Nintendo Virtual Boy 1991 yılında Japonya’da geliştirilmeye başlandı. O dönemlerde tüm üreticiler 3D konsol üretme çabasındayken, daima yeni ve öbür şeyler denemeyi seven Japon şirket, geleceğin sanal gerçeklikte olduğuna inanıyordu. Hatta bu inancı biraz abartan Nintendo, Japonya’da sadece bu konsolun üretimi için bir fabrika bile inşa etti.

Konsol dört yıllık uzun geliştirme sürecinin peşinde 1995 yılında piyasaya çıktı. Zamanının ötesinde olan Nintendo Virtual Irtifa, 32 bit işlemcisi, sterioskopik 3D ekran ve dahili stereo hoparlörler ile epeyce etkileyici bir donanıma sahipti. Şirket 32 bit işlemciyi ve 3D ekran teknolojisini birincil kere bu konsolla oyunculara sunmuştu.

Ancak dediğimiz gibi sene 1995’ti ve dönemin teknolojisi, bu tarz bir atılıma hazırlanmış değildi. Bir De planlanandan uzun süren geliştirme süreci, sorunlar çıkararak her şeyi daha kötü ayla getirmişti. Şirketin ana akıntı konsolu Nintendo 64’ün çıkışı sebebiyle iyice rahat bir takvime sıkışan Nintendo Virtual Yükseklik, piyasaya çıktığında hazırlanmış değildi.

Niçin başarısız oldu?

Böylece fazla sorunu da beraberinde getiren bu erken çıkış, cihazın beklentileri karşılayamamasına neden oldu. Sorunlardan en önemlisi ekran kısmındaydı. Konsolun üç boyutlu ekranı sadece kırmızı ve siyah renklerden oluşuyordu. Çözünürlüğü epeyce düşük olan ekran, kullandığı teknolojiden nedeniyle ses çıkarıyor ve baş ağrısına neden oluyordu.

Nintendo’nun konsol için özel çıkardığı Mario Tenis.

Bir başka kayda değer sorun ise taşınabilirlik kısmındaydı. Yaklaşık Olarak göz doktorlarının muayene koltuğunu andıran bir tasarımla gelen konsol, bir masanın üstünde sabit durmanızı ve kafanızı yaslamanızı gerektiriyordu. O Kadar de ergonomik olmayan bu durum, taşınabilirliği öldürürken, VR teknolojisini kullanmanın anlamını da ortadan kaldırıyordu.

Belirttiğimiz gibi erken çıkış yapan Nintendo Virtual Irtifa, oyunlar konusunda da yetersizdi. Uzayan geliştirme süreci Nintendo gibi özel oyunlarda güçlü olan bir şirketi bile zorladı. bu nedenle konsola özel olan yapımlar beceriksiz ve kötüydü  Sayısı da az olan bu konsol özel oyunlarının yalnızca sadece 14 tanesine Japonya dışarıya yayınlandı.

Son darbeyi de fiyattan yiyen Virtual Irtifa, uzun ve zorlu geliştirme sürecinin sonucu olarak maliyetli bir konsol oldu. bu nedenle o dönem için 180 dolar bir fiyatla çıkış yaptı. Ancak insanlar anlamadıkları ve hakkında çok da iyi şeyler duymadıkları bu cihaza 180 dolar ödemek istemedi. Bunun sonucu olarak tarihteki ilk VR oyun konsolu, çıkışından yalnızca 1 sene sonradan ömrünün sonuna geldi. Nintendo bütün oyunların ve konsolun üretimini durdurarak projeyi sonlandırdı.

Neyse ki bu başarısızlığa karşın yeni şeyler denemeyi bırakmayan şirket, bugün Nintendo Switch ve 3DS gibi yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/zamaninin-otesinde-bir-teknoloji-nintendo-virtual-boy
Yorumlar