Twitter, sosyal medya kavramına yeni bir benzi atmış getiren ekran paylaşımı uygulaması Squad'ı satın aldı. Squad'ın kolay bir ekran paylaşımı aracının ötesinde bir sosyal paylaşım platformu olduğunu sizlere geçen sene aktarmıştık. Bu yeni satın alma ile birlikte şirketin ekibi de Twitter'ın ekibine dahil olacak. 

Squad çalışanları, Twitter'ın tasarım, mühendislik ve mahsul departmanlarında yerini alırken, şirketin CEO'su Esther Crawford, Twitter'ın etkileşim alanını (conversations space) yönetecek. Hatırlarsanız, geçtiğimiz haftalarda Twitter'ın conversations ekibinin hedeflerini ve vizyonlarını sizlerle paylaşmıştık. 

Açık Konuşmak Gerekirse bu anlaşmanın daha fazla kabiliyet anlamında bir satın alma (acqui-hiring) olduğunu söyleyebiliriz. Zira Squad uygulaması bugünden itibaren yayınlama hayatına veda ediyor. Anlaşmanın mali detayları ise gizliliğini koruyor.

Satın alma haberini Medium hesabından duyuran Esther Crawford, sektörde yaşadığı cinsiyet ayrımcılığına da uyarı çekti. Squad'ın Twitter'a satışı ile yapılan çıkışın (exit) manâlı bir galibiyet olduğunu vurgulayan Crawford, yatırımcılara kadınlara ve öbür ırka mensup kişilere güvenmeleri ve yatırım yapmaları gerektiği çağrısını yaptı. Benzer durumlarla Türkiye girişim ekosisteminde de karşılaşıyoruz.

Bu anlamda Candeğer Muradoğlu kadar hazırlanan ve bayan girişimcilerin öne çıkarıldığı Kadınlar Anlatıyor serisinin önemi bir defa daha kantılanmış oldu. 

Squad kullanıcılarına neler sunuyordu? 

Bilmeyenler için Squad uygulamasından özet olarak bahsetmekte avantaj var. Squad, kullanıcıların mobil ya da masa üstü cihazlarda ekranlarını paylaşmalarını ve bu esnada video sohbet üzerinden muhabbet etmelerini sağlıyordu. 

Genelde video konferanslarda ve sunumlarda rastladığımız ekran paylaşımı özelliği, bu sayede arkadaşlar aralarında da kolayca kullanılabiliyordu. Bilhassa pandemi boyunca yaşadığımız karantina dönemi, iletişimimizin fazla daha süratli bir şekilde dijitalleşmesini sağladı. Squad'ın bu yoğun video konferans döneminde gençler için eğlenceli bir platform olarak konumlandığını söyleyebiliriz.

Hatta girişimin kullanıcı tabanının büyük çoğunluğu genç kızlardan oluşuyor. Hangimiz en yakın arkadaşlarımızla birlikte stalk yapmadık oysa? Şaka bir yanlamasına, pandemi döneminde yukarıda bahsettiğimiz dijitalleşmenin etkisi ise uygulamanın başvuru oranlarını yüzde 1,100 artırdı. 

Girişimin bu inovatif yaklaşımının, manâlı yatırımcılar tarafından da ilgi gördüğünü söylemek mümkün. İlk yatırım turunda Y Combinator, betaworks, Halogen Ventures ve TechCrunch'un eski editörü Alexia Bonatsos'un şirketi Dream Machine'den 7.2 milyon dolar yatırım aldı. 

bu arada Squad'ın Snap ile kurduğu yakın meslek ortaklığı da uyarı çekiyor. Bu hafta Snap Kit'i kullanarak Snapchat entegrasyonunu hayata geçiren Twitter'ın Squad'ı ekibe dahil etmek istemesi kolay bir rastlantı olamaz. Squad ekibi Snap Kit'in geliştirici araçlarına ciddi anlamda hakim. 

Squad'ın kapanması ise Twitter'ın satın alma politikasını düşündüğümüzde o kadar de şaşılacak yok. Daha önce Vine'ı satın aldıktan daha sonra  kapatan Twitter, Periscope'u platformuna dahil ederek reformcu bir uygulama olmaktan çıkarmıştı. 

Kaynak: webrazzi.com