Rusya tarafından, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda kullanılmak üzere geliştirilen Nauka isimli modül, ISS’te dehşet bir olaya sebep oldu. Yapımı bütün 14 sene süren çok amaçlı laboratuvar modülü, 8 jurnal bir uçuşun ardındaki başarılı bir şekilde Milletlerarası Uzay İstasyonu’nda bulunan Rus modülü Zvezda‘ya kenetlendi.

Kozmonotların hayatını kolaylaştırmak amacı ile tasarlanan ve ISS ‘e gönderilen modül 3 Rus kozmonota ev sahipliği yapacak. Bugüne değin ISS’de yer alan üç kozmonottan biri, modül eksikliğinden nedeniyle ABD bölümünde konaklamak zorunda kalıyordu. Böylelikle yeni gönderilen modül doğru bu sorunun da önüne geçilmesi hedefleniyor.

NASA, Mars gölleri hipotezini çürüttü

NASA durum ile ilgili soruşturma başlattı

Yeni gönderilen modüle ilişkin plan ve program yolunda bu arada NASA bir izah etme yaptı ve korkunç haberi verdi. ABD Milli Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, Roscosmos göre ISS ‘e gönderilen laboratuvar amaçlı modülü Nauka’nın kenetleme işleminden birkaç saat daha sonra motorlarının yanlışlıkla ve bir anda ateşlendiğini açıkladı.

Uzayda film çekme yarışları.Milletlerarası uzay istasyonu

Yanlışlıkla çoğalan bu olay sonucunda ise ISS’in 45 derece konumundan saptığı ve iletişimin birkaç dakikalığına koptuğu belirtildi. Sonrasında ise Houston’da bulunan yer yoklama ekiplerinin müdahalesi sonucunda Milletlerarası Uzay İstasyonu’nun konumuna geri döndürüldüğü ve istasyonun “dengede” olduğu açıklandı.

NASA ayrıca uzay istasyonunda yer alan 7 kişilik mürettebatın herhangi bir tehlike ile karşılaşmadığını belirtti. Ek olarak yaşanan olaydan daha sonra Orbital Flight Test-2 görevinin de durdurulduğu açıklandı. Yaşanan olaya dair soruşturma yürütüldüğü de açıklama edildi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/uzay-istasyonunda-tehlikeli-anlar