Ticaret bakanlığı influencerlara yönelik bir rehber yayınladı.  Kılavuz,“Sosyal Ağ Etkileyicileri Kadar Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamaları" ele alıyor. Laf konusu kılavuzun 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlandığını belirtelim.

Reklam Kurulu'nun 04.05.2021 tarihli ve 309 sayılı toplantısında 2021/2 numaralı ilke kararı olarak kabul edilen kılavuz; ticari reklam ve haksız ticari uygulamalarda atılması gereken adımları ortaya koyuyor. canlı yayın, video paylaşım, görsel içerikler, hikayeler ve podcastlerde ücretli meslek birliklerinin nasıl belirtileceği de detaylı olarak işleniyor. 

Hazırlanan belgede Influencerlar için "etkileyici" tanımı kullanılılıyor. Belgeye kadar; sosyal ağ etkileyicisi, sosyal ağ hesabı üzerinden kendisine veya reklam verene ait bir mülk ya da hizmetin satışını veya kiralanmasını sağlamak, kasıt kitleyi oluşturanları bilgilendirmek ya da ikna etmek nedeniyle pazarlama iletişiminde bulunan kişi olarak tanımlanıyor. 

Fenomenler deneyimlemediği ürünleri, deneyimlemiş gibi anlatamayacak 

Kılavuzda belirli maddelere kadar; bundan böyle sosyal medya fenomenleri; deneyimlemedikleri ürünleri kasıt kitlelerine "deneyimlemiş gibi" öneremeyecek.

Hemen Şimdi deneyiminin bulunmadığı bir mülk veya hizmete ilişkin, tüketiciler nezdinde o mal ya da hizmeti onaylayacak veya deneyimlediği algısı yaratacak şekilde ticari reklam nedeniyle paylaşımda bulunamaz.

Eğer ürün marka tarafından kendilerine hediye edilmişse; etkileyiciler; bu ürünü "satın almış gibi" davranamayacak. Benzer şekilde markadan ticari menfaat sağladığı sürece; takipçilere karşısında kendisini yalnızca bir "tüketiciymiş gibi" gösteremeyecek. 

 Kendisine reklam veren tarafından armağan edilmiş bir mülk ya da hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.

 Bir mülk ya da hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden bedensel gelir ve/ya da ücretsiz veya indirimli mal ya da hizmet gibi faydalar sağladığı zaman her tarafında kendisinin yalnızca bir alıcı olduğu izlenimi oluşturamaz.

Sağlık ürünlerine yön belirleme yapılamayacak

Yeni kılavuza tarafından; bir mal ya da hizmet ile ilgili sağlık durumu beyanında bulunmak yasaklanırken, verilere dayanmayan bilimsel araştırma ya da deneme sonuçlarıyla ilgili iddalarda bulunulamayacak. Ayrıca doktorlar, sağlık durumu kuruluşları ve eczneler kadar sunulan mahsul ya da hizmetlerin tanıtımı yapılamayacak.

Bu tanınma baktığımızda; güzellik ve zindelik çerçevesinde sunulan öyle çok vitamin, krem veya destekleyici sağlık ürününün artık tanıtılamayacağını düşünebiliriz.

İlgili mevzuatına aykırı olacak şekilde bir mülk veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz. 

Bir mal veya hizmete ilişkin tarafsız, ölçülebilir, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve deneme sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz. 

Hekim, diş doktoru, baytar doktor ve eczacılar ile sağlık kuruluşları göre sunulan mal ya da hizmetlere yönlendirmede bulunamaz, bu mülk ya da hizmetlerin tanıtımını yapamaz. 

Efekt ve filtreler belirtilmek durumunda 

Etkileyiciler; mahsul tanıtımında filtre kullandığı takdirde; bunu açıkça belirtmek durumunda. aynı zamanda sistemli olarak sahte ya da var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturmak da yasaklandı. 

Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini dobra dobra belirtir.

sosyal medya yoluyla bir mülk ve/ya da hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte ya da var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/ya da kullanamaz.

