İsveçli otomobili üreticisi Volvo, hidrojen yakacak hücre ticari kamyonlarını deneme etmeye başladığı duyuruldu. Bu kamyonların 1000 kilometrelik menzile sahip olduğu açıklandı. Hem araçların 15 dakikadan daha kısa sürede yakıt ikmali oluşturacağı bahis edildi. Kamyonun ağırlığı ise yaklaşık 65 ton olduğu kaydedildi. 

Volvo, 5 sene içinde hidrojen yakıt gözenekli olan ticari kamyonları piyasaya sürmeyi hedefliyor. Taşımacılığı karbonsuzlaştırmayı amaçlayan araçların yakacak hücreleri, Mart 2021'de Volvo ve Daimler Truck Automotive Group göre müşterek kurulan CellCentric tarafından tedarik edilecek.

Volvo'nun bu teknolojiyi birkaç yıldır geliştirildiğini bildiren Volvo Trucks başkanı Roger Alm, hidrojen yakıt hücresel ticari kamyonların uzun mesafeli nakliyecilik için elektrikli araçlardan daha yerinde olduğunu kaydetti ve ekledi: "Fakat buna en büyük engel hidrojen yakacak dolum istasyonlarının azlığı..."

Alm bu konuda epeyce haklı. Çünkü hemen ABD'de 60 hidrojen yakacak dolum istasyonu mevcut. Bu istasyonların tümü California'da yer alıyor. 2023'e değin bu sayının 100'e çıkarılması planlanıyor. Volvo'nun yanına Toyota, General Motors gibi otomobil üreticilerin hidrojen yakıt hücre vasıta geliştirme konusunda çalışmalar yaptığı biliniyor. 

Hidrojenin yakacak olarak araçlarda kullanılması oldukça popüler bir konu. Hatta geçen hafta Hollanda bölgesel ekonomik yeniden yapılanma ajansı InnovationQuarter tarafından kurulan konsorsiyum, dünyanın ilk hidrojen yakıtlı uçuşunun 2028 yılında gerçekleştirileceğini duyurdu. Uçuşun Rotterdam ve Londra aralarında gerçekleşebileceği açıklandı. Konsorsiyumun ortakları arasında Hollanda uçak üreticisi Fokker ve Delft Teknoloji Üniversiteleri bulunuyor. Bu teknolojinin turboprop motora sahip 40-80 kişi kapasiteli uçaklarda kullanılabileceği söylendi. Hidrojen yakıtlı uçakların 16 milyar Euro'luk bir pazar oluşturma potansiyeli olduğu tahmin ediliyor.

Keza geçen Şubat ayında Volvo birkaç yıl içinde yedi araç tanıtacağını açıklamıştı. Bu araçlardan 5'i ayrıntılarıyla elektrikli ve 2 'sinin ise hibrit vasıta olacağını söylemişti. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/06/22/volvo-hidrojen-yakit-hucreli-ticari-kamyonlarini-test-etmeye-basladi