Türkiye'de e-ticaret hacminin 2021 yılında yüzde 69 çoğalma ile 381.5 milyar TL'ye ulaştığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Gerçekten e-ticaret bir süredir ciddi anlamda yükselişte ve bunun en kayda değer nedenlerinden biri hiç kuşkusuz pandemi. Covid-19 salgını ile e-ticaret hacmi, sadece globalde değil, ülkemizde de ciddi anlamda arttı ve her geçen gün artmaya devam ediyor.

Oysa kimi kullanıcı e-ticaret laf konusu olduğu süre ne pazar yerlerine ne de satıcılara güvenebiliyor. Kullanıcıların en büyük korkularından biri, binlerce lira vererek aldığı ürünlerin sahte çıkacak olması korkusu. Ticaret Bakanlığı, acilen e-ticaret sektöründe alacağı önlemler ile keza bunun önüne geçecek hem de pazar yerlerinin hileli rekabetini önleyecek. Bu kapsamda neler yapılacağına her zaman birlikte göz atalım.

E-ticarette haksız rekabet engellenecek

Ticaret Bakanlığının iki asıl başlıkta yürütülen çalışmasına göre ilk olarak e-ticarette hileli rekabetin ve tekelleşmenin önlemek için bazı önlemler alınacak. Buna tarafından ilk yapılacak olan piyasadaki rakipleri dışlayıcı şekilde tanıtım faaliyetlerinde bulunulamayacak olması. Ayrıca e-ticaret pazar yerlerinin elde ettiği verileri kullanarak bünyesindeki satıcılarla hileli rekabet etmesi de engellenecek. Bunun örneğini geçtiğimiz yıl yaşamıştık. Trendyol, kendi markalarını öne çıkarmakla suçlandığı için olay Rekabet Kurulu'na taşınmıştı. Konuyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Haksız rekabet konusunda Ticaret Bakanlığının adımları bunlarla da sınırlı olmayacak. artık e-ticaret pazar yerleri kendini haksız bir şekilde sıralamada ön plana çıkaramayacak ve satıcılar arasında fark yapmayacak. Hem e-ticaret pazar yerlerinin faaliyet alanları belirlenecek.

Taklit mahsul satışlarının önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığının bir diğer gündemi ise taklit ürün satışları. Buna kadar e-ticaret pazar yerlerinde taklit mahsul satışı ve hukuka tutarsız içerikler engellenecek. Satıcılar sadece bir e-ticaret pazar yerinde etkinlik kullanmak zorunda kalmayacak ve e-ticaret pazar yerleri satıcıları da açıklanmış bir kişiden mal ya da hizmet teminine zorlayamayacak.

E-ticaret pazar yerleri tarafından satıcılara yapılacak ödemeler bundan böyle daha kısa sürede yapılacak. E-ticaret pazar yerleri ve satıcılar arasındaki sözleşmelerde hileli şartlara yer verilemeyecek ve e-ticaret pazar yerlerince tek yanlı değiştirme yapılamayacak. Hizmet verilmeden haksız şekilde satıcılardan değerinde alınması engellenecek. Satıcılar kendilerine ait verileri diledikleri zaman öteki e-ticaret pazar yerlerine taşıyabilecek.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/04/25/ticaret-bakanligi-e-ticaret-sektorune-yeni-duzenlemeler-getirdi-haksiz-rekabet-ve-taklit-urun-satisi-engelleniyor