Sadakat ve bahşetme sistemi platformu Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, hayatını "önüne meydana çıkan engelleri nasıl aşarım" mottosu üzerine kurmuş. Eski bankacının ailesi ağırlıklı olarak akademisyenlerden oluşuyor. Girişimcinin anne babası ise tıp doktoru... "Dolayısıyla finans ve girişimcilik dünyası ailemin geleneğine zıt" diyor ve ekliyor: "Çocukluğumdan beri gerçekleştirmek istediğim meslek bankacılıktı. Dolayısıyla onları bu konuda ikna etmeyi başardım."  

"Ailemden bir şeyleri her zaman muhtemel kılabileceğimi öğrendim"

Zeynep Dağlı Kastro, Avusturya Lisesi'nden mezun oldu. Ardından sekiz senelik  Almanca eğitimin arkasında beklenin aksine Türkiye'de kalmayıp London School of Economics'te (LSE) lisans eğitimine gitti. Kastro süreci şöyle anlatıyor: "Sekiz sene Almanca okudum. Yol ayrımına geldiğimde ya Türkiye'de kalıp eğitimime Almanca sürdürmek vardı. ya da başka bir ülkeye gidecektim. Ben İngiltere'ye gitmeyi seçim ettim. Londra'nın finans merkezi olması benim için cezbeden bir durumdu. Hatta okuldan LSE'ye başvuran tek birey bendim. Bu, bizim mektep geleneği için zıt bir durumdu."

Okulda etnik kimliği ya da cinsiyeti üzerinden herhangi bir negatif davranışa maruz kalmadığını gösteren Zeynep Dağlı Kastro, "Zaten okulun kültüründe böyle bir şey yok. Ama İngiltere'deki eğitim sisteminde ekonomi üç senelik bir birim. O yüzden çok fazla ağır bir eğitimden geçiyorsunuz. Sınıf tekrarı değil, kaldığınız lahza okuldan atılıyorsunuz. Son sene de bütün zamanlı olarak staj yapmanız bekleniyor. Buradaki işi garantilemenin yolu da ikinci sınıftan itibaren staja başlamanız. Bankacılık kariyerine girişte Türkiye'den gelmiş bir kadın olarak işe başvuru yerine getirmek ve oraya girmek konusu beni zorlamıştı. Çünkü kotanın incelmiş noktasından girmeye çalışıyorsunuz.

Ailemden defalarca bir şeyleri muhtemel kılabileceğimi öğrenmiştim. Onlar  akciğeri sönmüş, ölmek üzere olan bir hastayı iyileştirmek için ellerinden geleni yapan insanlardı. Asla pes ettiklerini hatırlamıyorum. Hayatıma da aynı mantıkta devam ettim. Bu yüzden ne yapmam gerekiyorsa daima daha fazlası için çalıştım."

Türkiye'ye meslek fikriyle döndü

Okulu bitirdikten sonradan dört sene bankacılık yaptı. İlk çalıştığı bankada devlet tahvilleri ile ilgili çalışıyordu. Fazla yüksek hacimli işlemler yapıyordu. Burada fazla ağır erkek başat bir büro düzeni hakimdi. Bunun üzerinden iş yapış ve tavır tarzlarında cinsiyetinden dolayı zorlama hissettiğini hatırlıyor ve ekliyor: "Ilk Elden bana yapılan bir şey olmadı. Ama bir noktada o kültüre alıştığımı fark ettim."

Kastro, sonradan Oxford Üniversitesi'nde yüksek lisansa başladı. Finansal ekonomi üzerine çalıştı. Girişimci, mezun olduktan sonradan Türkiye'ye dönme kararı aldı. Buraya bir meslek fikriyle döndüğünü söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Mezun olmadan önce CV toplamaya başlamıştım bile. Sınavların ertesi günü Türkiye'ye döndüm. Bir gün sonra Momento'yu kurdum. Bir hafta içinde büro kurduk. Girişimciliğe başladım. O dönem network'üm değil denecek değin azdı. Lakin meslek yapma hevesim vardı. Bu arzu, bu işin peşinden gitmemi sağladı. İlk seneler zorlanmadığımı söyleyemem. Bir bayan girişimci olarak en kritik nokta, melek yatırımcıların perspektif. Burada bir takım farklılıklar hissettiğimi hatırlıyorum. Erkek girişimcilerle daha sıcacık iletişim kurduklarını gördüm.

Lakin geçmişte kimi vakit bir takım eşitsizliklerin yaşandığını görsek de tüm yatırımcıların bayan girişimcilere önyargılı yaklaştığını anlatmak doğru olmayacak. Bilhassa de son yıllarda bu süreci çok dinç yürüten kadın ve erkek yatırımcı sayısının artan bir şekilde arttığını söyleyebilirim. Lakin en temelde manâlı olan şey, bayan erkek ayrımı yapmadan kişiyi sadece girişimci olarak tanımlamak. Bunu başardığımız an her şey çözülecek. Misyonumuz iyi rol modelleri oluşturmak olmalı. Bunun da gelecek olan yeni nesille değişeceğine inanıyorum" diyerek sözlerini bitiriyor.

Momento ne yapıyor?

Türkiye'nin önde gelen firmalarının çalışanlarının, bayilerinin ve distribütörlerinin ödüllendirmesini yapıyor. Zeynep Dağlı Kastro, şirketinin nasıl bir mantıkta çalıştığını şöyle anlatıyor: "Gerçekten kutlanmaya değerinde, yaşama dokunan her hatıra kutluyoruz. Bu yöneticisi göre taktir edilme de olabilir, ayrım yaratan çalışanların ödüllendirilmesi de olabilir, doğum günü kutlaması da olabilir. Momento olarak biz bu süreci yönetiyor ve bunlara yenilikçi çözümler üretiyoruz. Kısaca; şirketlerin çalışanlarına teşekkürüne aracılık ediyoruz."

2020 yılı bizim pandemiye rağmen hedeflerini tutturan şirketin bir önceki seneye göre net kârı 4,5 kat arttığını açıklayan Zeynep Dağlı Kastro konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bunu başarabilmek için atiklik kaslarımızı kullandığımızı düşünüyorum. “Rotasız gemiye yel da takviye edemez” diye bir söz var. Dolayısıyla kasırganın ortasında rotada kalabilmek gerçekten fazla manâlı başarı oldu. 2021 senesinde her anlamıyla, insana, teknolojiye, müşterilerimizi daha da hoşnut edebilmeye yönelik yatırımlarımız devam edecek. 2021 bütçelerimizde senelik takriben 3 kat bir büyüme hedefliyoruz." 

Serinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/25/zeynep-dagli-kastro-girisimciyi-cinsiyetten-bagimsiz-olarak-tanimlamak-gerektigini-dusunuyorum/