeceğini söyledi. Nevada lansman etkinliğine katılanlara atıştırmalık dağıtmak için Tesla kamyonuyla birincil kargo seferini tamamlayan PepsiCo, 2017'de 100 kamyon sipariş etmişti.

Aslında Tesla, elektrikli tır alanında tek imalatçı değil. Thor Trucks, Daimler ve Volkswagen gibi şirketler de bu alanda yaptığı işlerle dikkat çekiyorlar. Daimler, 2018 yılında Tesla'nın elektrikli tırına karşı taraf olarak geliştirdiği tamamen elektrikli tırını tanıtmıştı. Fakat Tesla, dünyanın en büyük tır üreticisi konumunda olan şirketten önce elektrikli tır üretmeye başlayacağını açıklamış, bu hareket "tarihi çalım" olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/12/02/tesla-semi-3-yillik-gecikme-ile-ilk-elektrikli-tirinin-teslimatini-gerceklestirdi