Son dönemin en popüler kavramlarından biri haline dönüşen yapay akıl, bundan böyle hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Bir vakit önce bilim kurgu filmlerinin ve kitaplarının gerçekleşmesi imkansız veya kimine kadar distopik sayılabilecek bu kavramı, an itibarıyla günümüzün bir gerçekliği. Kimi süre korkutucu görünse de ve birçok kişi suni zekanın insanın yerini alacağını düşünse de sahiden şimdilik suni zeka bizler için manâlı bir asistan. İleride atılacak doğru adımlarla da insan iş gücünü azaltmaktan ziyade insana muavin olarak kalmaya devam edecektir diye düşünüyor, en azından pek olmasını umuyorum. 

Ama son dönemde insan ve suni akıl arasında bir takım çatışmalar da yaşanıyor. Örneğin; geçtiğimiz haftalarda bir takım sanatçılar yapay akıl ile görsel oluşturan şirketlere toplu dava açtı. Bu davanın gerçekçesi olarak Digital Millennium Copyright Act yasasının ihlal edilmesi gösterildi. gerçi bu yapay zekanın ya da yapay zeka ile görsel üretmenin sonu olacak mı, hayır olmayacak. Zira bu kapsamda her geçen gün yeni yeni platformlar hayata geçiriliyor ve bu platformların birçok günlük yaşamda, bilhassa dijital işler yapan kişiler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Lexica da bu platformlardan biri. Oysa Lexica'nın tek görevi suni akıl ile görsel üretmek değil, halihazırda bu şekilde üretilmiş görseller için bir ortam hazırlamak.

Ücretsiz suni akıl görselleri kütüphanesi

Lexica'da aklınıza gelebilecek az daha her görsel mevcut, tek yapmanız gereken tıpatıp Google'da olduğu gibi dilediğiniz kavramı ya da kavramları platformun arama çubuğuna yazmak. Örneğin; Bitcoin yazıp neler çıkacağını merak ettiğimde karşıma 2 bine yakın görsel çıktı. Kullanabileceğim bir görsele tıkladıktan daha sonra, sol menüde yer alan "explore this style" (bu tarzdaki görselleri keşfet olarak çevirebiliriz) seçeneğine tıklayıp bana yerinde daha pozitif içeriğe ulaştım. Akabinde herhangi bir üyelik oluşturmadan görseli indirmeme de müsade verildi.

Görsel meydana getirmek için üyelik istek ediliyor

Lexica'da bu şekilde binlerce görüntüye ulaşabilirsiniz. Halihazırda oluşturulmuş görselleri indirmek için kişiden herhangi bir vergi istek edilmiyor. Ama platformda üstteki menüde yer alan "generate" kısmından görsel de üretebilirsiniz. Üretilecek görsel için aradığınız görsel için birkaç kavram veya bir betimleyici yazmanız tatmin edici. Görsel üretimi konusunda başarı ortalama olsa da gerçi acayip bir şekilde tahmininize yakın içerikler oluşturuluyor. Örneğin, "siberpunk evreninde bir çiçekçi" görseli istediğimde tam olarak kafamdaki karşılanmasa bile işime yarayacak bir takım görsellerle karşılaştım. Tek sorun, bu görselleri indirmek için üyelik istenmesi. 

Üyelik için e-posta adresinizi ya da Google hesabınızı kullanabilirsiniz, fakat iş bununla da bitmiyor. Görseli indirmek için üç ayrı plandan birini seçmeniz bekleniyor. İlk plan olan Starter 8 dolar iken Pro plan 24 dolar, Max isimli plan ise 48 dolar olarak ücretlendiriliyor. Platformun size sunduğu da ücretle paralel olarak değişiyor. Döviz kurunu düşündüğümüzde bu paraya değmeyeceğini söyleyebilirim. Ancak Lexica'nın ücretsiz kütüphanesi de bütün tersine oldukça kullanışlı.

Lexica'ya buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/25/yapay-zeka-tarafindan-olusturulan-gorseller-icin-ucretsiz-kutuphane-lexica