Doğrusu bu başarısızlığın aniden fazla nedeni vardı. Ama içlerinden en büyüğü kuşkusuz yazılım tarafındaydı. Teçhizat konusunda genellikle amiral gemisi özelliklere sahip olan Windows Phone’lar, yazılım konusunda Symbian işletim sisteminin bile ardından kalıyordu.

Windows 8’in başlat menüsünden etkilenen bir arayüz kullanan şirket, ne yazık ama yeterli özelleştirme imkanı sunmadı. Hareketli kutulardan oluşan bu tasarım, sürükleyici bir bildirim çubuğuna ve denetim merkezine sahip değildi. Duvar kağıdı ayarlanmasını bile imkansız kılan Windows Phone, kısa zaman içerisinde kullanıcıların sıkılmasına ve alternatiflere yönelmesine neden oldu.

Yazılım konusundaki bir başka sorun ise başvuru formu desteğiydi. Kendisi de bir yazılım şirketi olan Microsoft, özellikle üçüncü parti uygulamaları platforma çekmekte başarısız oldu. YouTube ve Instagram gibi popüler uygulamalardan yoksun mağazası, maalesef çağın arkasından kalıyordu. Oyunlar konusunda da benzer sorunlar yaşamış şirket, Minecraft dışarıda sadece birkaç büyük oyuna sahipti.

Küstürülen üreticiler

Başarısızlığın bir diğer temel sebebi ise bu telefonları üretecek kimsenin bulunmamasıydı. Windows Phone kullanacak telefonların donanımı konusunda fazla ısrarcı davranan Microsoft, sadece en dinç parçaların kullanılmasını gerekli kılıyordu. Tüm bunların üzerine üreticilerden lisans ücreti de talep eden ABD’li teknoloji devi, maliyetlerin ve dolayısıyla fiyatların yükselmesine niçin oluyordu.

Bugün olduğu gibi o zamanlar da yüksek fiyatlı ürünler satmakta zorlanan zeki telefon üreticileri, daha uygun fiyatlı bir alternatif olan Google’ın Android’ine yöneldi. Bu şart Microsoft’un Nokia ile ortaklık yapmasıyla daha da kötüleşti.

Eski bir Microsoft çalışanı göre yönetilen Nokia, ABD’li şirket ile özel bir anlaşma imzaladı. Anlaşma doğru lisans ücreti ödemek yerine her çeyrek 250 milyon dolar bölge Finli şirket, öteki üreticilerin tepkisini çekti. Çifte standart uygulanmasına tepki belirten bu şirketler, Windows Phone ile aralarındaki bütün bağları kopardı.

Daha sonraki süreçte Nokia’nın telefon bölümünü 7 milyar dolara satın alan Microsoft, ne yazık oysa bu hamlesiyle de başarılı olamadı. Harcanan milyarlarca dolar çöpe bu arada, şirket rafa kaldırarak projenin fişini çekti. 2017 yılına kadar yazılım desteği alan Windows Phone, Microsoft’un en büyük başarısızlığı olarak tarihe geçti.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/windows-phone-neden-basarisiz-oldu
Yorumlar