Mars’ta yenilenebilir enerji üretmek ve depo etme kolay bir iş değildir. Kızıl Gezegen, Dünya’ya kadar Güneş’e daha uzaktan olduğu için gezegenimizde aldığımız güneş ışığının sadece yüzde 43’ünü alıyor. Yani, güneş enerjisi şiddet bir kaynak.

Mars görevlerinde enerjiden iki güneş paneli ve iki nikel-hidrojen pil sorumludur.

derhal, Mars yüzeyindeki gezginler genelde güneş enerjisi kullanıyor. Ama güneş panelleri tozla kaplandığında çalışamaz ışık halkası geliyor. Rüzgar türbinleri ve alışılagelmiş piller çok ağır olduğu için ise Kızıl Gezegen’e yollamak şu anlık imkansız.

BBC‘nin haberine tarafından, Delft Teknoloji Üniversitesinden Roland Schmehl ve meslektaşları, uçurtma tekniğini önerdi. Çünkü, atmosferi yoğun olmasa da Dünya’ya kıyasla Mars rüzgarları daha seri.

Takım, şimdi Mars’ta etkinlik bildiren ve aynı boyuttaki dronelardan fazla daha büyük rotor kanatlara sahip Ingenuity helikopterine dikkat çekici etti. Araştırmacılar, uçurtmanın yüzey alanının 50 metrekare olması gerektiğini söyledi. Uçurtma, bir kabloyla yerdeki büyük bir tambura alt olacak. Mars’ın gökyüzüne uçarken, tamburu döndürerek kabloları çekerken enerji oluşturacak.

Uçurtma yöntemiyle bilim insanları, astronotların günlük işlerini sürdürmelerini karşılamak için tatmin edici enerji sağlayacaklarını düşünüyor.

20 haneye yetecek dek enerji

Araştırmacılar, Mars görevleri için ışığı elektriğe dönüştüren 70 metrekarelik güneş pillerini kullanmayı da önerdi. Ekibe göre, bu iki yöntemi birleştirerek, Mars’ta bir üssü sürdürmek için yeterli enerjiyi üretebilirler.

Bir sanatçı, Mars üssünü böyle tanımlama etti. (Görsel: Getty)

Ekip, sistemin her yıl 127 megawatt-saat enerji üreteceğini ileri sürdü. Schmehl, “Bunu Dünya ile ilişkilendirirsek, Hollanda’da yaklaşık 20 haneye ya da ABD’de takriben beş haneye enerji sağlar.” dedi.

aynı zamanda ekip, lityum-sülfür pillerin kullanımıyla kısa vadeli bir enerji çözümü öngördü. Böylece, Mars’ın atmosferindeki karbondioksit gazının yer altı mağaralarında sıkıştırılmasıyla daha uzun vadeli bir depolama sistemi mümkün. sonradan bu gazın depolanan enerjiyi geri galip gelmek için basıncını azaltabilirler.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/ucurtmalar-mars-gorevlerine-enerji-saglayacak
Yorumlar