Birçoğumuz 1 yıldan uzun zamandır evlerdeyiz ve bu süreçte çevrenizde birilerinin belirli kendini geliştirmekten bahsettiğini duymuşsunuzdur. Bir vakit baştan başa bu mümkün olsa bile artık bunu yapabilecek gücü psikolojik olarak kendimizde bulamıyoruz. En azından kendi adıma bu durumun böyle olduğunu söyleyebilirim. yine de minik data yüklemelerine kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum. Dün geceden beri elimden bırakamadığım TRT'nin mobil veri yarışması TRT Bil Bakalım da ayrıca yeni şeyler öğrenmenizi sağlıyor hem de bildiklerinizi başkalarıyla paylaşmanıza yardımcı oluyor.

7 asıl kategoride yarıştırmak muhtemel

Bil Bakalım'da Genel Kültür, Bilim, Sanat, Tarih, Coğrafya, Spor, Sinema-TV elde etmek üzere 7 esas kategori bulunuyor. dahası bu kategorilerin daha aşağı kategorileri, daha açık konuşmak gerekirse "konsept" kategorileri mevcut. Mesela; sadece başkentler, futbol, tıp bilgisi gibi seçeneklerde de yarışabiliyorsunuz veya "Karmakarışık" konseptini seçerek tüm kategorilerin ortaya karışık bir hali ile de oynamanız muhtemel oluyor. Fakat daha alçak kategoriler sadece kendi kendinize oynadığınız seçenekte mevcut; eğer eş zamanlı olarak diğer insanlarla yarışacaksanız 7 başlıca kategori veya karmakarışık seçeneklerinden birini seçim etmeniz gerekiyor. 

Arkadaşlarınızla da oynayabiliyorsunuz

Platformda farklı oyun modları var. Yukarıda da bahsettiğim gibi ilki kendi başınıza oynama seçeneği. Eğer kategorilerde kendinizi istiyorsanız seçim edilebilir; ancak uygulamanın keyfinin başkalarıyla oynayınca çıktığını da belirtmek isterim. Başkalarıyla oynadığınız vakit da dilerseniz rastgele bir rakip seçip birebirde yarışabiliyor, dilerseniz 5 farklı kişiyle grup halinde oynayabiliyorsunuz. Eğer TRT Bil Bakalım'ın oynayan arkadaşlarınız varsa özel olarak oluşturduğunuz odalarda 10 kişiye kadar da yarışmalar düzenleyebiliyorsunuz.

Oyunda liderlik sistemi var fakat herhangi bir ödül değil. Yalnızca aldığınız puanlara göre kategorileriniz yükseliyor. Bana göre bir data yarışmasında en dikkat edilmesi gereken nokta sorular. "Sorular sürekli tekrarlanıyor mu, cevaplarda bir kusur var mı, düzey olarak fazla mu kuvvet veya kolay" gibi merak edilen noktalar olabiliyor. Bunları da çarçabuk açıklığa kavuşturayım. Sorular orta seviyede fakat bu tabii fakat neyi ne değin bildiğinize göre de değişiyor. Dün geceden beri hızla düzey atlamış biri olarak gördüğüm sorularda herhangi bir hataya da rastlamadım. Benzer sorular bazen karşınıza çıkıyor ama bu kullanıcıyı sıkacak seviyede değil. Yani oyun sorularıyla da genel anlamda tatmin edici. 

Ücretsiz ve reklamsız

Uygulamanın bir diğer güzelliği de hiç reklam barındırmaması ve oldukça süratli bir şekilde ilerlemesi. Zira herhangi bir ücret ödemediğimiz birçok veri yarışmasında dakikalarca reklam izlemek zorunda kalabiliyoruz, bu da tüm motivasyonun kaybolmasına niçin oluyor. Hem oyun sırasında kullanıcılara sohbet imkanı verilmemiş, sadece emojiler ile irtibat kurulabiliyor ancak bence buna bile gerek yokmuş. 

TRT Bil Bakalım'da yarıştırmak için mail adresinizle bir üyelik oluşturmanız gerekiyor. Size adınızın sorulduğu yerde soyadınızı yazmanızı önermem çünkü bu herkes kadar görülebiliyor. yine de isminizi oyuna girdikten daha sonra da değiştirebileceğinizi hatırlatırım. 

TRT Bil Bakalım'ı App Store'dan ve Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/03/trt-den-mobil-bilgi-yarismasi-trt-bil-bakalim