YouTube'un içerik imalatçı topluluklarına, işletmelere ve kullanıcılara sağladığı katkıyı değer biçmek ve daha iyi anlamak nedeniyle egemen araştırma kuruluşu Oxford Economics göre YouTube Türkiye Etki Raporu hazırlandı. Oxford Economics kadar gerçekleştirilen YouTube Türkiye Etki Raporu için 2022'nin son çeyreğinde ülke çapında 2 bin YouTube kullanıcısı, binden fazla içerik üretici ve 500 işletmeyle bir anket çalışması yürütüldü. 

Rapora kadar dünya çapında 2 milyardan fazla insanın karşılıklı platformu haline gelen YouTube, Türkiye'de 45 binden artı tam zamanlı işe eşit istihdamı destekliyor. YouTube'un içerik üretici ekosistemi 2021'de Türkiye'nin GSYH'sine 2 milyar Türk lirasından artı katkıda bulundu.

Türkiye'de YouTube'u ahenkli olarak kullanan 45 milyon kişi, YouTube verilerine kadar platformda günde ortalama 45 dakika vakit geçiriyor. 

Rapora tarafından, YouTube'da bir kanalı olan işletmelerin yüzde 65'i, müşteri tabanlarını büyütmede YouTube'un kayda değer bir rol oynadığını belirtti. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 71'i, YouTube'un işletmelerini büyütmek için yaşamsal öneme sahip olduğunu dile getirdi. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 81'i, Covid-19 döneminde YouTube'u kullanmalarının, kuruluşlarının sürece düzen sağlamasına asistan olduğunu söylüyor ve YouTube'un bu döneminde işletmelerini ayakta tutmalarına asistan olduğunu belirtiyor.

YouTube'da reklam yayınlayan KOBİ'lerin yüzde 83'ü ise  YouTube reklamlarının satışlarını artırmalarına muavin olduğunu söylüyor. YouTube kullanan KOBİ'lerin yüzde 79'u, YouTube'un çalışanlarına eğitim vermek için uygun maliyetli bir seçenek olduğunu düşünüyor.

Marifetli girişimcilerin yüzde 68'i, YouTube'un içeriklerini başka türlü erişemeyecekleri uluslararası kitlelere aktarmalarına yardımcı olduğu konusunda aynı fikirde olan. Marifetli girişimcilerin yüzde 84'ü, YouTube'un küresel ölçekte tanınmak için kayda değer bir platform olduğunu düşünüyor.

Bir YouTube kanalına sahip medya ve müzik şirketlerinin yüzde 82'si, YouTube'un dünya çapında yeni kitlelere ulaşmalarına asistan olduğunu belirtti. YouTube kanalına sahip medya ve müzik şirketlerinin yüzde 78'i, YouTube'un yeni sanatçılar ve/ya da müzikte çığır açma konusunda kritik öneme sahip olduğu konusunda hemfikir. 

Türkiye'de kullanıcıların yüzde 93'ü YouTube'u bilgi ve birikim almak için kullandığını bildiriyor. Kullanıcıların yüzde 85'i, YouTube'un Covid-19 pandemisi döneminde gereklilik anında güvenilir bilgilere erişim sağlayarak yardımcı olduğunu belirtiyor. YouTube'u kullanan ebeveynlerin yüzde 83'ü, YouTube'un ya da 13 yaşından küçük çocuklar için YouTube Kids'in çocuklarının öğrenmesine tezgâhtar olduğunu ifade ediyor. YouTube'u kullanan öğretmenlerin yüzde 80'i, YouTube'un öğrencilerin eğitimine yardımcı olduğu konusunda anlaşmaya varılmış. Kullanıcıların yüzde 71'i, YouTube'un öğrenmek ve kendini için herkese eşdeğer fırsatlar sağladığını söylüyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/20/youtube-turkiye-etki-raporu-youtube-45-binden-fazla-tam-zamanli-ise-esdeger-istihdami-destekliyor