2021 Rebiülevvel ayı ne vakit başlayacak? Rebiülevvel ayı nedir, hangi aydır? Rebîülevvel ayının önemi ve fazileti.

Rebiülevvel, Hicri yılın üçüncü ayıdır. Rebiülevvel ayı, bu sene 7 Ekim 2021 Perşembe günü sezgi edilecek.

REBİÜLEVVEL NE DEMEK?

Kamerî yılın saferden sonradan gelen üçüncü ayına Rebîü’l-evvel (birinci rebî‘), dördüncü ayına da Rebîü’l-âhir (sonuncu rebî‘) ya da Rebîü’s-sânî (ikinci rebî‘) denir. Sözlükte “bahar, bahar yağmuru, bereket ve bolluk” gibi anlamlara gelen rebî‘ Arapça’da keza ay keza de mevsim adı olarak kullanılır. Araplar’ın havanın mutedil, su ve otun bol olduğu bu aylarda bir yerde konaklayıp hayvanlarını otlatmaları sebebiyle söz konusu iki avuç içi bu adların verildiği ve bu ayların o zamanlar “Rebî‘” diye adlandırılan sonbahar mevsimine rastladığı nakledilir. Araplar bu aylardan başka iki bambaşka mevsim için de rebî‘ kelimesini kullanmışlar, çiçeklerin açıp mantarların bittiği bahar mevsimine Rebîülevvel, meyvelerin yetişip olgunlaştığı sonbahar mevsimine de Rebîüssânî adını vermişlerdir.

Kamerî yılın güneş yılına göre kısa sürmesi sebebiyle kamerî ayların kayıtlı mevsimlerde sabit olmadığı ve muhakkak aralıklarla yılın her mevsimine rastladığı göz önünde bulundurularak bu ayların mevsimlerle irtibatının birincil isimlendirme itibariyle olduğuna bilhassa uyarı çekilir.

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

İslâm tarihinde Rebîülevvel ayının manâlı bir yeri vardır. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Rebîülevvel ayının 12’sinde Pazartesi günü dünyaya geldi. İslâm tarihinde bir dönüm noktası farzedilen hicret de Rebîülevvel ayında gerçekleşti. Safer ayının sonlarında Hz. Ebûbekir’le birlikte Sevr mağarasına sığınan ve 1 Rebîülevvel’de buradan ayrılıp Medine’ye dürüst yola meydana çıkan Resûl-i Ekrem 8 Rebîülevvel Pazartesi günü Kubâ’ya vardı ve burada Kubâ Mescidi’ni yapı etti. 12 Rebîülevvel’de Medine’ye hareket etti, Rânûnâ vadisinde birincil cuma namazını kıldırdıktan daha sonra aynı gün Medine’ye ulaştı. Bu ayın içinde Mescid-i Nebevî’nin inşasına başlandı. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem 12 Rebîülevvel Pazartesi günü vefat etti.

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/2021-rebiulevvel-ayi-ne-zaman-basliyor.html