VLP aşısı için ülkemizdeki çalışmalar derinleşmeye devam ediyor. Yerli aşı adayının Evre-1 çalışmasında birincil gönüllü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmuştu. Bakan Varank, aşı olduktan sonra ciddi bir emrindeki etki yaşamadığını açıklamıştı.

Aşama-1’den sonradan tez sürdürülen çalışmalarda yeni detaylar açıklanmaya devam ediyor. Yeni detaylar hakkında data veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal‘ın açıklamaları şöyle;

“Biliyorsunuz pandemi ilk başladığı dönemlerinde başlatılmış olan Türkiye’deki aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına karşın, 436 araştırmacının bir araya geldiği ilaç ve aşı platformu oluşturmuştuk. Bugün yeniden geldiğimiz aşamalarda 17 projemizin, 7 her birine aşı projemiz, 3’ü ön planda giden aşılarımız. Bunlardan birincisi olan VLP aşımızla ilgili yakın zamanda sayın Bakanımız da paylaştılar. Ben ve kendileri aşama 1’de gönüllü olmuştu. İnşallah bu haftanın sonunda biz de ikinci dozlarımızı olacağız. Bu ay sonunda da safha 2’ye geçmiş olacağız. Sonrasında da Ağustos aylarında aşama-3 çalışmalarına başlayabilmeyi ve yıl sonunda da insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz.

VLP aşımızın reformcu özelliği var. VLP aşısındaki özellik, virüsü taklit ediyor ama insanlarımızı bu enfeksiyona karşısında koruma amaçlı olarak. Bu sürecin öteki aşaması olan ilaç ve öteki çare yöntemlerinde de iki yeni molekül, başka hastalıklarda kullanılan molekül, koronavirüs tedavisinde faz-2 çalışmalarına başlıyor. Birisi, Ankara Üniversitesi’nde geliştirilen hap tedavisi. Diğeri Bahçeşehir Üniversitesi’nde geliştirilen bir hap. Bu ilaçların da mevcut çare yöntemlerine kadar fazla daha etkin olduğunu gözlemledik. Kasıt Ağustos ayında iki ilacı da insanlarımızın kullanımına sunulmuş olmasını bekliyoruz.”

 

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/tubitak-baskani-2-yerli-virus-ilaci-icin-tarih-verdi
Yorumlar