Satmak paketine 12 MQ-9B insansız hava arabulucu ile birlikte 15 çok spektrallı hedefleme sistemi, 16 SAR radarı, 15 iletişim istihbarat sistemi (COMINT), 36 dahili GPS sistemi ile çoğu ek ekipmanın dahil olduğu belirtildi. Buna karşın adet başına 137 milyon dolara tekabül eden MQ-9B, bu bölüm fiyatıyla 90 milyon dolar civarında bir fiyatı olan 5. tür F-35‘cilt bile daha pahalıya satılmış oldu.

MQ-9B Atlantik üzerine uçarken

Amerikan General Atomics şirketinin geliştirdiği MQ-9B daha önce Tayvan ve BAE’ye de yüksek fiyattan satılmıştı. Tayvan‘a tanesine 150 milyon dolardan 4 adet, BAE‘ye parça başına 165 milyon dolardan 18 adet MQ-9B gönderilmişti.

Türkiye’nin 90’larda aldığı GNAT-750 insansız hava araçları, bu İHA’ların birincil versiyonları olarak biliniyor. 2016 ortasına kadar Türkiye de ABD’den MQ-9 istemiş, ABD satmaya yanaşmamıştı. Halen Türkiye’nin yerli imal SİHA‘ları MQ-9B seviyesine gelemedi.

ABD, SİHA’lara stratejik bir tartı atfedip çok eksik ülkeye silahsız İHA satmaktaydı. Çin‘in dünya İHA/SİHA pazarını ele geçirmesinin peşinde bu tutumu gevşeteceğini açıkladıktan daha sonra ihracat haberleri peş peşe geliyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/yine-mq-9b-yine-rekor-fiyat
Yorumlar