Vietnam merkezli elektrikli otomobil üreticisi VinFast ABD ve Kanada'da küçülme kararı aldı. İki ülkede yer alan operasyonlarını birleştirme kararı bölge şirket, çalışanlarını işten çıkarmaya başladı. Eski bir çalışanın yayınladığı LinkedIn gönderisinde 35 kişinin bu durumdan etkilendiği belirtildi. 

VinFast'in yeniden yapılanma planının şirketin ABD pazarına girmeye hazırlandığı ve ülkedeki araç teslimatınu Şubat ayına ertelediği sırada gerçekleşmesi dikkat çekti. 

VinFast, 2018 itibarıyla biri sedan diğeri SUV modeli olmak üzere iki araçla girmişti. Şirket, 400 milyon dolar yatırımla kendi pil hücrelerini üretmesiyle dümenini elektrikli otomobillere çevirmişti. Geçen yılın Ocak ayında VinFast, Vietnam'da üretilen ilk elektrikli aracı piyasaya sürdü. ve birincil elektrikli arabulucu VF e34'ün teslimatlarına başladı. Aracın fiyatı 690 milyon dong yani 30 bin 190 dolar olacağı duyuruldu. 

Aynı ay, elektrikli araba alanında rekabet avantajını güçlendirmek isteyen VinFast, yeni cins pil teknolojisi geliştiren StoreDot'a 80 milyon dolar yatırım yaptığını duyurdu. Yatırım turuna Golden Energy Global Investment katıldı. Şirket, yeni yatırımı Ar-Ge geliştirmek ve ölçeği genişletmek için kullanılacak. Şirket şimdiye dek 14 yatırımcıdan toplam yatırım miktarı 190,5 milyon dolar aldı.

Bütün dünyada elektrikli araba sektörü çabucak büyüyor. Bu araçlar, Avrupa pazarında toplam yeni otomobil satışlarının yüzde 12,7'sini oluşturuyor. Buna paralel olarak yatırımlar 2023'te de şipşak devam ediyor olsa da üreticiler bir takım aksaklıklar yaşamıyor değil. 

Geçen ay Hollanda merkezli elektrikli vasıta üreticisi Lightyear, elektrikli araba modeli Lightyear 0'ın üretimini durdu. Lightyear yayınladığı bir blog yazısında stratejik yapılanma sebebiyle üretimi durduklarını söyledi. 270 bin dolar değerindeki aracı geçen Haziran ayında tanıtan şirket, Aralık ayında süratli üretime gireceğini açıklamıştı. CES 2023'te güneş enerjisiyle çalışan yeni araba modeli Lightyear 2'yi tanıtan Lightyear, 2025'te otomobilin üretimine başlayacağını söyledi. Şirketin bu model için 6 yıldır çalıştığı biliniyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/07/vietnam-merkezli-elektrikli-araba-ureticisi-vinfast-abd-ve-kanada-da-kuculme-karari-aldi