Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 20 Mayıs 2022 tarihli ve "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Elde Etmek" konulu cuma hutbesi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 20 Mayıs 2022 tarihli ve "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Elde Etmek" konulu cuma hutbesi.

DİJİTAL DÜNYADA DEĞERLERİYLE AİLE EDINMEK

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Kendileri ile rahatlık bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi Allah’ın varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.”1

Okuduğum hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden değildir.”2   

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam, yasal bir nikâh ile aile yuvası kurmamızı emreder. Aile hayatımızı hak, acınacak şey, sevgi, saygı, güven gibi değerler üzerine yapı etmemizi öğütler. İslam, gayr-ı meşru ilişkilere, hayâsızlığa, iffetsizliğe ve çirkinliğe sevk eden davranışlara ise asla müsade vermez. Meşru bir nikâha dayanmayan hiçbir birlikteliği kabul etmez.

Değerli Müslümanlar!

Aile; iffetli, huzurlu ve tehlikesiz bir hayatın temeli ve teminatıdır. Nefsimizi ve neslimizi güvenlik altına bölge, temiz ve dinç bir toplumu yapı eden yegâne kurumdur. Aile, dünyanın sıkıntılarında, hayatın sarsıntılarında tutunulacak bir el, sığınılacak tehlikesiz bir limandır. İnsanı insan kılan değerlerin öğrenildiği bir ahlak mektebidir. Kişiyi iyiye ve doğruya yönlendiren bir rehber; günahlardan ve kötülüklerden koruyan bir kalkandır.

Değerli Müminler!

Dijital dünyanın şaşkın hızla geliştiği bir dönemde yaşıyoruz. Muhakkak bu yeni mecranın öyle çok imkânından yararlanıyoruz. Ancak bir yana da özendirdiği hayat tarzının haz, hırs, tüketim ve bireyselleşme üstüne kurgulandığına tanık oluyoruz. Maalesef bu durumdan aile yapımız da içten etkileniyor. Bazen sanal âlemin cazibesine kapılıp değerlerimizi yitiriyoruz. Gerçek hayatla bağımız koptukça ilişkilerimiz sanallaşıyor. Hatta kimi zaman en yakın dostumuz telefon ekranları, internet mecraları oluyor. Rahmet, sekînet ve muhabbet vesilesi ailemizden ilgiyi, sevgiyi ve muhabbeti esirgiyoruz. Dünyanın öteki ucundaki insanlarla iletişim kurarken, benzer sofraya oturduğumuz anne babamızdan, eşimizden, çocuklarımızdan gittikçe uzaklaşıyoruz.

Aziz Müslümanlar!

Aile, bir seçim yok; fıtri bir ihtiyaçtır. Aile belirlemek ve aile almak, Hz. Âdem’den bu yandan Peygamberlerin sünnetidir. Aile kurumunun yerine ikame edilecek hiçbir sosyal inşa yoktur.

Algıların gerçeğe şampiyon geldiği ve insanlığın fıtrata aykırı dönüşümlere zorlandığı günümüzde bize düşen, dijital dünyanın olumsuzlukları karşısında milli ve manevi değerlerimizi esas alan bir duruş sergilemektir. Yaşadığımız çağın gerçeklerinden kopmadan, dijital mecraların da esiri olmadan değerleriyle birlikte aile olmaktır. Peygamber Efendimizin ilgiye, sevgiye, şefkate, merhamete ve muhabbete dayalı aile yapısını hanelerimizde hâkim kılmaktır. Unutmayalım ancak kuvvetli ve huzurlu bir aile, fakat milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmakla mümkündür.

 

1 Rûm, 30/21.

2 İbn Mâce, Nikâh, 1.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

HUTBEYİ İNDİR

PDF İçin TIKLAYINIZ>>>

WORD İçin TIKLAYINIZ>>>

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/20-mayis-2022-cuma-hutbesi-dijital-dunyada-degerleriyle-aile-olmak.html