Singularity Hub'ta yayınlanan habere kadar; eski kalıntı yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş 2050'ye dek dünyaya takriben 12 trilyon dolar kazandırabilir. İngiltere'de Oxford Üniversitesi ile ve Avustralya'daki Monash Üniversitesi iş birliğinde yapılan bir araştırma yenilenebilir kaynaklar ve fosil yakıtlar için geçmiş fiyat verilerinin değerlendirildi. 

Buna kadar pak enerji kaynaklarına süratli geçişin pahalı olduğu yönündeki iddiaları hatalı... Çünkü pak enerjiye hızlı geçişin fosil yakıt sistemine kıyasla enerji sisteminde maliyetleri düşürürken küresel ekonomiye daha pozitif enerji sağladığı belirtiliyor. Araştırma dahilinde 2020'den 100 yıldan artı geriye gidilerek derlenen fosil yakıtlara ilişkin verilerde fiyatın artı değişmediği görülüyor. Yani yenilebilir enerji kaynaklarının daha temiz ve daha ucuz olduğu bir defa daha kanıtlanmış oldu. 

Joule dergisinde yayınlanan rapor, 2050 yılına değin fosil yakıtlardan arındırılmış bir enerji sisteminin gerçekçi ve olası olabileceğini gösteriyor. Ayrıca yüzde 55 daha fazla enerji hizmeti sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Raporun baş yazarı Dr. Rupert Way, yapılan bu son araştırmanın yeşil teknolojilerdeki gelişimin enerji maliyetleri düşürmeye devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Eğer geçişi hızlandırsa yenilebilir enerji kaynaklarının daha hızlı ucuzlayacağını sözlerine ekledi. 

Araştırmacılar 45 takvim güneş enerjisi maliyetlerini, 37 yıllık rüzgar enerjisi maliyetlerini ve 25 takvim pil depolama verilerini kullandı. Araştırmaya Oxford Martin School, Yeni Idareli Zihin Enstitüsü, Oxford Martin Karbon Sonrası Geçiş Programı ve Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu ile Monash Üniversitesi SoDa Labs katıldı. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/20/yenilenebilir-enerjiye-gecis-2050-ye-kadar-dunyaya-yaklasik-12-trilyon-dolar-kazandiracak