Togg, teknoloji dünyasının önemli buluşma noktası CES 2022'de dünya marka lansmanını gerçekleştirdi. ABD'nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak tarihleri arasında düzenlenen CES'e vizyon otomobiliyle katılan Togg, yeniliklerini bir basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyurdu.

Togg CEO'su M. Gürcan Karakaş, herzamanki bir araba şirketi olmadıklarını ve kendilerini bir teknoloji şirketi olarak tanımladıklarını söyledi. Otomotiv endüstrisinin büyük bir tez mobilite ekosistemine dönüştüğünü bildiren Karakaş, değişen kullanıcı beklentileri doğrultusunda telefonda yaşanan dönüşümün, bugün otomotivde yaşandığını, yakın gelecekte büyük olanın yok daha çevik, yaratıcı, meslek birliğine açık, kullanıcı odaklı organizasyonların başarılı olacağını belirtti. 

350'den pozitif use-case çalışıldı; 40'ın üstünde reformcu konsept belirlendi

Togg'un akıllı cihazı kullanıcı odaklı (user-centric), zeki (smart), empatik (emphatic), bağlantılı (connected), otonom (autonomous), paylaşımlı (shared) ve elektrikli (electric) olarak tanımlanıyor ve her türlü tasarım, mahsul geliştirme de bu şekilde oluşturuluyor. Karakaş, bu özellikleri temsilci Use-Case Mobility® kavramını bütün dünyaya anlatıp kayıt ettirdiklerinin altını çiziyor.

350'den pozitif use-case (kullanıcı senaryosu) çalışarak 40'ın üzerinde reformcu konsept belirlediklerini söyleyen Karakaş, 2000'den artı kişinin katıldığı kantitatif araştırma, 30'un üzerinde focus grup ile birebir röportaj yaptıklarını ve böylelikle önceliklendirdikleri konseptlere emrindeki olarak bir ‘Kullanıcı Yolculuğu Haritası' çıkardıklarını sözlerine ekliyor.

Togg, yaptığı iş birliği ile kendi bataryasını üretecek

Togg, Farasis Energy ortaklığıyla kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri şirketiyle bataryasını kendi üretecek. İş planı içinde batarya Ar-Ge'si yapıp kimya de var. Mevcut ve geliştirilecek olan batarya mahsul gamı ile ayrıca her cins elektrikli araç için pil temin etmeyi hem de otomotiv dışı sektörlerde de kayda değer bir pil, enerji depolama sistemleri sağlayıcısı olunması hedefleniyor.

Togg logosunun tercih sürecine de değinen Karakaş, global bir marka oluştururken doğum yerinin Türkiye olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, logo tasarımında iki ok, ortasında değerli taş şeklini oluşturacak şekilde kaynaşarak, Doğu ve Batı'nın bir araya gelmesini simgelediğini söylüyor. Logodaki dualite temasının keza dış ayrıca de iç tasarımda Doğu ve Batı arasında akılcı ve hissi bir denge yaratma fikrini beslediğini belirtiyor.

2030'a dek 5 ayrı segmentte 1 milyon adet vasıta üretilmesi planlanıyor

2030'a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon adet araç üretmeyi planlayan Togg, 2022 sonunda birincil seri imal aracını banttan indirecek. Homologasyon testlerinin tamamlanmasının ardındaki da 2023 yılının ilk çeyreğinde C segmentindeki birincil araç SUV pazara çıkacak. Arkasında da yeniden C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV'nin de aileye katılmasıyla, benzer DNA'yı içeren ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak.

Togg'un CES 2022'de dünyaya tanıttığı Transition Concept Smart Device olarak isimlendirilen vizyon otomobili, Murat Günak liderliğinde Pininfarina stratejik ortaklığıyla tasarlanıp, Turkish Cargo uçağıyla ABD'ye getirildi. Araba, Togg DNA'sında bulunan stilistik özelliklerin korunduğu bir fastback. 

Togg ayrıca tesisinin bulunduğu Gemlik'te, yüzyıllık zeytin ağaçlarının sağlıkla yaşaması için temiz üretim yapıyor.

CES'te neler oldu?

CES'teki standın girişinde Togg logosu şeklinde yerleştirilen 4 ekrandan, şirketin vizyonu da yansıtıldı. Her bir ekranda Togg ekosistemini yaratıcı temel özelliklere aksan yapıldı. Öteki yana, ünlü mimar, tasarımcı ve sanatkâr Güvenç Özel, CES dahilinde Togg için suni zekâ ile sanatı bir araya getirdi. Özel'in, "Kelimelerin Anlamlarının Görselleştirilmesi" temasıyla yaptığı dijital çalışma, insan ve teknolojiyi merkeze aldı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/06/togg-ces-2022-sahnesinde-global-lansmanini-gerceklestirdi