 Ücretli meslek birlikleri nasıl duyurulacak?

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, naklen yayın, video paylaşım, görsel içerikler, hikayeler ve podcastlerde ücretli meslek birliklerinin nasıl duyurulacağı detaylı olarak belirtiliyor. 

Canlı yayınların yanı sıra YouTube ve Instagram TV'de yapılan reklamlar nasıl olmalı? 

Canlı yayınların yanı sıra YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlarda tüketicilerin "daha artı oku" ekranına tıklamasına gerek kalmadan iş birliği yapıldığı görülmeli. İş birliği yazılmış ve sözlü olarak kullanıcılara aktarılmalı: 

MADDE 7 –  (1) YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlar ile naklen yayın özelliğinde olan paylaşımlarda, video içinde durmadan veya videonun başlığında ya da tanımlama kısmında ya da ilgili reklamın geçeceği bölümün başında tüketicileri “daha artı oku” gibi bir alanı tıklamak zorunda bırakmadan yazılmış ve sözlü olarak aşağıda belirtilmiş açıklamalardan asgari birine yer verilir:

“Bu video reklamlarını içermektedir.”

“Bu video, ile ücretli işbirliğini içermektedir.”

“'in destekleri ile.”

“Bu ürünleri hediye olarak aldım.”

“Ürünleri bana gönderdiği için teşekkür ederim.”

Instagram, Facebook, Twitter mecralarında yapılan reklamlar nasıl olmalı? 

Tıpatıp video içeriklerde olduğu gibi mesaj ve fotoğraf formatındaki içerik türlerinde de ücretli iş birliği açıkça belirtilmek durumunda: 

MADDE 8 –  (1) Instagram, Facebook, Twitter gibi fotoğraf ve mesaj paylaşım mecralarında paylaşılan fotoğrafın ve/ya da mesajın içinde ya da aşağı veya açıklamalarında reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağıda belirli etiketlerden veya açıklamalardan en az birine yer verilir:

#Reklam #Reklam/Tanıtım #Sponsor #İşbirliği #Ortaklık “@ ile işbirliği” “@ tarafından sağlandı.” “@ tarafından armağan olarak alındı.”

 

Podcast mecrasında yapılan reklamlar nasıl olmalı? 

Podcast yayıncıları, yazılı ve sözlü olarak bölümün başında, ortasında ve sonunda iş birliğinden bahsetmeli: 

MADDE 9 – (1) Podcast yoluyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak altında belirtilen açıklamalardan asgari birine yer verilir:

“Bu podcast, hakkında reklam içerir.”

“Bu podcast, ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”

“'in destekleri ile.”

“Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) hediye olarak aldım.”

Hikayeler formatında  yapılan reklamlar nasıl olmalı? 

Geçici bir içerik formatı olan Hikayeler de bu süreçten muaf yok: 

MADDE 10 – (1) Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım boyunca reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biri ile birlikte aşağıda açıklanmış etiketlerden ya da açıklamalardan en düşük birine yer verilir:

#Reklam

#Reklam/Tanıtım

#Sponsor

#İşbirliği

#Ortaklık

“@ ile işbirliği”

“@ göre sağlandı.”

“@ göre armağan olarak alındı.”

İş birliği duyurusunda reklam verenin sorumluluğu nedir? 

Reklam verenlerin sosyal ağ etkileyicilerini bilgilendirmek ve   6502 sayılı Kanun, Mevzuat ve bu Kılavuz dâhil edinmek üzere ilgili kanun ve yönetmeliklere uymasını istemek ile mesul. Kılavuzda; reklam verenin, sosyal medya etkileyicilerinin kendi sorumluluğu olduğu gerekçesine dayanarak,söz konusu yükümlülüklerden kaçınamayacağı da belirtiliyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/06/ticaret-bakanligi-influencerlara-yonelik-yeni-bir-kilavuz-yayinladi