Yeni bir telefon satın aldığımızda alanında uzman olan ya da olmayan her kişiden birtakım tavsiyeler duyarız; telefonu kaç dakika şarjda bekletmemiz gerektiği, pilini yüzde 0’a indirmeden kullanmamamızın daha dürüst olacağı gibi peş peşe gelen önerilerin ardı arkası kesilmez. 

Mesela telefonu satın aldıktan derhal sonradan mutlaka 8 ile 12 saat arası bir süreyle şarjda tutmanız gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta bir takım kimseler bunu abartıp “bir gece boyunca cihaza hiç dokunmadan şarjda beklet, sonra yüzde 0’a indir ve bitmiş yük et” gibi ütopik söylemlerde deha bulunabiliyorlar. 

Peki tüm bu spekülasyonların gerçeklik payı nedir? Sizler için araştırdık. “Yeni alınan telefon nasıl ve kaç saat sıkıntı edilmelidir?” sorusuna tarafsızlık getiriyoruz.

Telefon batarya ömrünü uzatmak için 10 usul

Pil teknolojisi gelişti, anında şarja ihtiyaç yok

Zeki telefonlarda vaktiyle Nikel-kadmiyum (NiCd) teknolojisine sahip piller kullanılıyordu. Bunların en büyük dezavantajı “akıl etkisi” isimli bir bilhassa üretilmeleriydi. Zihin etkisi, bataryanın çok miktar işleminin başladığı sıkıntı döngüsündeki noktayı hatırlamasını sağlamaktaydı. Pildeki hücrenin şarj durumunun hatalı varsayım edilmesine sebebiyet veren bu durumun önüne geçmek için de telefon şarjının yüzde 0’a indirilmesi gerektiği söyleniyordu. 

Teknolojinin gelişimi kuşkusuz ama bataryaları da etkiledi, artık Lityum-iyon (Li-ion) piller var ve akıllı telefonların tamamında yer alıyorlar. Li-ion pillerde akıl etkisi yoktur, dolayısıyla sıkıntı etmek için ayrıntılarıyla boşalmasını ummak gerekmez. memnuniyetle istediğiniz seviyede şarja takabilirsiniz.

yeni akıllı telefon şarj

Yeni alınan telefon kullanılmadan evvel 8-12 saat arası çok miktar edilmelidir iddiasının kaynağı da benzer. Uzmanlar Nikel-kadmiyum pillerle üretilen cihazların şarj işlemlerinin sağlıklı olabilmesi ve bereketli bir döngüyle hayatına devam etmesi için iyice boşaltılıp, ardından kesin bir süreyle doldurulmasını öneriyorlardı. Ama Li-ion bataryalar bu zorunluluğu da ortadan kaldırmış durumda. 

Zaten bir telefon kutusundan yüzde 50-60 arası şarjla çıkıyor. Pili adamakıllı boşaltıp 8 saat yük etmek gerekseydi, imalatçı kutuya bomboş bir pille yerleştirmez miydi? Tüketiciyi neden kasıtlı olarak yorulmak istesin? Bu açıdan bakıldığında kulağa oldukça aşırı geliyor. 

Telefon şarjı tamamen bitirmeden prize takın

Her ne dek Nikel-kadmiyum teknolojisine kıyasla ayrıcalıklı olsa da, Lityum-iyon pillerin de eksileri yok değil. Li-ion teknolojisine sahip bir bataryanın kapasitesi zamanla belirlenmiş sayıda sıkıntı ve deşarj döngüsüyle azalır. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu kısmi şarjdır. Yani pilin ömrünün uzaması, en azından kısalmaması için telefonunuzun şarjının bitmesini beklemeyin. Yüzde 20 seviyelerindeyken dosdoğru prize takın ve bataryası dolmaya başlasın. 

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/yeni-alinan-telefon-nasil-ve-kac-saat-sarj-edilmeli