25 yaşındaki Emirhan Erdoğan, bundan 5 sene önce iki yıl defalarca Türkiye'yi Apple'ın Dünya Geliştirici Konferansı'nda (WWDC) Türkiye'yi temsilcilik etti. Bunu bir baharat firması için yaptığı e-ticaret uygulamasıyla başardığını belirtiyor ve ekliyor: "Amacım, Apple'ın geliştirdiği teknolojinin bir baharatçı için geliştirilecek bir uygulamasında yer alabileceğini ispatlamaktı." Erdoğan, 2016-2017 yıllarında dünya genelinde 4 bin kişi arasından Apple Geliştiriciler Konferansı'na seçilen burslulardan biriydi. Konferansa ikinci kez katıldığında ise Apple'ın CEO'su Tim Cook ile milletlerarası basın karşı bir araya gelme hakkı kazanmıştı.

Erdoğan'ın Apple tutkusu, gerçekte ise yıllarına dayanıyor. O yaşlardan itibaren kendi uygulamalarını tasarladığını belirtiyor ve bu hikayenin nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Lise 2'den beri başlayan bir macera. O yıllarda Apple'ın her yıl düzenlediği konferansları büyük bir heyecanla takip ederdim. Bu konferanslarda tanıtılan yenilikleri merak ediyordum. Kendime 'Dünya nereye evriliyor, bu teknolojilerin insanlığa faydası nedir?' gibi sorular sorardım. Bir yerde bu soruları sormaktan çok, bunları harekete geçiren birey olmak istedim. Kendi uygulamaları tasarlamaya başladım. En Ince Ayrıntısına Kadar tasarım üzerine çalışıyordum. Kullanım geliştirme hikayesi tasarımla başlıyor. Benim bu yönüm adaleli. Tasarımlarıma kod yazacak kişi arayışına girdim. Lakin böyle bir kişiyi bulamayınca kod kâğıda dökmek da çekici geldi. Bu konuda kendimi geliştirmeye başladım. O yıllarda konferansları peşine düşüp takip etmeye ve yeni meydana çıkan teknolojileri kendi uygulamama adapte etmeye başladım. O dönemlerden itibaren bu konferansların minimum bir tanesinde bedenen bulunmayı hedeflemiştim." 

Yaşam görüşümü etkiledi

O dönem orada yer almanın kendisinde öbür duygular canlandırdığını ve dünyayı değiştiren teknolojileri üreten kişilerle bir araya gelip onlardan ilham aldığını söylüyor. Ayrıca üretilen bilginin rahat tutulmaması ve oradaki herkesle paylaşılıyor olmasına çok şaşırdığını anlatıyor ve ekliyor: "Bunun yaşam görüşümü etkiledi."

Erdoğan, iki yıl öncesini ise şöyle hatırlıyor: "Konferanstan bir gün önce 'Scholarship Orientation' etkinliği yapıldı. Apple mühendisleri ve Tim Cook katılmıştı. Diğer öğrencilerle bir araya geldim, onlarla tanıştım. Konferansta öteki günler konferansta neler olacağını ön bilgilendirme yapıldı. Normal şartlarda onlarla bir araya varmak muhtemel değil. Bu nadir ortamlardan bir tanesiydi benim için. Tim Cook ile tanışmanın beni fazla heyecanlandırdığını hatırlıyorum. Açılış Günü'nden sonra bine yakın Apple mühendisi ve 5 binden pozitif katılımcının bir arada olduğu oturumlar düzenlenmişti. Burada yeni teknolojiler anlatılmıştı. Hem tasarım konusunda etkinliklere de katılmıştım. Benim için inanılmaz bir deneyimdi."

Eğitime odaklandı, yeni öğrencilerin ekosisteme kazandırılmasına çalışıyor

Emirhan Erdoğan Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kendi kurduğu Appyist şirketinde geliştirdiği uygulamaları da pazara sundu. Tüm zamanını 2016'da kurduğu TurkishKit topluluğu için harcadığını söyleyen Erdoğan, tatbik geliştirme konusunda danışmanlık vermeye devam ediyor. Tüm enerjisini niçin bu topluluğa ayırdığını ise şöyle açıklıyor: "Bu işte eğitim tarafı yani bilgilerimi başkalarıyla paylaşma kısmı benim için her zaman daha ağır bastı. Turkishkit'te geçirdiğim zamanın benim için daha değerli olduğunu fark ettim."

TurkishKit ile öğrenme-deneyimleme-paylaşma üçlüsü arasındaki döngüyü oluşturmayı arzulayan ve gücünü farklılıklarından bölge bir ekip ile Türkiye'de Apple kültürünün ait olabileceği bir topluluk yaratmayı amaçlıyor. Erdoğan, bu tarihten itibaren bu etkinliğe dair farkındalık oluşturduklarını daha pozitif insanın katılması için çabaladıklarını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu olağanüstü ve özel bir deneyim. Bilhassa Türkiye tarafından da bu durumu birilerinin yaşayıp hayatlarında bir yere koymalarını istedik. Türkiye'de önemli bir potansiyel var. Bir taraftan oraya kim giderse gitsin orada elde etmek bir dönüm noktası..." 

TurkishKit, Apple ekosisteminde uygulamalar tasarlamak ve ilerletmek isteyen lise ve üniversite öğrencileri için faaliyetler düzenliyor, yayımladığı Türkçe makaleler ile data paylaşıyor ve oluşturduğu sanal topluluk ile benzer heyecanı paylaşan tüm şehirlerdeki öğrencileri bir araya getiriyor.

Apple'ın Dünya Geliştirici Konferansı'nda Türkiye'yi temsilcilik edecek 7 genç yeteneğini sizlerle paylaştığımızı hatırlatalım.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/03/wwdc-ye-ilk-giden-burslu-ogrenci-simdililerde-uygulamalarin-degil-yeni-ogrencilerin-pesinde-emirhan-erdogan