Şimdiye değin sohbetleri uçtan uca şifreleyen WhatsApp bundan böyle sohbet geçmişi yedeklerine de uçtan uca şifreleme özelliği getiriyor. Kullanıcılar, artık iCloud ya da Google Drive'daki sohbet yedeklerini uçtan uca şifreleyebilecek. 

WhatsApp bu özelliği niçin geliştirdi? 

WhatsApp gelişitrdiği bu bilhassa birlikte, hükümetlerin bireyler arasındaki özel iletişimi tahlil etmek için yararlandığı büyük bir açığı kapatıyor. Şimdiye değin dijital gizlilik odağında kurulan sivil toplum örgütü Electronic Frontier Foundation göre yazılan makaleler, bu konuyu gündeme taşımıştı. 

Dünyanın dört bir yandaki kolluk kuvvetleri, bu açıktan yararlanarak WhatsApp'ta kararsız kişiler arasındaki özel iletişime erişebiliyordu. Bu noktada doğal olarak kimin belirsiz olarak görüldüğü konusu, açıklama özgürlüğü ve mahremiyet problemlerini de beraberinde getiriyordu. 

Günde 100 milyardan artı mesaja konut sahipliği yapan WhatsApp, bu açığı kapatarak şifreleme özelliğini 2 milyar kullanıcısının ilgisine sunuyor. Bu noktada yeni özelliğin, uygulamanın çalışır durumda olduğu her pazarda etkin bir şekilde çalışacağını söyleyelim. Keza şirket, yedekleri uçtan uca şifrelemenin isteğe emrindeki olduğunu belirtiyor. 

Yedekleri şifreleme özelliği nasıl çalışıyor? 

WhatsApp, Android ve iOS'ta WhatsApp kullanıcılarının sohbet yedeklerini şifreleme anahtarlarıyla kilitlemelerini sağlamak için bir sistem ilerletti.

Kullanıcılar, sohbet yedeklemelerini bulutta gözetmek için 64 basamaklı bir şifreleme anahtarı oluşturma seçeneği ile karşılaşıyor. Bu noktada şirket, kullanıcılara bulut yedeklerini şifrelemek için iki yol sunuyor. 

Kullanıcılar, şifreleme anahtarını çevrimdışı olarak ya da kendi seçtikleri bir parola yöneticisinde saklayabiliyor. Bir öteki seçenek ise WhatsApp'ın geliştirdiği bulut tabanlı bir "protez anahtar kasasında" şifreleme anahtarlarını yedekleyen bir parola meydana getirmek . 

Giderken bulutta depolanan şifreleme anahtarının, kullanıcının şifresi olmadan kullanılamayacağını belirtelim. Dolayısıyla WhatsApp'ın herhangi bir şifreleme anahtarına erişimi olmadığını söyleyebiliriz. Geçen aydan bu yana özelliği test eden WhatsApp, kullanıcıların gizlilik ihtiyaçlarını önceliklendirmiş oldu. Hatta Electronic Frontier Foundation'dan övgü aldı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/15/whatsapp-sohbet-gecmisinizi-uctan-uca-sifrelemenizi-sagliyor