Dijital tasarım stüdyosu olan Sherpa'nın kurucusu Yakup Sancak için 2020, çoğu konuyu çözümlemek üzere çapa attığı bir sene olmuş. "Ne eyvah oysa daha Ocak ayından, özel hayatımda yaşanan plansız lakin majör gelişmeler, Mart ayındaki pandemi ile devam ederken yılın sonunda Covit-19'u bizzat deneyimlemem ve nihayetinde ailemdeki acı bir kayıp ile 2020'yi hayatım her tarafında unutmayacağım bir seneydi. İş hayatında ise dalgalı denizlere alışık bir ekip olarak, pandemik dalgalarla baş edebilmenin envai çeşit yöntemini geliştirip devreye alabildik. Yaşadığımız zorluklar bizi güçlendirdi. Ağırlaşan yükümüz, belimizi bükmedi, omuzlarımızı genişletti" diyerek 2020'yi özetliyor.

2020'deki gelişmelerden dijital transformasyonun şaşılacak biçimde seri geliştiğini söyleyen Bayrak, sözlerine şöyle devam ediyor:

2021'de bu gelişimin hanedeki yalnızca genç değil, bütün üyelere erişiminin sahnelendiği bir yıl oldu. Çocuklar video eğitimlerde bambaşka çözümlerle karşılaşacaklar, büyüklerimiz daha pozitif internet tüketecek, analog yürütmeye alıştıkları işlerini dijital kanallar üzerinden gerçekleştirecektir.

Bu devinim yalnızca cep telefonlarında değil, görüş işleme, temassız ödeme, sesli komut sistemleri ve giyilebilir teknolojilerde karşılık bulacak. Kimse HES kodunu alabilmek ve güncelleyebilmek için dokuz doğum yapmak zorunda kalmayacaklar. Teknoloji yayıldı. Şimdi daha da kullanılabilir hale gelecek.

Belirsizlikle dans eden girişimciler...

Yakup Bayrak, bu sene sarılmanın ne kadar büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu öğrendiğini belirtiyor. Bir kafede oturup, kulaklık takıp müzik dinleyip kitap okuyabilmenin, ofiste geyik yapıp, meslek çıkışı birlikte sosyalleşebilmenin, öte yandan tatil planları yapabilmenin, ölümsüz kombinasyonda problemi devreye almaksızın 2-3 ay sonrası için öngörüde bulunabilmenin ne dek değerli olduğunu anladığını anlatıyor. Konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Kanımca, kısıtlamalar kalktığında, önce bir tutukluk sonrasında ise yararsız bir sosyal dışavurum patlaması yaşayacağız. 'Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' diye düşünenlere katılıyor ve 'her şey eskisinden daha sosyal olacak' diye bahsi artırıyorum."

"2020 kesin olmama ve korkuyla dans edenlerle edemeyenleri ayrıştırdı" diyen Bayrak, 2021'de girişimcilerin nelere uyarı etmesi gerektiğini şöyle sıralıyor:

Kendilerine "Niçin başarısız oldum?" diye sormalarını ve kendilerine itiraf ettikleri yanıtı bir kağıda yazıp, her yerde "Peki neden bu oldu?" diye dört kez daha sorarak, kök sebebi bulmalarını, Kendilerini tamamlayabilecek bir karşılıklı arayışına çıkmalarını, Girişmenin, başarısız olmanın, yere düşmenin ve daha sonra yeniden ayağa kalkmanın keyfini çıkartamadıktan sonra "Girişimci" olmanın hiçbir anlamı olmadığını görmelerini öğüt derim.

Tenet, Suits, New Born...

Yakup Sancak, aralarında fark yapamayacak dek fazla kitap okuduğunu söylüyor ve ekliyor: "Umulan, artı evde kaldık." En sevdiği dizi  Netflix'de yayınlanan Suits, film  Christopher Nolan'ın yönettiği Tenet, şarkı ise Muse'un New Born'u olmuş.

2021'de alacağı teknolojik cihazlar

Yeni yılda kendine PS5 ve Apple Airpods alacağını belirtiyor.

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com