Konuya ilişkin bir basın toplantısında açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, kişisel data, siber güvenlik ve siber vatan kavramları ile telekomünikasyonda yerli ve milli imkanlarla üretilen yeni teknolojileri anlattı.

Turkcell Dijital Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı ifadelerinde bulundu. Genel Müdür Yardımcısı Tansuğ;

“Data dünyanın geleceğine istikamet veriyor. Vaktiyle petrol, doğal gaz gibi kaynaklara sahip olan ülkeler zenginlik içinde yaşıyordu. Bugün ise veriye sahip olan ve bu veriyi içten şekilde işleyen ülkeler zenginliğe sahip oluyor. Bugün 10 teknoloji şirketinden 7’si ABD, diğerleri de Çin ve öteki Asya şirketleriyle birlikte Avrupa şirketlerinden oluşuyor. Ülkeler veriye sahip olabilmek için yarışıyor. Önümüzdeki dönemde ülkeler verileriyle var olabilecekler. Verisi olmayan ve bu veriyi işleyemeyen ülkeler ileriye gidemeyecek. Biz de Turkcell olarak yıllardır Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” prensibiyle hareket ediyor, sunduğumuz tüm mahsul ve hizmetleri bu doğrultuda geliştiriyoruz.

Veriye sahip elde etmek ülkede yatırım yapmayı gerektiriyor. 2016’dan bu yana ülkemizin farklı bölgelerinde veri merkezleri açıyoruz. Gebze, İzmir ve Ankara’nın arkasında yakında Çorlu’da da bir bilgi merkezi açacağız. Bu bilgi merkezlerimizle doğrusu verilerimize sahip çıkıyoruz. Bugün yurtdışından hizmet veren birçok OTT platformu müşterilerine yakından hizmet verebilmek için o ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Birçok ünlü büyük teknoloji şirketi de bizim data merkezlerimizden çalışıyor. Bu noktada verinin kontrolü ve nerede olduğu önemli ayla geliyor. Veriyi doğru işleyip yeni teknolojiler yaratmak da verilere sahip olmakla başlıyor” ifadelerinde bulundu.

Veri, ekonomiye değer olarak geri dönüyor

Verinin ekonomiye olan öneminden bahseden Ataç Tansuğ, “Ülke ve toplum olarak teknolojiyi maksimum kullanan ülkelerden biriyiz. Dünyada sosyal medya mecralarını, anlık mesajlaşma uygulamalarını ve teknolojiyi nüfusa oranladığımızda Türkler bu alanlarda çok etkin kullanıcı. Kullanıcılar tarafından oluşturulan veri, ekonomiye değer olarak geri dönüyor. Yeni teknolojiler için bilgi manâlı ayla geliyor. Ayrıca veri konusunun bundan başka güvenlik bacağı var. Ülkelerin verilerine sahip elde etmek istemelerinin sebeplerinden biri de kişilerin, ailelerinin, şirketlerinin ve ülkelerinin verilerini korumak istemeleri. Bu noktada sadece emniyet yok ticari anlamda ilerlemek için de bu verilere sahip olmalısınız. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke olduğu için bilgi üretme konusunda uğurlu bir ülke. Kendi adımıza ve ülkemiz için bu verileri dürüst şekilde yönlendirebilir ve değerlendirebilirsek teknoloji konusunda gelişmiş ülkelerle farkımızın olmayacağına inanıyorum” dedi. Tansuğ sözlerine şöyle devam etti;

“Türkiye’de teknoloji alanında hizmet veren bütün şirketler ve ülke olarak kendimize güveniyoruz. Ülkemizde mühendislik alanında gelişmiş insan kaynağımız ve bu üretilenleri ticaret alanına taşıyabilen ticari zekamız var.

Bugün veriye hükmeden ülkelerin servisleri verileri, tüm dünyadan topluyor. Dünya ölçeğinde bir ekonomiye bununla hükmedebiliyorlar. Ülke olarak öncelikli hedefimiz kendi verimize sahip elde etmek ve içten değerlendirmek, Türkiye ekonomisine çevirmek olmalı.”

