Geçtiğimiz günlerde üst düzey bir Toyota yöneticisi, Biden yönetiminin elektrikli otomobillere geçişi cesaretlendirmek için başlattığı projeye, karşı olmak için kongre liderleriyle bir araya gelmiş,doğal kaynaklardan veya atık su gibi insan yapısı ürünlerden elde edilen geleceğin yakıtı olarak gösterilen hidrojen ile çalışan ve keza elektrikli hem de benzinli motora sahip olan ve kendi kendini yük edebilen modellerinin de piyasada olması gerektiğini savunmuştu. Şirketin bu hamleyi yapmasının nedeni ise elektrikli araçlara geçişte diğer rakiplerinin gerisinde kalmasına bağlanmıştı.

Bu yarışın ardındaki kalmak istemeyen Toyota, yeni bir haberle gündeme geldi. Şirket, 10 yıl içinde elektrikli araç pil teknolojisine 13,6 milyar dolar yatırım yapacak. Alınan bilgilere kadar 2025 yılına değin 10 pil üretim hattı kurulması planlanıyor. 200 GWh dek batarya üretilmesi hedefleniyor. bununla beraber toplamda 70 elektrikli aracın piyasaya sürüleceği konuşuluyor.

Şirketin bu hamlesi, bu konuda öteki rakipleriyle rekabet etme arzusunda olduğunu gösteriyor. Toyota, bu pillerin üretimine 2035'in ortasına değin başlamayı planlıyor. Ancak bu teknolojinin maliyetini  azaltmak ve ömrünü artmak için Ar-Ge çalışmaların yoğun biçimde devam etmesi gerektiğine inanıyor.

Toyota, pil teknolojisi üretme iddiasında yalnız değil. Alman rakibi Volkwagen 2030 yılına kadar sadece Avrupa'da takriben 240 GWh pil üretmeyi planladığı biliniyor. ABD'li rakibi Ford ise  Kuzey Amerika'da 140 GWh dahil edinmek üzere küresel olarak 240 GWh pil imal edecek. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/08/toyota-10-yil-icinde-elektrikli-araclarda-kullanilmak-uzere-gelistirecegi-pil-teknolojisine-136-milyar-dolar-yatirim-yapacak