Başlığını atarken bile kişiyi 2000'lerin başına döndüren, içeriği yazmaya başlarken fonda birincil gençlik döneminden şarkıları dinleme isteği uyandıran bir haberle karşınızdayız. Winamp, evet bildiğimiz Winamp, bildiğimiz formatında geri döndü.

Doğrusu geçtiğimiz yılın sonlarında Winamp'ın yenilenerek geri döneceği haberini sizlerle paylaşmıştık, oysa bu dönüşün nasıl olacağı belirlenmiş değildi. Winamp'in web sitesini tamamen yenilendi ve platform yeni bir logoya da kavuşmuştu, web sitesinde ise Winamp'ın "müzik, podcast, radyo istasyonu, sesli kitap ve öteki içeriklerin yaratıcılarını ve tüketicilerini bir araya getiren ses meraklıları için tek durak olacağı" ifadesini görüyorduk. Bu da akıllara "yeni bir müzik streaming platformu mu doğuyor?" sorusunu getirmişti. Ama beklenen pek de öyle olmadı. 

Dört takvim geliştirmeden daha sonra yeni bir kod tabanına kavuşan Winamp, Spotify ve Apple Music gibi dijital platformun yükselişinden daha sonra 2013 yılında kapatılmış; daha doğrusu geliştirilmemeye başlanmıştı. Acilen ise geliştiriciler, yazılımın en son sürümünü (Winamp 5.9 RC1 Build 9999), son güncellemesinden dört sene daha sonra, geçtiğimiz ayın sonlarında yayınladılar.

Bu güncellenme ardından Winamp, tıpatıp eskiden olduğu gibi faaliyet gösterecek gibi duruyor. Fakat şirketin dijitalleşen dünyada ayakta durması için bir takım geliştirmeler yapması gerekiyor. Dijital müzik platformları ile entegrasyon da hiç kuşkusuz bu geliştirmelerin başında geliyor. Winamp, gördüğümüz kadarıyla hemen çağdaş dijital ses formatları da sunuyor. 

İkonik tasarım NFT olarak satıldı

Winamp, her ne kadar eski geleneğini devam ettirse de şirketin bir yeniliği de mevcut. Şirket, kendi orijinal tasarımını 16 Mayıs tarihinde OpenSea NFT marketi üzerinden NFT olarak satışa sunmuştu. Winamp, 23 Mayıs tarihinden sonradan da OpenSea üzerinde başkaları kadar hazır 20 ayrı temayı NFT olarak satmıştı. Şirket, NFT'lerden elde edilen geliri hayır kurumlarına aktaracağını açıklamıştı. Winamp'ın sitesine baktığımızda yeni NFT'lerinde yolda olacağını görüyoruz. 

Winamp'ın ayrıca müzisyenler için bir vakıf kurduğunu da ayrıntıları ile belirtmek lüzum. Şirket, bu vakfın amacını dünyanın dört bir yanındaki müzisyenlerin sevdikleri müziği yaratmalarına yardımcı olmak olarak açıklıyor. Vakıf kadar toplanan tüm fonların, müzik ve müzisyenleri destekleyen hayır projelerine dağıtılacağı belirtiliyor. Projesi olan müzisyenler buradan başvuru formu yapabiliyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/08/05/winamp-alistigimiz-haliyle-geri-dondu