ABD'nin California eyaletindeki Mountain View kentini dün gün doğumunda terk eden uçak, 16 saat sonra Arizona eyaletindeki Phoenix kentinin Goodyear bölgesine iniş yaptı.

Uçuşun bu etabında kokpitte bulunan İsviçreli maceraperest Andre Borshberg, uçağı, Hawaii'den ABD'nin batı sahillerine bir hafta önce uçuran Bertrand Piccard'dan devraldı. Önceki etaplara göre oldukça kısa sayılan bin 113 kilometrelik uçuş, Moffett Havalimanı'ndan yerel saatle 05.03'te başladı ve 20.55'te Phoenix'te son buldu.

Aynı takım, 2013 yılında şimdiki uçağın eski bir prototipiyle ABD'de bir uçuş gerçekleştirmişti. Bu uçuş tecrübesi, Solar Impulse'un karşılaşabileceği hava şartlarına daha hazırlıklı olduğu anlamına geliyor.

Piccard ve Borschberg, Büyük Atlantik uçuşunun hazırlıklarını yapabilmek için haziran başında New York'a ulaşmayı hedefliyorlar.

-Güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor


Dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, şimdiye kadar Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, Japonya ve Hawaii'ye uğradı. Uçak, rotasında bulunmamasına rağmen kuvvetli rüzgarların kanatlarına verdiği zarar sebebiyle Japonya'da yaklaşık 1 ay planlanmamış mola vermişti. Uçak, temmuz ayı başında 5 gün süren zorlu Japonya-Hawaii etabının ardından, aşırı ısınmanın bataryalarına verdiği kalıcı hasar nedeniyle Hawaii'de uzun bir bakım ve test aşamasına girmişti.

Ağırlığı sadece 2,3 ton olan uçağın 72 metrelik genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kat eden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.