Bilişim Sanayiciler Derneği (TÜBİSAD), "Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-ticaret Tesir Analizi 2020" raporunu açıkladı. Raporda e-ticaretin GSYH'ye oranının yüzde 4,5'e ulaşmasıyla Türkiye 2020 yılında olgun pazarlar arasına girdiği belirtildi. Rapora tarafından e-ticaret harcamaları 226 milyar lira oldu. Yurt içi satıcılarının e-ticaret hacmi 216 milyar lirayı bulduğu ve Covid-19 pandemisi etkisiyle Türkiye ekonomisi 2020'de hakiki olarak yüzde 1,8, e-ticaret harcamalarının ise yüzde 45 büyüdüğü söylendi. 

Çalışmanın başlıca gündeminin e-ticaretin hesaplı gücü olduğunu bildiren Deloitte Turkiye Ortağı Hakan Göl, "E-ticaretin sunduğu değerinde önerilerini 10 başlıkta topladık. Ekosistem, sektörlerin dijital dönüşümlerini hızlandırıyor. E-ticaret artık bir lokomotif sektör diyebiliriz. İşletmeler, bundan böyle mekan ve hatta ölçek egemen. Bu yüzden piyasadaki rekabeti artırıyor. Arkasında artan rekabet fiyatları düşürerek aslında enflasyonun azalmasına neden oluyor. Ürünlerin ve hizmetlerin kolay dolaşımı sınır ötesi ticaretin için önemli bir fırsat. Ekonominin dinamiği olan KOBİ'lerin büyümesini ve dönüşümünü destekliyor, verimliliği artırıyor" diye konuştu. 

Tüketiciler, ayda bir kere e-ticaret kanallarından alışveriş yapıyor

Pandeminin etkisiyle e-pazar yeriyle satış yapan işletme sayısı 2019'a tarafından 4 katına çıktı. E-pazar yerlerini işletmeler ve tüketiciler üzerinden ele almak gerektiğini gösteren Göl, "E-pazar yerleri, işletmelerin e-ticarete geçişini kolaylaştırırken tüketiciler için önemli bir alışveriş kanalı haline geldi. Bu satmak gelirlerini önemli oranda artırdı" diye konuştu. Faal sosyal medya kullanıcısı 60 milyon baremini aştı. Tüketici tarafında e-ticaret alışveriş sıklığı arttı. Üç ayda bir kez alışveriş yapan tüketici kitlesi, ayda bir kez alışveriş yapan bir alıcı kitlesine evrildi. Yani daha sık alışveriş yapan tüketiciler, takvim olarak daha pozitif harcama yaptı. Tüketicilerin yüzde 51'i yerinde fiyat sebebiyle e-ticaret kanallarını tercih ettiği belirlendi. Tüketicilerin yüzde 85'i, en yaygın biçimde giyim ürünlerini satın alıyor. Pazar yerleri tüketicilerin en fazla seçim ettiği e-ticaret kanalı olarak ön plana çıktı.

E-ticarete katılan işletme sayısı 2015'ten beri toplam yüzde 42 artarak yerel ekosistemde yaygınlaştı. İşletmelerin yüzde 65'i geçtiğimiz dönemde toplam satışlar içinde internet satmak payının arttığını söyledi. İşletmelerin yüzde 22'si salgınla ilave istihdama gereksinim duyduğunu belirtti. Firmaların yüzde 39'u salgın sona erdikten daha sonra da internet satışlarının artacağını düşündüğü kaydedildi.

Rapor, e-ticaretin hesaplı gücünü üç başlık aşağı değerlendirdi. Yerel işletmeler tarafından yapılan e-ticaret harcaması 216 milyar lira olduğu ortaya kondu. Keza e-ticaretin gayri safi katma değerinde katkısı 253 milyar lira iken toplam istihdam katkısı ise 1,9 milyon kişi olduğu belirtildi.  

İstanbul'da birey başına düşen e-ticaret satışlarının Türkiye ortalamasına oranı yüzde 22. bununla birlikte burada kişi başına düşen e-ticaret alışverişlerinin oranı 6 kat. Hakan Göl, bölgeler arası dijital uçurumun e-ticaret faydalarının eşitlikçi dağılımının önünde bir engel olduğunu sözlerine ekledi. 2020 yılında en fazla e-ticaret satış artışı yaşamış 5 ilin Hakkari, Muş, Kırşehir, Bitlis ve Yozgat olduğu söylendi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/09/tubisad-a-gore-pandemiyle-e-ticaret-harcamalari-yuzde-45-buyudu