E-ticaret şirketi Trendyol, bu ay birinci yılını dolduran Covid-19 salgınında işe alım süreçlerinin tüm aşamalarını online'a içeren şirketlerden biri... Türkiye'de ilk vakanın açıklanmasının gerisinde uzaktan çalışmaya başlayan şirket, bir yıl içinde 786 kişiyi işe aldı. İşe yeni başlayanlar için çabucak dijital onboarding programını hayata geçirdi. Bu dönemde takım kültürünü daha iyi benimsetmek için online onboarding programlarının sıklığını artırdı ve online eğitim programlarımızın içeriklerini zenginleştirdi.

Trendyol Group İK Direktörü Beti Yuhay Almozlino, artık VUCA çağına uygun, teknoloji adaptasyonu ve belirsizlikleri yönetme becerisi yüksek, iş ortamı koşullarına armoni sağlayabilecek atiklik, esneklik ve dayanıklılıkta, her koşulda sonuca gidebilen iş bitirme tutkusu yüksek, verileri doğru analiz edip içgörüler geliştiren bireylerin ön plana çıktığını söylüyor. Bu yüzden ekip çalışması, şirket içi ve dışarıda dürüst işbirliği ortamını kurabilme becerisinin artık daha da kritik ağırlık taşıdığını belirtiyor ve ekliyor: "Eskiden hüner ve iş bilgisi daha ön planda iken, derhal yetenek ve kültürel ahenk odaklı arayışlar laf konusu."

Almozlino, 5 sene sonra da çoğu yeni iş alanının çıkacağına inanıyor. Özellikle teknolojinin daha etkin kullanıldığı rollerin ön plana çıkacağını düşünüyor. Data bilimi, yapay zeka, siber güvenlik ve robotik uygulamaları gibi meslek alanlarının daha da gelişmesini bekliyor.

Trendyol olarak yaş ortalaması genç, enerjik bir ekip. Yalnızca teknoloji tarafında 98 farklı üniversiteden yaklaşık 930 mühendis çalışıyor. Almozlino, Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerden mezun başarılı gençlere kısmet verdiklerini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Trendyol'da aydınlık bir kariyer fırsatı sunarak onların ülkemizde kalmalarını sağlıyoruz. Hem staj, yeni mezun, burs programları ve bootcamp programlarıyla da başarılı gençlerimize değişik konularda eğitimler vererek bir yanlamasına ekosisteme katkı sağlayıp bir yana da ekiplerimizde alıştırma imkanı sunuyoruz. E-ticaret ve teknoloji sektörü ve platformumuz her geçen yıl çoğalma gösteriyor. Biz de büyümeyle orantılı olarak teknoloji, pazarlama, kategori ve işlem birimleri için yoğun işe alım yapıyoruz. Ekiplere dahil ettiğimiz kişilerde alıcı odaklılık bilincinin yüksek olması, tecrübe, sistem, işlem tasarlama becerisinin gelişmiş olması ön plana çıkıyor. İterasyon kültürüne yerinde hareket etmenin, “gibisi nasıl olası olabilir” gösterme açısına sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Sürat, olmazsa olmazımız. Ekibe kattığımız kişilerde kaliteden taviz vermeden seri karar alma ve seri başvuru becerisi, dinamizmi arıyoruz. Zorluklarla mücadele edebilen, her zorluktan yeni öğretilerle çıkan, bireysel gelişimine kendisi yön veren, araştıran ve her an öğrenen kişi olmanın fazla önemli olduğunu düşünüyoruz. En önemlisi de bireylerin takım çalışmasına yatkın, birlikte sonuca gitme anlayışında olması, alçakgönüllülükten ve mütevazilikten ayrıcalık vermemesi. Sektörümüzde veriler ışığında iç görü ile hareket ederek doğru karar vermek de kritik öneme sahip. Bu sebeple Trendyol olarak çözümlemeli verileri doğru açıklama becerisine sahip kişileri tercih ediyoruz.

Teknoloji şirketinde iş mülakatı için beş öneri

Ona tarafından her kuşağın ayrı dinamikleri, beklentileri, alıştırma hayatına getirdiği yenilikler var. Almozlino, Z Kuşağına baktığımızda özgürlüklerine düşkün, teknolojik çalışma ortamlarını tercih eden, girişimcilik eğilimleri yüksek, meslek ortamında farklılık arayan, inovasyon yaratmak isteyen bir kuşak olarak görüyor ve konuyla ilgili görüşlerini şöyle anlatıyor: "Parçası oldukları şirketin, markanın, topluma, dünyaya menfaat sağlaması gerektiğine inanan ve iş tercihlerinde bunu önemli bir etmen olarak gören bir tür. Sorgulayarak işe katkı sağlama eğilimleri yüksek. Sadece kariyer basamaklarında ilerlemekle memnuniyet olmayan, şirketlerin başarısına, büyümesine sağladıkları katkı maddesi doğrultusunda sadakât ve iş tatmini geliştiren bir nesilden bahsediyoruz. Projelerde bütün yetki ve mesuliyet istiyorlar, pat diye fazla rolde inisiyatif alarak kendi gelişimlerini hızlandırmak istiyorlar. Fikirleriyle katkı sağlayabilecekleri, duyduklarını hissedebilecekleri, kesintisiz birebir ilişki ve iletişim sağlayan iş ortamında olmayı seçim ediyorlar. Biz ve tüm şirketler bu nesile yerinde alıştırma ortamı ve düzenini temin etmek durumundayız. Şanslıyız ki Trendyol halihazırda tüm bu belirtilmiş beklentilere yönelik süreçleri kurgulamış ve yaşatan bir şirket. bununla beraber, her zaman iterasyon kültürümüzle İK süreçlerimizi de geliştirmeye devam edeceğiz."

Beti Yuhay Almozlino son olarak mülakata girecek yeni adaylara şu önerilerde bulunuyor:

Cana Yakın ve açık iletişim; bunun için de adayların kendilerini tanımaları, olumlu ve negatif özellikleri ile ortaya koyabilmeleri manâlı. İşe kabul edilmeye hedefe kilitlenmek yerine kendisini dürüst açıklama edebilmeye odaklanmalılar. Etkin dinleme; anlatılanları içten anladığından belli almak, varsaymamak adayların çok dikkat etmesi gereken bir nokta. Veri ile destekleme; anlatılanları maddesel örneklere dayandırarak verilerle cesaretlendirmek kayda değer noktalardan biri
Görüşme yapacağı organizasyonu öncesinde incelemek ve röportaj sırasında doğru soruları sorabilmek fazla önemli. bütünüyle ne bekleniyor, nasıl bir kültür var, bu işi kabul ederse kişi neye evet neye hayır diyecek, iyi anlayabilmeli. Adayın organizasyona katabilecekleri kadar organizasyonun da kişiye katabilecekleri manâlı, bunları da anlayabilmek karar aşaması için önemli bilgiler olacaktır. Son olarak takım çalışması fazla önemli, adayın ekip çalışması içinde nasıl bir rol üstlenebileceğini, nerelerde kuvvetli, nerelerde desteklenmeye ihtiyacı olduğunu iyi tanımlayabilmesi manalı olacaktır. Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/01/trendyol-un-teknoloji-departmaninda-98-farkli-universiteden-yaklasik-930-muhendis-calisiyor