Diğer ülkelerin verilerine saygı duyuyoruz

Öteki ülkelerin verileri hakkında demeçte bulunan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ; “Turkcell olarak başka ülkelerin verilerine hürmet duyuyoruz. İlgili ülkelere teknoloji sunan bir ülke haline gelip, ülkelerin kendi verilerini kendilerinin kullanabilmesine destek olacak teknolojileri ihraç ediyoruz. Bu ülkeleri kendi verileriyle geliştirmeyi hedefliyoruz. 2016’dan itibaren küresel çapta ürünler sunma hedefiyle yola çıktık. BiP, Yaani gibi ürünleri kullanan ülkelerin verileri orada kalacak.

Biz ülkelerin istekleri doğrultusunda kendi verilerini ülkelerinde bırakmayı hedefliyoruz. Günlük hayatta kullandığımız global çoğu kullanım, verileri global ölçekte belirlenmiş ülkelerde tutuyor ve işliyor. O bölgelerin ekonomisine dahil ediyor. Turkcell olarak bizim prensibimiz, Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın derken iş birliği yaptığımız ülkelere de verilerini kendi sınırlarında tutacak daha aşağı yapılar ve sistemler sunuyoruz. Ülkelerin verilerini Türkiye’ye getirme şartı dayatmıyoruz. Veriyi kullanmakla ilgili çalışmalarımızı diğer uygulamalar gibi konumlandırmıyoruz. Uygulamaların gizlilik sözleşmelerini açık ve transparan bir şekilde kullanıcılarla paylaşıyoruz” dedi.

Şirketlerimizin gizlilik politikalarını kendi müşterilerine uygun olarak düzenledik

şimdi kendi başına bir şirket olan BİP, fizy gibi servisleri hakkında konuşan Tansuğ; “Düne kadar BiP, fizy, TV+, lifebox gibi ürünler Turkcell’in bir servisiydi. Bu servislerin mahremiyet politikaları da Turkcell’e göre düzenleniyordu. Turkcell’den ayrıştırmak o anlamda zordu oysa geçtiğimiz yıl Temmuz’da olgunlaşmış dört servisimiz de ayrı birer şirket olarak konumlandırdık. Şirket sahipliklerini ve gizlilik politikalarını kendi müşterilerine uygun olarak düzenledik ve güncelledik. Kullanıcılara bu servislerde alınan izinleri transparan ve yalın bir dille ifade ettik.

Bu yolculuğa Whatsapp’ın politika dayatmasıyla yok daha geçtiğimiz sene başlamıştık. 6-7 yıl Turkcell’e dahil olmuş servisleri 2020’nin Temmuz ayında öbür bir şirket olarak konumlandırdık. 2021 Şubat ayıyla birlikte bu servisler artık kendi IT platformlarına, müşteri platformlarına ve faturalandırma hizmetlerine, abonelerini idare eden CRM sistemlerine sahip şirketler haline geldi. BiP de bunlardan biri. Diğer servislerimizi de BiP gibi şirketleştirip dünyada yaygın kullanılan bir marka haline getireceğiz” açıklamasında bulundu.

bip özellikleri

40 milyon kişi BiP kullanmaya başladı

Ocak ayında yaşanan WhatsApp “Mahremiyet Sözleşmesi” olaylarına da değinen Tansuğ, BiP’in kullanıcı sayısına dikkat çekerek; “Whatsapp’ın Ocak ayındaki gelişmelerinden sonradan dünyada bazı uygulamaların kullanıcı sayısında büyük artma yaşandı. BiP de bu uygulamalardan biri oldu. Bu dönemde çok önemli sayıda kullanıcı BiP’e dahil oldu. 80 milyon üstünde indirmeye ulaştık. Bizim Ocak – Şubat ve Mart aktifliğimiz toplamda 40 milyonu geçti, yani 40 milyon birey BiP kullanmaya başladı.

Bugün Turkcell’in faal kullanıcı sayısı 33 milyonlarda lakin BiP’in 40 milyonu geçti. Kullanıcı sayısının artması ile mesaj atma sesli ve grup görüntülü mülâkat sayılarında da çoğaltma yaşandı. Bu anlamda sağlam bir altyapıya sahip olmamız bu talebi karşılamamız için fazla önemliydi. Bu süreçte herhangi bir servis kesintisi de yaşamadık” dedi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/turkcell-genel-mudur-yardimcisi-atac-tansug-bip-ve-veri-guvenligi-hakkinda-konustu
Yorumlar