Temmuz ayında Meclis'ten geçen 7253 sayılı sosyal ağ yasası gereği sosyal ağ şirketlerinin Türkiye'ye delege atamaları gerektiğini size aktarmıştık. TikTok bugün yayınladığı bir blog yazısı ile 5651 sayılı İnternet Kanunu'nu zarfında Türkiye'de lokal bir tüzel kişilik oluşturacağını açıkladı. Çinli sosyal medya devi, paylaştığı açıklamada Etkinlik gösterdiği pazarlarda, kimi süre benzer fikirde olmasa bile, lokal yasalara saygı göstermeye kararlı olduklarını dile getirdi. 

Şirket bundan sonraki adımında yerel bir tüzel şahsiyet oluşturmak ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne yerel bir iletişim noktası temin etmek gibi yasaların getirdiği yükümlülüklere uyacağını belirtti. 

Açıklamanın kanunla ilgili kısmı şu şekilde: 

Piyasadaki emsallerimizle birlikte Türkiye'de sosyal medya platformları için ana hatları belirleyen ve lokal temsilcinin atanması, yanıt süreleri,  içerik kaldırma gibi taleplere  ilişkin esasları da barındıran 5651 sayılı İnternet Kanunu'nu içe doğru inceledik. 

TikTok, ayrı topluluklara ses veren enerjik bir platformdur. Benzersiz yemek yemek yapma marifetlerini sunmaktan, görsel sanatını paylaşmaya ve kolay çizim dersleri vermeye dek; Türkiye'deki herkese kendini yaratıcı bir şekilde ifade etme fırsatı sunmaya devam ediyoruz. 

Etkinlik gösterdiğimiz pazarlarda, kimi zaman benzer fikirde olmasak bile, lokal yasalara saygı göstermeye kararlıyız. bu nedenle,  bir sonraki adım olarak, yerel bir tüzel kişilik meydana getirmek ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne yerel bir irtibat noktası temin etmek gibi yasaların getirdiği yükümlülüklere uyacağız ve toplumumuzda  yaratıcılığın temelini yaratıcı açıklama özgürlüğüne olan bağlılığımızı sürdüreceğiz.

Bu durumun, TikTok'un içerik incelemesiyle ilgili ilkelerini etkilemediğini veya kullanıcı verilerini yönetme şeklimizi değiştirmediğini maddeler halinde sıralamak isteriz. Hükümetlerden gelen kaldırma taleplerinin incelenmesi konusunda mevcut enerjik süreçlere sahibiz ve bunları yerel yasalara ve Topluluk İlkelerimize kadar değerlendiriyoruz. Saydamlık asıl ilkemiz olduğundan nedeniyle, Saydamlık Raporlarımızda gelen talepleri ahenkli olarak açıklıyoruz. 

TikTok bünyesinde Türkiye'de milyonlarca kullanıcımız olmasından kibir duyuyoruz. Kullanıcı ve partnerlerden oluşan canlı lokal topluluğumuzu desteklemeye çalışırken, yaratıcılık ve açıklama için kapsayıcı ve dağıtılmış bir platform sunmaya devam etmeyi umuyoruz.

5651 sayılı İnternet Kanunu'nun kapsamı nedir? 

Vekil tayin sürecine konu olan kanun ise ahali aralarında son dönemde sosyal ağ yasası olarak aşina 7253 sayılı kanun. Bildiğiniz üzere 7253 sayılı kanunun temeli 5651 sayılı kanundan geliyor: İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlarla Uğraş Edilmesi Hakkında Kanun.

5651 kanunun 2007'de devlete ait gazetede yayınlandığını hatırlatalım. Kanun kapsamı ise kanunun birincil maddesinde şöyle açıklanıyor:

Bu Kanunun kasıt ve kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu tatbik sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin başlıca ve usûlleri düzenlemektir.

Diğer hangi sosyal ağlar yerel vekil görev kararı aldı? 

TikTok'tan önce YouTube da Aralık ayında Türkiye için lokal delege devir kararıyla gündeme gelmişti. YouTube, yapılan yazılı bir tanımlama ile 5651 sayılı kanunla ilgili yerel bir tüzel kişi vekil atama sürecini başlattığını duyurdu.

Rusya merkezli sosyal medya platformu olan VKontakte ise vekil bildiren birincil şirket oldu. Yasalaşan sosyal ağ düzenlemesinin bütün detaylarına bu yazımızdan erişebilirsiniz. 

Kaynak: webrazzi.com