2020'nin mart ayından bu yandan, yani Covid-19 pandemisinin global etkileri hissedilmeye başlandıktan sonra, meslek yapış şekillerimizde ciddi şartların değişmesi yaşandı. İlk ilk kez "geçici" dediğimiz uzaktan incelemeler, daimi olmaya başladı; sonra hibrit bir iş dünyası ile daha yakından tanıştık. Şart böyle olunca, iş yönetimi için alternatif platformlara da her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaya başladık. 

Webrazzi okuyucuları geldiğimiz bu noktada çoğu platforma baskın fiilen. Zira bugüne dek çoğu uygulamanın ve platformun adını yazılarımızda sık sık dile getirdik. Asana da bu platformlardan biri. Kullanıcılara ekiplerin çalışmayı organize ettiği ve iş birliği yaptığı sanal bir alıştırma alanı sağlayan Asana, bulut tabanlı bir iş süreci yönetimi çözümü olarak tanımlanabilir. Kullanıcılarına bedava planda bile oldukça artı nitelik sunan Asana, günümüzde birçok şirketin de vazgeçilmezi haline geldi. Bu şirketlere Yıldız Ventures'ı misal gösterebiliriz. 

Yıldız Ventures'ın Asana yolculuğu

Yıldız Ventures, Asana'yı Yahya Ülker ile birlikte kullanmaya başladı. Yahya Ülker, 2019 yılında Yıldız Ventures'ın CEO'su olduğunda, daha önce kullandığı münferit atama yöneticilerinin sahip olduklarından daha fazla özelliğe sahip bir meslek yönetimi arayışına girdi. 10'dan pozitif aracı değerlendirdi ve meslek birliğini tüm şirket genelinde destekleyebilme özelliği sebebiyle Asana'da karar kıldı. Yahya Ülker ile ekibindeki birkaç birey, işlerini yönetmek için Asana'yı kullanmaya başladılar. Yıldız Ventures, Asana'nın benimsenmesine hız kazandırmak ve kullanımı optimize etmek için 2020'de Asana'nın iş ortağı ve bir idare danışmanlığı firması olan Omtera'yı da işin içine kattı.

Yıldız Ventures, Omtera'yla çalışmaya başladıktan daha sonra, çalışanlar arasında Asana'nın kullanılma oranını yüzde 20'den yüzde 95'e yükseltti. Başvuru Formu işlemi, Omtera'nın kurucu ortağı Murat Yılmaz kadar yürütüldü.

Omtera işe, meslek akışlarını ve sorun yaratan noktaları iyi anlamak için her ekiple bir araya gelerek başladı ve ardından bu meslek akışlarının Asana bünyesinde oluşturulmasına tezgâhtar oldu. Daha önce çevrim dışı olan ya da diğer araçlar aracılığıyla yönetilen süreçleri buraya dahil ettiler, ekipler arasındaki süreçleri birbirleriyle benzer ayla getirdiler ve ekiplerin form, otomasyon ve entegrasyon gibi özellikleri kullanmasını sağladılar. Keza, her seviyedeki çalışanlardan oluşan ekiplere yönelik, özel olarak hazır Asana eğitimleri düzenlediler.

Asana ile iş süreçleri yüzde 40 daha hızlı yürütülüyor

Bugün Yıldız Ventures'taki tüm ekipler, daha çabuk ve daha zeki kararlar almak için Asana'daki süreçleri kullanıyorlar. Bunun sonucunda, iş süreçlerinin yüzde 40 oranında daha hızlı yürütülmesi, süre müşteri işlerde yüzde 35 oranında azalma ve stratejik işlerde yüzde 80 oranında çoğaltma ve e-postalarda harcanan zamanda yüzde 35 ve veri çağırmak için harcanan zamanda yüzde 55 oranında azalma aşağı kaydedildiğini açıklama ediyorlar. Yıldız Ventures bütün meslek akışını ve 300 kişiden oluşan ekibini tek bir platformda merkezileştirerek yatırım değerlendirmesini yüzde 50 oranında hızlandırdığını da belirtiyor.

1000'den pozitif anlaşma dosyasının doğrudan yatırım ve mali yatırım değerlendirmesi Asana ile peşine düşüp takip edildi

Yıldız Ventures 2020'den bu yana 1000'den pozitif anlaşma dosyasının ilk elden yatırım ve parasal yatırım değerlendirmesini Asana yoluyla takip etti. Asana öncesi, e-posta ile ulaşan başvurunun hangi aşamada olduğunu, bir sonraki aşamada başvuruya kimin bakması gerektiğini ve hangi bilginin kimde bulunduğunu peşine düşüp takip etmek mümkün değilken, Asana kuralları, görevi, sektör tahsislerine tarafından gözden geçirilmek üzere, yerinde kişiye otomatik olarak gönderiyor ve değerleme adımlarını oluşturacak olan bir zinciri başlatmış oluyor. Bu aşamaya dek hiçbir şekilde e-posta gönderilmesi gerekmiyor. Yıldız Ventures bu web tabanlı formlar üzerinden finansman talebine yönelik 700'den fazla uygulama aldı.

Yıldız Ventures genelinde, OKR'leri izlemek ve sağlanan ilerlemeyi raporlamak için, anlaşma akışlarını yönetilmesi, aralıksız yatırımların takibi, İK talepleri, IT ihtiyaçları, etkin sprintler ve ürün yol haritalarının yönetilmesi, yasal kontrat takipleri, tedarikçi yönetimi ve Şirket içi koordinasyon için Asana ve entegreli uygulamaları kullanılıyor.

Yıldız Ventures, portföylerinde bulunan girişimlerin Asana kullanmasına da takviye veriyor. Mesela; tedarikçi ve talep yönetimi süreçlerine dair iş akışlarını Asana'ya taşımak suretiyle çevrim içi süpermarket istegelsin.com'a bunları iyileştirme konusunda tezgâhtar oldular.

Yıldız Ventures'ın CEO'su Yahya Ülker: “Asana işleri her açıdan görmemizi ve peşine düşüp takip etmemizi sağlıyor, bu vesile ile bereketli ve atıl tarafları tam olarak saptayabiliyoruz.” diyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/11/21/yahya-ulker-ve-asana-yildiz-ventures-ta-degisimin-rakamlari