Geçtiğimiz Mart ayında ABD Başkanı Joe Biden, altyapılar paketini açıklamıştı. Ama konuyla ilgili ABD Senatosu'nda bir karara varılamamıştı. Dün tasarının görüşmelerine başlanması 32'ye karşısında 67 oyla kabul edildi. Biden Hükümeti, altyapı paketi dahilinde 8 sene içinde takriben 1 trilyon dolarlık harcama yapmayı planlıyor. Bütçeden ulaşım için 579 milyar dolar, diğer altyapı sorunları için ise 266 milyar dolar ayrılacağı, geri kalan miktar ile de ilgili yasa ve kurallarda düzenlemelere gidileceği belirtildi.

Paket içinde en büyük pay 65 milyar dolar ile elektrik altyapısına ayırılıyor. Dikkat çeken başka bir nokta ise elektrikli ve düşük emisyonlu okul otobüsleri için 5 milyar dolarlık bütçe oluşturulmaya planlanması. Senato Çevre ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Halkçı Partili Delaware Senatörü Tom Carper, bu tasarının ileriye atılmış dürüst bir adım olduğunu düşünüyor. 

40 yıldır ilk defa

Bu gelişmeye paralel olarak dün San Francisco Birleşik Okul Bölgesi (SFUSD) ile okullar için alternatif ulaşım seçenekleri geliştiren Züm, bölgedeki mektep araçlarını elektrik altyapısıyla modernleştirmek için 150 milyon dolarlık sözleşme imzaladığı açıklandı. Oakland, Güney Kaliforniya'nın büyük bir bölümü, Seattle, Chicago ve Dallas'ta halihazırda iki taraflı paylaşımlı otobüs hizmeti veren teşebbüs, önümüzdeki sonbahar döneminden itibaren 150 mektep kampüsünde 3 bin 500 öğrenciyi taşıyacak. Jurnal operasyonları yönetmekten sorumlu olacak. Bölgeye yılda sıradan 3 milyon dolarlık tasarruf sağlanması bekleniyor.

Zūm'un Oakland Unified School District ile 2020'de başlayan 53 milyon dolarlık beş takvim sözleşmesinin yanı sıra bu, girişimin şimdiye kadar kazandığı en büyük sözleşme olma özelliğini taşıyor. Keza bu hamleyle SFUSD'in bu alanda 40 yıldır ilk kere bir güncellenme yaptığı biliniyor. San Francisco Eğitim Kurulu'nun yönetimi aşağıda, bölge 160'tan artı kurumda 55.500'den artı öğrenciye hizmet verdiğini hatırlatalım.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/07/30/toplu-tasimada-elektrikli-araclar-icin-abd-den-5-milyar-dolarlik-butce