SOSYAL AĞ yasası Temmuz ayında Meclis'ten geçen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal ağ şirketlerinin Türkiye'ye vekil atamaları gerektiğini size aktarmıştık. Bugün YouTube'dan yapılan yazılı bir yorumlama ile 5651 sayılı kanunla ilgili lokal bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlattığını duyurdu.

“YouTube olarak şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığımızı korurken, etkinlik gösterdiğimiz ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için daima itina gösteriyoruz. Kısa bir zaman önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla sosyal medya platformları için getirilen yeni yükümlülükleri son bir kaç aydır tüm boyutları ile inceledik. YouTube'un Türkiye'deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne değin kayda değer olduğunu biliyor, her gün on binlerce içerik üreticisinin YouTube'da yarattığı çok sesli benzersiz dünyayı merakla takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize ast kalarak YouTube için lokal bir tüzel kişi temsilci devir sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye'deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnun etme duyuyoruz”. 

Şimdilik vekil tahsis sürecinin ahali arasında son dönemde sosyal medya yasası olarak aşina 7253 sayılı kanun. Bildiğiniz üzere 7253 sayılı kanunun temeliz  5651 sayılı kanundan geliyor: İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Uğraş Edilmesi Hakkında Kanun başlığıyla 2007'de resmi gazetede yayınlandı. Kanun kapsamı ise kanunun ilk maddesinde şöyle açıklanıyor:

Bu Kanunun maksat ve kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu tatbik sağlayıcıların zorunluluk ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin başlıca ve usûlleri düzenlemektir.

Kaynak: webrazzi.com