Plastic Move'un kurucu ortağı Büşra Köksal, demin 21 yaşında... Genç girişimci, 2015'ten beri atık ekmeklerden biyoplastik üretmek üzerine çalışıyor. bununla beraber hala üniversite öğrencisi olan Köksal, İstanbul Üniversitesi'mde fizik okuyor.

Bu bölümü okumayı niçin seçtiğini ise şöyle anlatıyor: "Bu bölüme çok severek ve can atarak girdim. 14 yaşımda esas bilimler okumaya karar vermiştim. nadiren kimya mı fizik mi bunun aralarında gidip geliyordum yalnızca. Akademiden ilerlemek istiyordum. Akademide bir konu üstüne yoğunlaşmam gerektiğinin farkındaydım ve o konuyu lisede bulmak, böylece erken yaşta kariyerime atılmak istedim. Bilim projesi yerine getirmek için yaptığım incelemeler ile öncelikle çevre problemleri, sonradan plastikler ve en son ise biyoplastikler ile tanıştım. Plastic Move bütün bu noktada ortaya çıktı."

Ortağı Merve Arıkan ile Plastic Move'da nişasta bazlı tarımsal ve yiyecek atıklarından ürettiğimiz biyopolimer ile ambalaj, otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki petrol bazlı plastik kullanımını azaltıyor. Plastic Move, biyoplastik hammadde üreticisi olarak yok, markaların çevreciliğini tanımlayan bir marka ve biyoteknoloji şirketi olarak konumlanıyor. Sanayiye uyarlanabilen ve ölçeklenebilen biyo-yeşil çözümlerin olmadığını söyleyen girişimci, Plastic Move'un tamamiyle bu büyük açığı engellemek için ortaya çıktığını aktarıyor.

Büşra Köksal, okuldayken cinsiyet üstüne ayrımcılık yaşamadığını fakat lisede başladığı bu projeyi gerçekleştirmek için fazla zorlandığını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Hali hazırda olan laboratuvarları kullanmama müsade verilmedi. Fikrim küçümsendi, tecrübesizliğim ve yaşımın ufak olması hep ön planda oldu. Fazla ciddiye alınmadım. Bununla çaba etmek zordu. Türkiye'de bilim  yapmanın zorlama olduğunu bildiğim için bu beni yıldırmadı. Somurtkan olsa şaşırırdım. ‘'Kim demiş?'' lafının savaşını vererek devam ettim. Genel ve toplumsal yargılara inansaydım Plastic Move aksiyonda olmazdı. Riskli olduğunu kabul ediyorum lakin cv'min bu alanda yeterince donanımlı ya da yaşımın minik olmasının bunu başarmama bir engel olduğuna inanmıyorum.

Bilginin ya da tecrübenin tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Büyük projeleri ve başarıları yaratan en büyük etkenlerin bazen heves, tehlike ve sağlamlık olduğuna inanıyorum. Öğrenmeye açık olarak, düşerek-kalkarak ve içten insanları yanıma alarak beceriksiz kısımlarımı kapatmaya çabalıyorum. Şu esas kadar görülmemiş-yapılmamış şeyleri başardık, bundan sonra da böyle devam etmesini umuyorum. Yarattığımız değerin karşı tarafta karşılığını gördük ve bizlere ne kadar inandıklarına şahit olduk. İş dünyasında böyle ayrımcılıklarla karşılaşmadık ama karşılaşacağımız yönde bir idrak vardı. Bazı mentorlük aldığımız halk bize yatırım almamızın hep şiddet olacağını çünkü iki bayan girişimci olduğumuzu söylüyordu. Fakat ne sektörde ne yatırımcı görüşmelerimizde bununla alakalı bir durumla karşılaşmadık.

Yatırımcıların kadın girişimcilere aleyhinde önyargıya sahip olduğunu düşünen Köksal sözlerine şöyle son veriyor: "Yeni yaratılan teknolojiler ve bizlere sağladığı faydalar çok değerli. Lakin o teknolojilerin ölçeklenip büyük bir kesime ulaşmadıkça, ya da hayatlarımıza dokunmadıkça bir değeri olduğunu düşünmüyorum. Kadınların epeyce az yer aldığı bu sektörde kadınların yer aldıkça gelişip güçleneceğini ve şirketlerin öbür görüntü açıları kazanarak var olacağına inanıyorum."

Hem Plastic Move'un Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 teşebbüs arasında yer aldığını hatırlatalım. Kadınlar Anlatıyor serisinin öteki röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/08/plastic-move-busra-koksal