Yetmiş bin (70 000) sözcük-i tevhid okumanın dinî dayanağı var mıdır? Bu sayıda okumak durum mıdır? Bununla ilgili hadisi şerifler var mıdır?

Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah’ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözünden ibarettir ve “Allah’tan diğer ilah yoktur.” anlamına kazanç. Bu cümlenin açıklama ettiği mana İslam’ın esas ilkesini oluşturur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kıyamet gününde benim şefaatim baştan sona en mutlu olacak insan, kalbinden samimi olarak, Lâ ilâhe illallah diyendir” (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.

Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Sözcük-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah’ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir. Resûlullah (s.a.s.), “En faziletli zikir ‘Lâ ilahe illallah’; en erdemli dua da ‘Elhamdülillah’ demektir.” (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.

Bunun yanında günde yüz kere “Lâ ilâhe illallah” diyenin değişik şekillerde mükâfatlandırılacağı yönünde hadisler bulunmaktadır (İbn Mâce, Edeb, 54). Sahih hadislerde belirtilenler dışarıda dua ya da zikirlerin muhakkak sayılarda yapılması gerektiğine inanıp bunu bahis etmek doğru değildir.

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/70-bin-kelime-i-tevhid-okumak.html