Geleneksel eğitim anlayışı pandeminin de etkisiyle önemli bir mutasyon geçiriyor. Bu alan online eğitim platformlarıyla yeni bir boyut kazanıyor. Artırılmış gerçeklikle desteklenen bulut teknolojisi baştan sona öğrenmenin istek edilen her an, bitmiş gerçekleştirilmesini sağlıyor. Uzun vadede alet insan iletişimini suni akıl ve nöroteknoloji alanındaki gelişmelerle 'bilgiye erişimi' ve 'öğrenmeyi' kökten değiştireceği konuşuluyor. Son dönemde adından laf ettiren online eğitim platformu bu sektörde epeyce gösterişli platformlar aralarında yer alıyor. Bu zamana dek eğitim teknolojileri geleneksel eğitim içeriğinin dijital ekrandan sunulması olarak kullanıldı. Bu şart dönüşüme imkan vermedi. Biz bu gözlemden ilham alarak Kunduz'u kurduk. Kunduz'da amacımız mektep dışarıya öğrencilere her an yanlarında onlara tezgâhtar olan bir öğretmen varmış değin etkin bir öğrenme dünyası kurmak. Bu da kişiselleştirmeden geçiyor.

Online eğitim platfotmu Kunduz bu işi yapan platformlardan biri. 2020'nin Mayıs ayında ise İTK Ventures ve Startupfon'dan aldığı yatırım ile gündeme gelen platform, geçtiğimiz günlerde Eczacıbaşı Momentum'un liderliğinde Türkiye'den Başlıca Ventures'un ve Silikon Vadisi'nden isimlerin de katılımıyla yeni yatırım turunu tamamlamıştı. Girişim, bu yatırımı global açılma ve platformun tesir alanını genişletmek için kullanacağını belirtmişti.

Yol haritası değişti

Öğrenmeyi kolaylaştırırken sınava hazırlık maliyetlerini düşüren platform, 2016 Ocak ayında üç Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Başar Başaran, Melih Şener ve Uzlaştırma Bilgiç tarafından kuruldu. YKS, LGS, KPSS ve ALES gibi sınavlara hazırlanan öğrenciler için oldukça başarılı bir alternatif olarak hizmet vermek için yola çıkmıştı. Bir taraftan öğrencilerin çözemedikleri soruları çözmelerine tezgâhtar oluyordu. Amaçları, öğrenmeyi kolaylaştırırken sınava hazırlık maliyetlerini düşürmekti.

Şirketin kurucu ortaklarından Başar Başaran, şirketi niçin kurduklarını şöyle anlatıyor: "Bu zamana kadar eğitim teknolojileri geleneksel eğitim içeriğinin dijital ekrandan sunulması olarak kullanıldı. Bu şart dönüşüme olanak vermedi. Biz bu gözlemden ilham alarak Kunduz'u kurduk. Kunduz'da amacımız mektep dıştan öğrencilere her lahza yanlarında onlara muavin olan bir hoca varmış değin etkin bir öğrenme dünyası belirlemek. Bu da kişiselleştirmeden geçiyor."

Pandemi sürecinin öğrenciler açısından en kayda değer sonucu hiç kuşkusuz uzaktan eğitim. Tüm gününü evde geçiren çocuklar, okula hiç gitmeden derslerine katılmaya ve sınava hazırlık çalışmalarını tamamlamaya gayret etti. Bu değişimin farkında Kunduz, iş yapış şeklini değişiklik kararı aldı. Platformun bundan sonraki hedefi, Türkiye'de ortaokuldan başlayıp üniversiteye kadar uzanan öğrencilerin ihtiyaçlarına yanıt vermek. Başar Başaran, aynı dönem içinde kullanıcılarının yüzde 40'ının daha aşağı sınıflardan oluşmaya başladığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Pandemiyle birlikte artık öğrenciler Kunduz'u ortaokuldan lise sona kadar eğitimlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyorlar. Veliler de Kunduz'un çocuklarının eğitimine olan faydasının haberdar. Ev bütçesini sarsmadan okula ve sınava hazırlığa yardım sağlayabilmek velilerimizi fazla rahatlattı. Bunu kendilerinden fazla sık duyuyoruz."

Ekim ayında altı yeni mahsul gelecek

Özellikle pandemi döneminde öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak ürünler çıkaran platformda, Ekim itibarıyla altı ürün yer alacak. Bu ürünler aralarında kişiselleştirilmiş testler, video konu anlatımları, Türkiye çapında mobil denemeler, yerinde fiyatlı birebir özel dersler ve rehberlik yer alıyor. Başaran'a göre; öğrenme eyleminde diyalog yani öğretmen ve öğrenci arasındaki diyalog da manâlı. Konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Ürünlerimiz bunu karşılıyor. Çünkü sorulan veya çözülen soru üstüne öğrenci ve öğretmen arasında chat özelliği bir uçtan bir uca konuşabiliyor. Geri dönüşler bunu kanıtladı."

Teknoloji eğitimi hemen şimdi değiştirmediğini bildiren Başar Başaran, "Pandemideki yeni dönemde hala öğrenim deneyimimizin büyük kısmı sınıflarda geçmeye devam ediyor. Her öğrenci öğrenme şekillerinden ilgi alanlarına değin fazla bambaşka. bundan başka bunun üzerine öğrencinin o gün aklında geçenler, uyku düzeni, sabahtan yaptığı kahvaltı gibi onlarca istikrarsız giriyor. Her öğrenci bu dek bambaşka dünyalardayken biz onların 25'ini bir araya koyup aynı standartta öğrenmelerini bekliyoruz. Eğitim hakiki anlamda kişiselleşmediği sürece de maalesef bir dönüşmeden bahsedemeyiz. Fakat artık teknoloji eğitimin nasıl dönüşeceğine dair bir hayalin kurulmasına olanak sunuyor" diye konuşuyor.

Kişiselleştirilmiş öğrenmeden herkes kolaylıkla bahsediyor. Bunun öğrencilerin veri seviyesini esas alan bir yapıyla muhtemel olabileceğini sanıyor. Başar Başaran buradaki en kayda değer etmen merak ve alaka olduğunu savunuyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Kunduz'un en büyük avantajı öğrencilerin o anda neye merakı olduğunu bilmeleri, çünkü bize soru sormaya geliyorlar. Biz bu merakı öğrenmeye çevirecek bir kişiselleştirmenin ayrım yaratacağını düşünüyoruz. Eğitimin geleceğini de ed-tech ürünlerinin öğrencinin ilgisini ne değin tutabileceği belirleyecek. Bizim de yeniden beri vizyonumuz bu."

Kunduz, Hindistan'dan sonra ABD'ye açıldı. Burada altı aydır yaptığımız beta testleri yapıyor. Başaran, bunun herkesin tahminlerinin de ötesinde bir açılış olduğunu söylüyor. Buranın  Kunduz'un en büyük pazarı olmasını beklediklerini ifade ediyor ve ekliyor: "Ancak bu tahminimizden de süratli olacak gibi duruyor."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/16/yeni-yatirim-turunu-tamamlayan-egitim-platformu-kunduz-un-yeni-yol-haritasi-nasil-sekillenecek