İklim krizi ile birlikte, bir süredir sera gazı salınımında hayvancılığın etkisi de gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Bu probleme çözüm getiren bitki bazlı et alternatifleri ya da hücre tarımı ile elde edilen et ürünleri her geçen gün tüketicilerin gözünde daha pozitif değer kazanmaya başladı. 

BEYGIR Kearney tarafından yayınlanan bir rapor, çok da uzakta olmayan bir gelecekte sofralarımızda bildiğimiz etin yerini alacak yeni ürünlere göze çarpan ediyor. Buna kadar 2040 itibarıyla özellikle bitkisel bazlı alternatiflerin payı yüzde 60 yükselecek. MarketsandMarkets kadar yapılan bir çalışmaya göre pazarın büyüklüğü ise 2023'te 6,4 milyar dolara çıkacak.

Laboratuvarda et üretimi 

Bütün bu çerçevede öne çıkan bir gelişme de laboratuvarda et üreten Upside Foods'tan geldi. Yemek Yemek teknolojisi şirketi Upside Foods, yaklaşık 49 bin metre karelik yeni bir suni et imal tesisi açtı. Bu 50 milyon dolarlık heybetli tesis, 181,4 ton et üretimi yapabilecek niteliğe sahip. Ama yapay et üretim tesisi şu lahza için yılda takriben 22 ton kilo et üretiyor. 

Hücreli tarım nedir? 

Son yıllarda Y Combinator dahil olmak üzere böylece fazla yatırım şirketi "hücre tarım" yapan girişimlere yatırım yaptı. Aslında hücresiz ürünler ve hücreli ürünler elde etmek üzere gözenekli olan kültüründen elde edilen iki tür tarım şekli mevcut.  Bunlardan ilki olan hücresiz ürünler, proteinler ve yağlar gibi organik moleküllerin bir araya getirilmesi veya işlenmesiyle ortaya çıkıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde hücresel veya canlı materyal içermiyor.

Hücresel ürünler ise genelde yaşayan hücrelerden elde ediliyor. Bir insan, hayvan ya da bitkiden alınan hücreler, serum vasıtasıyla büyümeyi destekleyen bir ortamda, büyümeleri için kullanılan bir iskele üstünde geliştiriliyor. 

Söz konusu yapay et olduğunda ise hayvan hücrelerinden faydalanılıyor. Bu hücrelerin öbür yağ ve kas katmanları göz önünde bulundurularak özelleştirilebildiğini aktarmakta menfaat var. Keza imal aşamasında tekrar serum gibi özel besinlerden ve büyük biyo-reaktörlerden yararlanıldığını da ekleyelim. 

Laboratuvarda yapılan gözenekli olan tarım tekniklerine Upside Foods dışarıda bir örnekle devam edelim. Yakın zamanda Japonya'daki Osaka Üniversitesi'ndeki bilim insanları, dünyaca ünlü Wagyu sığır eti üretti. 3D biyo-basım tekniğiyle yapılan üretim, öbür canlı gözenekli olan tipleri kültüründen üretilerek, istenilen hayvanın doku yapısına dönüştürüldü. 

Suni et satışı konusunda hukuki engeller

Upside Foods CEO'su Amy Chen'in açıkladığına kadar şirket, ürettikleri ürünü satabilmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi ve Tarım Departmanı'ndan onaylama beklediklerini dile getiriyor. Şirket, bu onaylama süreci sırasında ise anlamsız durmuyor ve pazarlama süreçlerine odaklanıyor. hemen lokanta ve şeflerle iletişime geçen Upside Foods ilerleyen dönemde ürünleri, marketlerde satmaya hazırlanıyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/08/upside-foods-yeni-tesisi-ile-yaklasik-180-ton-yapay-et-uretmeye-hazir