Dijital dünya artık hayatımızın her alanına nüfuz etmeye başladı. Özellikle pandemi döneminde hızı bir hayli artan dijital mutasyon, bundan böyle spor yapma alışkanlıklarımızı bile fazlasıyla etkiler oldu. Dijitalleşmenin getirisiyle artık evlerimizden çıkmaya lüzum kalmadan spor yapabiliyor; yollarda kaybettiğimiz vakti de kendi hayatımıza tekrar kazandırabiliyoruz. Kısacası bu koşul, sağlıklı ve zinde kalmamızı, bunu yaparken de zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. DeepSport da pandemi döneminde hayata geçirilmiş bir dijital fitness uygulaması.

DeepSport, iki çocukluk arkadaşı Kamil Canberk Atik ve Bedirhan Selvi göre, 2020'nin Ekim ayında Tübitak 1512 desteğiyle kuruldu. Kamil, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği mezunu ve acilen İTÜ'de yapay akıl üstüne master yapıyor. Bedirhan ise 17 yıllık tekvando sporcusu ve şimdi Milano Üniversitesi'nde Kurumsal İletişim üstüne master yapıyor. 

DeepSport'ta yapay akıl, kişiyi telefon kamerasıyla görüyor; eklemlerini saptama edip karoser açılarını hesaplıyor

DeepSport, evlerinde egzersiz yapanların bilinçli olsalar zeka egzersizi yanlış yaptıklarının farkında olan olmamaları üzerine hayata geçirildi. Aslında DeepSport bu kişilere bir üçüncü göz oluyor. Suni akıl destekli bir mobil fitness uygulaması olarak hizmet veren DeepSport'ta yapay akıl kişiyi telefon kamerasıyla görüyor, eklemlerini tespit edip karoser açılarını hesaplıyor ve pozisyonu tanımlıyor. Böylece kullanıcılar evde çalışma yaparken, sadece zeki telefonla tekrarlarını sayılıyor, doğruluğu hesaplınıyor, sesli bildirimlerle de kişiler aktif tutuluyor.

İnsanların dinç ve interaktif spor yaparak yaşam kalitelerini artırmalarını sağlanıyor. Ayrıca kullanıcıların yalnızca alıştırma gerçekleştirmek istediklerinde yok, açıklanmış hatırlatmalarla hayatlarının her hemen yanına olarak hayat kalitelerini çoğaltmak amaçlanıyor. 

Tübitak'tan alınan 200 bin TL hibeyle kuruldu

Biz bu düşünce için 1.5 yıldan uzun bir vakit önce çalışmalara başladıklarını belirten Bedirhan Selvi, pandeminin ilk başladığı dönemde İtalya'da öğrenci olduğunu ve kapanma döneminde evde egzersiz yaparken dizinde bir sakatlık yaşadığını söylüyor. O süreçte yakın temasta olduğu arkadaşı Kamil'e durumdan bahsederken DeepSport fikri doğuyor. İşin fizibilitesi hususunda araştırılması gereken birincil şey suni zeka modeli olduğunu gösteren Bedirhan Selvi, yapılabilirliği gördükten sonra takım kurma aşaması, iş planları vs. derken 9 ay sonradan Tübitak'tan aldıkları 200 bin TL hibeyle kurulduklarını belirtiyor.

Keza Google Play Store'da keza de App Store'da mevcut

Şirket kurulana kadar açık kaynak modellerinin nasıl çalıştığı test edildi. Sonradan egzersizleri kodladıkları kendilerine ait bir algoritma hazırladılar ve kendi yapay akıl sistemlerini kurdular. Şu an hazırlanmış olarak kullandıkları ise yalnızca suni zeka kütüphaneleri.

2020'nin Ekim ayında şirketi kurduktan sonradan ekiple birlikte çalışmaya başladıklarını bildiren Selvi, 3 ayda bilgisayarda web tarayıcıda çalışan bir fitness uygulaması çıkardıklarını açıkladı. Bundan 10 ay önce, Mart 2021'de, mobil için çalışmalara başlayan takım, Ağustos'ta Google Play'de, Aralık ayında App Store'da konumlandı. Şu lahza üstünde çalıştıkları, 2022 Ocak ayının sonunda gelmesi planlanan büyük bir güncelleme var ve bu güncellemenin DeepSport'un bundan böyle yerleşik kabuğuyla kullanıcılarına memnun etme olacakları hizmeti verdiği bir sürüm olacağı belirtiliyor.

Fitness uygulamaları pazarı globalde takriben 7 milyar dolarlık bir hacme sahip

Dünya fitness uygulamaları pazarı takriben 7 milyar dolarlık bir hacme sahip ve 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Bu, dünyada internet kullanan takriben her 4 kişiden biri çağırmak. Bu pazarın büyük bir kısmını ABD ve Avrupa alıyor ama DeepSport'un da yurt dışına açıldığında odaklanacağı bölgeler bunlar olacak. Pandemi döneminde ABD'lilerin asgari yüzde 74'ü bir fitness uygulaması kullandı, yüzde 41'i de bunu ilk önce yaptı.

Hem Freeletics verilerine göre bu kullanıcıların yüzde 60'ı pandemi sonrası evde egzersiz yapmaya devam edeceğini söylüyor. Bunun kendileri için fazla yardımcı bir istatistik bilimi olduğunu söyleyen Bedirhan Selvi, bu bağlamda DeepSport'u uyumlu ve sağlıklı bir yaşamı kabul etmek isteyen, fitness düzeylerini çoğaltmak isteyen kişilerin interaktif ve içten alıştırma yapabilmesi için geliştirdiklerinin altını çiziyor.

Lima Ventures'tan 85 bin dolar yatırım

Tohum öncesi turda Lima Ventures'tan Aralık 2021'de 85 bin dolar yatırım alan DeepSport, B2C modeli ile gelir elde ediyor. Ayrıca abonelik modeliyle kullanım içi satışlar da yapılacak. 2 kurucu iki taraflı, 2 yazılımcı, 1 spor bilimci, 1 de içerik imalatçı elde etmek üzere 6 karakter ekibiyle hizmet veren platform, yeni yılın birincil 5 ayında satışa başlamak ve uygulamayı yurt dışına açılmak istiyor.

Türkiye'de yakalayacakları ivmenin kendilerini için kayda değer olduğunu gösteren takım, akabinde tohum yatırım turunu başlatmak ve büyümek istiyor. 2022 yılında insanların hayatına bedel katan, avantaj üreten bir şirket olarak sayısız kullanıcı deneyimi toplamak ve ardından evde spor temasını genişleterek fizyoterapi, artırılmış hakikat, yapay zekanın dans öğrettiği uygulamalar gibi konseptlerle çağa bacak uyduracak araştırmalar yapmayı hedefliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/12/30/yapay-zeka-destekli-yerli-mobil-fitness-uygulamasi-deepsport